Populär sajt säljer giftiga produkter: ”428 gånger mer än tillåtet”

2024 11 19

– Svenskarna klickar hem allt fler prylar från kinesiska lågprissajter som Temu och Shein.

Det skriver branschorganisationen Transportföretagen i sitt paketindex för första kvartalet 2024.

– Utlandspaket drev tillväxten. Under första kvartalet levererades 9,8 miljoner paket från utländska e-handlare – 3 miljoner fler än under samma period förra året, fortsätter organisationen.

Efter beskedet har kritiken vällt in mot de kinesiska nätjättarna.

Branschorganisationen Svensk handel uppmanar regeringen att vidta åtgärder mot lågprissajterna, eftersom de inte förhåller sig till EU-regler om produktsäkerhet och kemikalier.

– Vi ser med stor oro på att de kinesiska e-handelsjättarna tillåts använda oschyssta metoder för att ta marknadsandelar från svenska handelsföretag, sade Sofia Larsen, vd på Svensk handel, i början av juli.

Stort larm om Shein

Nu kommer nästa larm om de kinesiska shoppingjättarna.

Shein säljer kläder som innehåller kemikalier som både är farliga och olagliga i EU, rapporterar Tidningen Näringslivet med hänvisning till en rapport från Greenpeace.

En annan undersökning från 2024 visar att Shein sålt skor som innehöll 428 gånger mer än de tillåtna halterna av ftalater.

Ftalater är ett samlingsnamn på en stor grupp kemiska ämnen som är baserade på ämnet ftalsyra.

Det är välkänt att ftlater kan vara mycket giftigt för människor.

– Sedan lång tid tillbaka vet vi att ftalater kan ha skadliga effekter hos både människor och djur, de kan bland annat påverka hormonsystemet och göra det svårare att få barn. Därför har ftalater begränsats och några har förbjudits inom EU i ett stort antal varor, till exempel i leksaker, möbler, skor och accessoarer, framhåller Kemikalieinspektionen på sin hemsida.

Säljförbud för svenskt företag

Daniel Ahlström, inspektör på Kemikalieinspektionens enhet för tillsyn av kemikalier i varor, konstaterar att ett svenskt företag skulle påtvingas säljförbud om liknande halter av ftlater upptäcktes i deras produkter.

– Enligt den europeiska kemikalielagstiftningen REACH är användningen av vissa ftalater begränsad till 0,1 procent i produkter. Hade det varit ett svenskt företag och vi hade gjort det tillsyn och hittat mer än de tillåtna halterna av ftalater så skulle företaget inte få fortsätta sälja produkten på marknaden, säger han till TN.

Svarar på kritiken

Temu har svarat på kritiken.

– Vår intention är alltid att följa lagar och regler. Konsumenter kan vara lugna när de handlar hos Temu, och dessutom dra nytta av låga fabrikspriser och som möjliggörs av att vi utesluter de mellanled som finns i den vanliga handeln, har en talesperson för Temu tidigare sagt till sajten Ehandel.

Företagets svenska pr-byrå Agera har även kommenterat kritiken mot företaget.

– Vårt mål är att skapa en engagerande och njutbar shoppingupplevelse, inte att manipulera våra kunder, framhåller pr-byrån i en kommentar till Resumé.

På sajten Trustpilot skriver Temu att man följer ”strikta policyer” för att säkerställa produkternas kvalitet.   

– Vi implementerar strikta policyer och kontrollåtgärder för att säkerställa produktkvalitet och korrekta produktbeskrivningar. Om du inte är nöjd med någon av de produkter du fått, kan du ansöka om återbetalning inom 90 dagar efter köpet.

Foto: C. Schwarz

Text: Redaktionen


Circle K och OKQ8 slutar omedelbart – varnas av Konkurrensverket

2024 12 03

Konkurrensverket har utrett misstankar om brott mot konkurrenslagen hos tre stora drivmedelskedjor i Sverige.

Det rör sig om Cirlce K, OKQ8 och Preem och deras löpande och offentliga publicering av rekommenderade priser på bensin och diesel, som bedöms kunna vara i strid mot konkurrenslagen.

Enligt mönstret går Circle K, som är prisledande, först ut med ändringar i rekommenderade priser och listpriser på morgonen.

