Postkodlotteriet varnar – håll utkik efter detta

2024 11 04

Postkodlotteriet har märkt av en besvärande trend.

Allt fler personer drabbas av bedrägerier som kopplas till Postkodlotteriet.

Bedragarna ringer upp för att förklara att personen har vunnit pengar, och ber därefter om bankuppgifter för att överföra pengarna.

Pengarna överförs aldrig - och Postkodlotteriet varnar nu för trenden.

Det rapporterar Sveriges Radio.

“Att de har mage”

Birgitta från Halmstad är en av många som har drabbats av den här typen av bedrägeriförsök under den senaste tiden.

– De är bovar och banditer hela högen, att de har mage att göra sådana saker, säger hon till SR.

– Och han var jättetrevlig, väldigt sympatisk på något sätt och nästan lite ödmjuk.

“Håll utkik”

Lotteriets pressinformatör Roger Magnergård varnar för utvecklingen.

Han menar att det finns en del saker man bör hålla utkik efter för att undvika att bli drabbad.

– Det har blivit fler och fler som drabbas och det har ökat sedan våren, förklarar han.

Han understryker att Postkodlotteriet aldrig ber om Bank-ID eller kortnummer för att sätta in vinstpengar.

– Om det är någon som gör det - lägg på luren. Ring Postkodlotteriets kundservice, då kan du få veta om du har vunnit eller inte.

Betalas automatiskt

Postkodlotteriet förklarar att betalningar i sådana fall sker automatiskt till det registrerade kontot.

– I samband med samtalen har de antingen bett om kortuppgifter eller sagt att de inom en kort stund kommer hem till ”vinnaren” för att sätta in den påstådda vinstsumman. 

– Vid något tillfälle har en uppringd fått en QR-kod sig tillsänd. Samtliga scenarion är försök till bedrägerier.

Så fungerar det

När du vinner skickas ett meddelande via brev, sms eller mejl, och officiella vinstsamtal från Postkodlotteriet kommer från deras kundservicenummer eller från tv-produktionsbolaget som de samarbetar med.

– Lämna aldrig ut kontouppgifter vare sig på telefon eller vid besök. Lämna aldrig över ditt bankkort och din kod till någon annan person, avslutar Postkodlotteriet.

Foto: Postkodlotteriet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trumps plan misslyckades – diktatorn gick inte att nå

2025 06 21

I ett spel bakom kulisserna har Donald Trump försökt få till en deal.

Situationen i Mellanöstern är fortsatt allvarlig, och Trumpadministrationen har de senaste dagarna jobbat frenetiskt för att hantera situationen.

President Donald Trump har inte uteslutit ett amerikanskt militärt ingrepp mot Iran.

Samtidigt har han jobbat bakom kulisserna för en annan lösning, rapporterar Axios.

Gick inte att nå

Donald Trump har, tillsammans med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, jobbar för att få till ett direkt möte mellan amerikanska och iranska representanter i Istanbul den här veckan.

Detta samtidigt som attackerna mellan Israel och Iran har fortsatt.

Men ansträngningarna för att få till ett möte och en uppgörelse mellan USA och Iran har misslyckats, bland annat av en specifik anledning, enligt tidningen.

– Försöket kollapsade när Irans högsta ledare – som höll sig gömd på grund av rädsla för mord – inte kunde nås för att godkänna den, uppger tidningen.

Uppgifterna kommer från tre amerikanska tjänstemän och en källa som har direkt kännedom om händelseförloppet, enligt tidningen.

Erdoğan ska ha hört av sig till Trump på måndagen och föreslagit ett möte mellan USA och Iran dagen efter i Istanbul. Trump gav beskedet att han kunde skicka vicepresident Vance och det speciella sändebudet Steve Witkoff.

Förslaget fördes sedan vidare till Irans utrikesminister. Men när denne sedan försökte nå landets högsta ledare, Ayotallah Ali Khamenei, för ett godkännande, gick denne inte att få tag på.

När Turkiet och USA fick veta detta blev mötet inställt, enligt tidningens källor.

Trump angelägen

Donald Trump har enligt källorna varit mycket angelägen om att få till ett direkt möte med Irans regim.

Den amerikanska presidenten har även erbjudit sig att medverka personligen vid ett sådant möte.

Förhoppningen har varit att länderna ska uppnå en ny överenskommelse om Irans kärnprogram.

Donald Trump har fortfarande inte uteslutit möjligheten att agera militärt mot Iran, men hoppas att slippa det. Även inom Trumps egen MAGA-rörelsen finns det många som är emot ett amerikanskt ingripande mot Iran.

Donald Trump har sagt att han kan komma att fatta ett beslut ”inom två veckor”. Kritiker har påpekat att presidenten ofta nämner den tidsperioden och att det inte alltid betyder så mycket.

Foto: White House Official Photographer Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: EU:s stora försvarsplan kan vara olaglig

2025 06 21

En rapport varnar för problem med EU:s stora försvarssatsning.

EU har börjat satsa stort på försvar och säkerhet som svar på Rysslands aggressioner och USA:s krav på att Europa ska ta större eget ansvar.

Men det kan finnas ett allvarligt problem med EU:s försvarssatsning. Den kan vara olaglig, enligt en rapport.

Kan vara olaglig

I EU:s stora på försvar, säkerhet och beredskap, ingår bland annat fonden Safe. Safe står för Security Action for Europe. 150 miljarder euro som lånats upp av EU ska kunna lånas ut till EU-länder för bland annat försvarsupphandling.

Men satsningen kan vara olaglig, rapporterar Politico.

I en rapport från tyska Bundestag, där initiativet granskas ur ett juridiskt perspektiv, konstaterar man att Safe riskerar att bryta mot EU-fördrag, enligt tidningen. Den hemliga rapporten, som tidningen dock har tagit del av, publicerades den 30 april.

–I samband med inrättandet av Safe uppstår även frågor om huruvida detta instrument är förenligt med unionsrättens förbud mot användning av EU-medel för operativa åtgärder med militära eller försvarsmässiga konsekvenser, står det i analysen, enligt tidningen.

Har godkänts

Rapporten har dock hittills inte medfört några hinder för satsningen, och det är osannolikt att det kommer att ändra den tyska regeringens politik, enligt tidningen.

Men enligt den juridiska analysen så är det alltså långt ifrån självklart att EU:s stora försvarssatsning är i linje med EU:s fördrag.

Safe godkändes förra månaden av EU:s medlemsländer, men har vållat mycket diskussion.

Enligt en klausul får bara 35 procent av vapnen som köps kommas från länder bortom EU, Ukraina och länder som EU har ett särskilt avtal med. Dessa regler har dock varit omstridda.

EU lär fortsätta med sin stora försvarssatsning, pressat av både läget i Ukraina och USA:s krav på att Europa ska ta större ansvar för sin egen säkerhet.

Men enligt den tyska rapporten kan delar av satsningen alltså vara olaglig. Rapportförfattarna varnar också för att satsningen riskerar att vara ekonomiskt ineffektiv, enligt tidningen.

Foto: European Parliament resp Nato

Text: Redaktionen