Premiärminister Boris Johnson upprörd över rasistiska påhopp

2021 07 12

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson hade laddat rejält för att fira EM-segern i fotboll i sina sociala mediekanaler men fick istället gå ut på Facebook och huta åt ligister som gjorde rasistiska påhopp på fotbollsspelarna. Polisen lovar att agera mot de skyldiga.

Boris Johnson har varit mycket aktiv i sociala medier under fotbolls-EM och lagt ut flera bilder där han bland annat gestikulerar framför TV-skärmen när England gör mål och där han tagit på sig en specialupptryckt Englandströja med nummer 10 på – samma adress som landets premiärminister alltid bor på, nämligen 10 Downing Street.

Han har också lagt ut en bild där han står på en jättelik engelsk rödvit flagga.

Ligister i sociala medier

Men istället för att fira med något alldeles extra i sociala medier om England vunnit mot Italien fick han efter förlusten istället gå ut och uppmana ligister i sociala medier att inte bete sig illa.

– Englands lag förtjänar att hyllas som hjältar, inte att bli rasistiskt påhoppade i sociala medier. De som är ansvariga för dessa förfärliga trakasserier borde skämmas, framför nu Boris Johnsson på sin Facebooksida.

Brittiska Fotbollsförbundet uttryckte förfäran.

Bevis för åtal

– Vi kan inte vara tydligare om att den som ligger bakom ett så här hemskt beteende inte är välkommen

att följa vårt lag. Vi gör allt för att stödja spelarna samtidigt som vi uppmanar till hårdast möjliga straff för de ansvariga. Vi vädjar till regeringen att agera snabbt och införa lagar så att sådana här påhopp får konsekvenser i verkliga livet. Sociala medieföretagen bör stänga av de som missbrukar plattformarna och samla in bevis som kan leda till åtal, meddelar Brittiska Fotbollsförbundet.

– Vi är medvetna om ett antal kränkande och rasistiska kommentarer mot fotbollsspelarna efter EM-finalen. Detta är totalt oacceptabelt. Det tolereras inte och det kommer att utredas, betonar Londonpolisen.

Engelska ligister attackerade även polisen utanför stadion efter matchen. 19 poliser skadades när fotbollssupportrar gick till attack varpå 49 gripanden gjordes.

ANALYS
Debatten i Storbritannien har pågått länge och riktar främst in sig på sociala mediejättarna som får hård kritik för att inte ta sitt ansvar. I land efter land ökar kritiken mot Facebook och Instagram som låter en liten minoritet ligister förstöra och förgifta för alla andra.

Foto: B. Johnson FB

[yop_poll id="353"]