Populära drycker sågas – “kan vara farligt”

2023 03 11

En näringsfysiolog går hårt åt populära funktionsdrycker.

Under de senaste åren har funktionsdrycker blivit allt mer populära, där innehållet av vitaminer och mineraler marknadsförs som hälsofrämjande.

En av dessa är drycken “Magic Kick”, som bland annat stjärnmäklaren Fredrik Eklund lyft fram.

Näringsfysiologen Ingrid Larsson vid Sahlgrenska sjukhuset är kritisk till drycken och menar att det kan finnas vissa faror, rapporterar DN.

– Det kan vara farligt för vissa personer och i större mängder. Det innehåller svampar och örter som vi inte vet hur de påverkar hälsan över tid, säger hon.

Fortsätter öka

Kategorin funktionsdrycker har blivit oerhört populär i Sverige och antalet sålda enheter ökade med omkring 10 procent i fjol, och 10 procent året innan det.

Dryckerna, som ofta innehåller olika vitaminer, mineraler och proteiner marknadsförs som bra för hälsan och välbefinnandet.

Dock finns det inte nödvändigtvis några vetenskapliga belägg för hur bra kroppen är på att ta upp vitaminer och näringsämnen man dricker.

“Ett missförstånd”

Drycker som innehåller bland annat proteinet BCAA bedöms vara onödigt för de allra flesta och kan endast tillgodogöras av elitatleter, menar Ingrid Larsson.

– Du ska inte tro – och det gäller alla de här vitaminiserade eller tillsatta dryckerna – att du inte behöver äta grönsaker och frukt eftersom du dricker de här varje dag. Det är ett missförstånd. För med grönsaker och frukt får vi så mycket viktiga näringsämnen och i koncentrationer som vi inte kan få i den här typen av drycker, säger hon.

Kan innehålla koffein

Många av de populära funktionsdryckerna innehåller koffein, vilket kan vara farligt i för stora mängder.

– Olika människor reagerar olika på koffein. Om man får i sig för mycket koffein kan man drabbas av sömnproblem, huvudvärk, ångest och oro, yrsel och hjärtklappning. Riktigt stora mängder koffein kan ge illamående, kräkningar och diarré, framhåller Livsmedelsverket.

Flera råd

Vid konsumtion av koffeinrika funktionsdrycker finns det flera saker som kan vara bra att tänka på.

Rekommendationer handlar bland annat om att inte kombinera energidrycker med alkohol, och att inte använda energidrycker som vätskeersättning.

– Barn och tonåringar väger oftast mindre än vuxna och de kan därför få obehagliga symptom av mindre mängder koffein, förklarar Livsmedelsverket.

Foto: Mae Mu

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen