Populärt brädspel kan förbjudas – klassiker i svenska skolor: “Rasistiskt”
2025 01 12
Ett klassiskt sällskapsspel har den senaste tiden hamnat i centrum för politiken i Sveriges grannland.
Minns du “Den försvunna diamanten”?
Det finska brädspelet lanserades redan på 1950-talet och har i decennier spelats flitigt även på svenska skol- och fritidsgårdar.
Men nu kan spelet vara på väg att delvis förbjudas i Finland, där sällskapsspelet alltså först grundades.
I staden Åbo ska spelet plockas bort från alla daghem, enligt biträdande borgmästare Piia Elos.
Och diskussionen om brädspelet ska förbjudas eller inte har nu lyfts till högsta politiska nivå i landet, rapporterar Svenska Yle.
"Går inte att förena med antirasism"
I Finland heter spelet “Afrikas stjärna”.
Det har också kallats för “Finlands nationalspel”.
Enligt Pia Mikander vid Helsingfors universitet, som skrivit sin doktorsavhandling hur kolonialismen syns i de finländska läroböckerna, kan spelet vara problematiskt.
– Spela vilket spel du vill, men om du vill göra antirasistiska handlingar i din vardag så är spelet problematiskt för dig. Det är svårt att agera antirasistiskt om man samtidigt försvarar sitt spelande, säger hon till Yle.
– Afrikas stjärna är ett typexempel på hur kolonialistiska uttryck har varit en del av vår vardag. Om vi undrar varför det finns rasism i samhället är det här ett exempel på en normalisering av relationen mellan Afrika och oss.
Jämförs med Pippis pappa
Nu har även självaste undervisningsministern Anders Adlercreutz gett sig in i debatten. Han är inte för ett förbud, men välkomnar dock diskussionen om Afrikas stjärna.
– Det är bra att sätta saker som det här i en historisk kontext och hur Afrika – och även Finland – såg ut på 1950-talet, säger han till Yle.
Ministern jämför även med hur man bytte ut titeln på Pippi Långstrumps pappa till söderhavskung då det tidigare namnet var rasistiskt.
– Ministeriet ska inte vara den som förbjuder saker i skolor och daghem, men vi uppmuntrar till kritiskt tänkande och diskussion.
Inget formellt beslut än
Åbos statsdirektör Minna Arve har kritiserat stadens beslut att ta bort spelet från förskolorna.
– Afrikas stjärna från 1950-talet speglar sin tids världsbild och en del av dess bildspråk stämmer inte överens med dagens värderingar. Det är viktigt att ha en diskussion om hur sådana frågor tas upp när man lär barn att leka. Däremot tycker jag att det är överdrivet att ta bort spel från daghem, uttrycker hon på X.
Timo Jalonen, utbildningsdirektör i Åbo, säger att ett officiellt beslut om spelets framtid inte har fattats ännu.
Foto: A. Lusina
Text: Redaktionen