Populär svensk produkt hotas av utländsk förfalskning
2024 08 18
Oron stiger nu bland svenska producenter av en populär produkt som ofta förfalskas i utlandet.
Svensk matproduktion har stolta traditioner, men på en global marknad kan det ibland vara svårt för svenska producenter att klara sig.
Det händer också att konkurrensen försvåras på grund av fusk.
Detta har blivit ett stort problem för biodlare på senare tid.
De har svårt att få sin svenska honung såld, och utländsk fuskhonung är en del av problemet, rapporterar SR.
Bryter mot EU-direktiv
Mycket av den honung som importeras är förfalskad såtillvida att den inte följer EU:s honungsdirektiv.
Nu har svenska biodlare svårt att få lönsamhet i verksamheten på grund av fuskhonungen.
– Problemet är ju att vi som yrkesodlare inte blir av med vår svenskproducerade honung samt att priserna pressas nedåt för det hantverket vi gör, så vi får inte tillbaka de pengarna som vi faktiskt satsar, säger yrkesbiodlaren Joakim Engdahl till radiokanalen.
Svensk honung unik
EU:s honungsdirektiv innebär att det är förbjudet att använda sig av andra livsmedelsingredienser när man producerar honung.
– Vår svenska honung är ju unik. Den är ju producerad av bina till sin helhet, så att säga, vi tar varken bort eller lägger till någonting, utan det ska vara 100 procent honung som bina har producerat utav nektar, säger Joakim Engdahl.
Men många utländska producenter bryter alltså mot direktivet. Därför riktar han en uppmaning till svenska konsumenter.
– Köp framför allt svensk honung. Tänk på den biologiska mångfalden. Utan bin så har vi ingenting att äta i framtiden, säger han till radiokanalen.
Innehåller kinesisk sirap
Nära 50 procent av den honung som säljs i svenska butiker är förfalskad, vilket TV4 tidigare har rapporterat.
Den är ofta i hög utsträckning utblandad med andra ingredienser.
Det är till exempel vanligt att honungen blandas ut med rissirap.
Importerad honung kan ofta bestå av upp till 95 procent sirap från Kina, enligt kanalen.
Ett nytt honungsdirektiv från EU ska dock göra det lättare för konsumenter att se var honungen kommer ifrån.
Foto: D Posteby
Text: Redaktionen