Inom en dryg timme följer OKQ8 och Preem efter och publicerar samma pris.

Konkurrensverket har tidigare varnat för att detta kan innebära att en kedja helt och hållet styr drivmedelspriserna i Sverige.

– Det bidrar till en mycket homogen prisbild på drivmedel över hela landet, framhöll myndigheten i oktober och syftade på Circle K.

Lovar att sluta

Efter utredningen väljer nu Cirlce K och de två andra kedjorna att upphöra med tjänsten.

Det sker frivilligt och innebär att företagen inte längre offentligt kommer att publicera rekommenderade priser på vissa drivmedel för privatkunder så som det sker idag.

Beskedet skulle kunna få följden att det blir lägre drivmedelspriser i Sverige.

– Pristransparens kan vara både positivt och negativt för konsumenterna. Beroende på hur en marknad fungerar kan företag riskera att skada konkurrensen om de prissignalerar genom att offentliggöra prishöjningar eller prisstrategier.

– Prissignalering kan under vissa förutsättningar också leda till otillåten prissamordning mellan företag och innebära högre priser för konsumenterna, säger Konkurrensverkets vikarierande generaldirektör Hanna Witt i ett uttalande.

Kan straffas med enormt vite

De tre drivmedelsföretagen åtar sig även att senarelägga publiceringen av listpriser för drivmedel riktade till företagskunder för lätt trafik, även om det fortsatt kan göras med vissa begränsningar.

Konkurrensverket är nöjd med beskedet från mackarna.

Enligt myndigheten avhjälper det konkurrensproblem som preliminärt identifierats under utredningen och godtar därmed bolagens åtaganden.

– Beslutet förenas med viten om 100 miljoner kronor för respektive bolag, som kan dömas ut om de inte efterlever sina respektive åtaganden. Åtagandena gäller i tre år. I beslutet skrivs även drivmedelsbolaget St1, som också varit part i utredningen, av från vidare utredning, framhäver Konkurrensverket.

Foto: Circle K 

Text: Redaktionen


Ryssland sätter in 300 000 soldater

2024 12 03

Ryssland kommer trappa upp kriget i Ukraina efter årsskiftet.

Det står klart efter ett nytt besked från landets försvarsdepartement.

I ett färskt uttalande meddelar departementet att ytterligare 300 000 soldater kommer skickas till Ukraina.

Beskedet ges i den ryska militärledningens officiella tidning Krasnaya Zvezda.

– Ytterligare 300 000 militärer kommer att placeras i Ukraina efter att de har genomgått ett gigantiskt militärt träningsprogram, framhåller Ivan Buvaltsev, chef för stridsutbildning vid den ryska försvarsmakten.

– Femton kompanier med militära instruktörer och specialister ska utbilda de nya rekryterna. Fokus kommer att läggas på militära anfallsstrategier, eftersom det har blivit särskilt relevant med anledning av våra truppers avancemang i Ukraina.

Vidare uppger Buvaltsev att rekryterna kommer utbildas på mer än 2 300 platser i Ryssland.

De kommer även involveras i övningar utomlands, framhåller militärchefen.

– Övningarna kommer hållas under så nära stridsförhållanden som möjligt.  

Uppgifter: Så stora är Rysslands förluster

Sedan början av den fullskaliga invasionen har Ryssland främst förlitat sig på professionella soldater och frivilliga. 

Den ryska ledningen erbjuder generösa engångsbetalningar till de som ansluter sig till kriget.

Men behovet av nya rekryter är stort.

Enligt ukrainska uppgifter har närmare 700 000 ryska soldater dödats eller skadats i kriget.

Trots de massiva förlusterna syns inga tecken på att kriget kommer ta slut. 

Snarare tycks det eskalera, vilket Rysslands senaste besked är ett tecken på. 

LÄS MER HÄR:

Blodigt rekord har slagits – mardröm för Ryssland

Ryssland drar tillbaka styrkor från Ukraina

Tunga ryska förluster – i flera delar av världen

Ryssland hävdar – “Kuppförsök i vårt grannland”

Foto: A. Jawfox resp President of Russia Office

Text: Redaktionen