Populär sajt säljer giftiga produkter: ”428 gånger mer än tillåtet”

2024 11 19

– Svenskarna klickar hem allt fler prylar från kinesiska lågprissajter som Temu och Shein.

Det skriver branschorganisationen Transportföretagen i sitt paketindex för första kvartalet 2024.

– Utlandspaket drev tillväxten. Under första kvartalet levererades 9,8 miljoner paket från utländska e-handlare – 3 miljoner fler än under samma period förra året, fortsätter organisationen.

Efter beskedet har kritiken vällt in mot de kinesiska nätjättarna.

Branschorganisationen Svensk handel uppmanar regeringen att vidta åtgärder mot lågprissajterna, eftersom de inte förhåller sig till EU-regler om produktsäkerhet och kemikalier.

– Vi ser med stor oro på att de kinesiska e-handelsjättarna tillåts använda oschyssta metoder för att ta marknadsandelar från svenska handelsföretag, sade Sofia Larsen, vd på Svensk handel, i början av juli.

Stort larm om Shein

Nu kommer nästa larm om de kinesiska shoppingjättarna.

Shein säljer kläder som innehåller kemikalier som både är farliga och olagliga i EU, rapporterar Tidningen Näringslivet med hänvisning till en rapport från Greenpeace.

En annan undersökning från 2024 visar att Shein sålt skor som innehöll 428 gånger mer än de tillåtna halterna av ftalater.

Ftalater är ett samlingsnamn på en stor grupp kemiska ämnen som är baserade på ämnet ftalsyra.

Det är välkänt att ftlater kan vara mycket giftigt för människor.

– Sedan lång tid tillbaka vet vi att ftalater kan ha skadliga effekter hos både människor och djur, de kan bland annat påverka hormonsystemet och göra det svårare att få barn. Därför har ftalater begränsats och några har förbjudits inom EU i ett stort antal varor, till exempel i leksaker, möbler, skor och accessoarer, framhåller Kemikalieinspektionen på sin hemsida.

Säljförbud för svenskt företag

Daniel Ahlström, inspektör på Kemikalieinspektionens enhet för tillsyn av kemikalier i varor, konstaterar att ett svenskt företag skulle påtvingas säljförbud om liknande halter av ftlater upptäcktes i deras produkter.

– Enligt den europeiska kemikalielagstiftningen REACH är användningen av vissa ftalater begränsad till 0,1 procent i produkter. Hade det varit ett svenskt företag och vi hade gjort det tillsyn och hittat mer än de tillåtna halterna av ftalater så skulle företaget inte få fortsätta sälja produkten på marknaden, säger han till TN.

Svarar på kritiken

Temu har svarat på kritiken.

– Vår intention är alltid att följa lagar och regler. Konsumenter kan vara lugna när de handlar hos Temu, och dessutom dra nytta av låga fabrikspriser och som möjliggörs av att vi utesluter de mellanled som finns i den vanliga handeln, har en talesperson för Temu tidigare sagt till sajten Ehandel.

Företagets svenska pr-byrå Agera har även kommenterat kritiken mot företaget.

– Vårt mål är att skapa en engagerande och njutbar shoppingupplevelse, inte att manipulera våra kunder, framhåller pr-byrån i en kommentar till Resumé.

På sajten Trustpilot skriver Temu att man följer ”strikta policyer” för att säkerställa produkternas kvalitet.   

– Vi implementerar strikta policyer och kontrollåtgärder för att säkerställa produktkvalitet och korrekta produktbeskrivningar. Om du inte är nöjd med någon av de produkter du fått, kan du ansöka om återbetalning inom 90 dagar efter köpet.

Foto: C. Schwarz

Text: Redaktionen


JUST NU: USA helvänder – nytt besked om vapenvilan

2025 04 03

Igår uppgavs USA ha gett upp ambitionen om att säkra ett fredsavtal om Ukraina inom de närmaste månaderna.

Underförstått var andemeningen att kriget kommer att fortsätta.

