Populära drycker sågas – “kan vara farligt”
2023 03 11
En näringsfysiolog går hårt åt populära funktionsdrycker.
Under de senaste åren har funktionsdrycker blivit allt mer populära, där innehållet av vitaminer och mineraler marknadsförs som hälsofrämjande.
En av dessa är drycken “Magic Kick”, som bland annat stjärnmäklaren Fredrik Eklund lyft fram.
Näringsfysiologen Ingrid Larsson vid Sahlgrenska sjukhuset är kritisk till drycken och menar att det kan finnas vissa faror, rapporterar DN.
– Det kan vara farligt för vissa personer och i större mängder. Det innehåller svampar och örter som vi inte vet hur de påverkar hälsan över tid, säger hon.
Fortsätter öka
Kategorin funktionsdrycker har blivit oerhört populär i Sverige och antalet sålda enheter ökade med omkring 10 procent i fjol, och 10 procent året innan det.
Dryckerna, som ofta innehåller olika vitaminer, mineraler och proteiner marknadsförs som bra för hälsan och välbefinnandet.
Dock finns det inte nödvändigtvis några vetenskapliga belägg för hur bra kroppen är på att ta upp vitaminer och näringsämnen man dricker.
“Ett missförstånd”
Drycker som innehåller bland annat proteinet BCAA bedöms vara onödigt för de allra flesta och kan endast tillgodogöras av elitatleter, menar Ingrid Larsson.
– Du ska inte tro – och det gäller alla de här vitaminiserade eller tillsatta dryckerna – att du inte behöver äta grönsaker och frukt eftersom du dricker de här varje dag. Det är ett missförstånd. För med grönsaker och frukt får vi så mycket viktiga näringsämnen och i koncentrationer som vi inte kan få i den här typen av drycker, säger hon.
Kan innehålla koffein
Många av de populära funktionsdryckerna innehåller koffein, vilket kan vara farligt i för stora mängder.
– Olika människor reagerar olika på koffein. Om man får i sig för mycket koffein kan man drabbas av sömnproblem, huvudvärk, ångest och oro, yrsel och hjärtklappning. Riktigt stora mängder koffein kan ge illamående, kräkningar och diarré, framhåller Livsmedelsverket.
Flera råd
Vid konsumtion av koffeinrika funktionsdrycker finns det flera saker som kan vara bra att tänka på.
Rekommendationer handlar bland annat om att inte kombinera energidrycker med alkohol, och att inte använda energidrycker som vätskeersättning.
– Barn och tonåringar väger oftast mindre än vuxna och de kan därför få obehagliga symptom av mindre mängder koffein, förklarar Livsmedelsverket.
Foto: Mae Mu
Text: Redaktionen