– Inget avtal verkar vara nära förestående, framhöll två amerikanska tjänstemän med insyn i förhandlingarna enligt Reuters.

Nya beskedet: vapenvila nära

På torsdagen låter det plötsligt annorlunda.

Enligt Keith Kellogg, USA:s sändebud i Ukraina, är ett avtal om vapenvila nära. Det säger han i en intervju med Fox Business.

Amerikanen citeras även i såväl ryska RT som i danska public servicekanalen TV2.

– Jag tror verkligen att vi är på gränsen till vapenvila, säger Kellogg.

"Ingen får allt de vill"

Sändebudet uttrycker emellertid att “ingen sida kommer att få allt de vill ha” och medger att Trump har varit frustrerad på både Rysslands diktator Vladimir Putin och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Vad vi vill ha är en omfattande 30 dagars vapenvila. När vi väl kommer dit kommer det att bli väldigt svårt att återuppta kriget, säger Kellogg.

– Vad vi behöver är vad jag skulle kalla ett “term sheet” – det här är vad ryssarna vill ha, det här är vad ukrainarna vill ha – och föra dem samman.

Ny strategi

Enligt Reuters uppgifter har USA gått fram med en ny strategi, efter att Trump ska ha ilsknat till på Putins ständiga förhalande av förhandlingarna.

– Om vi missar det här tillfället kommer Trump inte bara att tappa intresset för affären, han kan explodera av ilska, varnar en källa nära Kremls utrikespolitiska team enligt engelskspråkiga Moscow Times.

Amerikansk kritik har också riktats mot Ukraina som anses ha bromsat förhandlingarna genom att vägra att underteckna ett mineralavtal med USA.

– I en rad möten och samtal har tjänstemän i Vita huset erkänt att Rysslands president Vladimir Putin aktivt motsätter sig Washingtons försök att nå ett varaktigt fredsavtal. De har diskuterat ekonomiska eller diplomatiska bestraffningar som skulle kunna driva Ryssland närmare en överenskommelse, framhåller de amerikanska källorna enligt nyhetsbyrån.

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen 


Finska public service ger besked om bojkott: ”Exceptionellt beslut”

2025 04 03

På fredag ställs Finland mot Belarus i den internationella fotbollsturneringen Nations League.

Det kommer dock bli svårt för finländarna att följa matchen.

Public service-kanalen Yle väljer nämligen att bojkotta tillställningen. Matchen kommer inte att sändas på varken tv eller radio.

Beslutet motiveras med att Belarus stödjer Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

– Belarus är uteslutet från de flesta internationella idrotter, men Uefa (Europeiska fotbollsförbundet, reds, anm.) har beslutat att de får delta. Vi var tvungna att bestämma oss för om vi skulle visa matchen eller inte, säger Yles sportchef Joose Palonen till Ilta-Sanomat.

”Exceptionellt beslut”

Palonen konstaterar att Belarus deltagande upprör många finländare. 

– Vi har en granne som för ett aggressivt anfallskrig, och Belarus är deras allierade.

Samtidigt betonar Palonen att det inte var ett lätt beslut att stoppa sändningarna. Yle har tidigare visat sportevenemang med ”problematiska” länder – exempelvis diktaturer som bryter mot internationell rätt.

– De etiska och moraliska frågorna inom idrotten är mycket komplexa, framhåller Palonen.

– Detta var ett mycket exceptionellt beslut, men det hänger samman med en mycket exceptionell situation. Vi har en mycket hög tröskel för att inte visa ett event.

”Det är vidrigt”

Finlands fotbollsförbund har tidigare beslutet att matchen kommer flyttas från finsk till neutral mark.

– I princip skulle spelarna inte vilja spela matchen alls, men under omständigheterna är det här den bästa lösningen, säger Marco Casagrande, generalsekreterare för Finlands fotbollsförbund, till Yle.

Lagkaptenen Tinja-Riikka Korpela kallar Uefas agerande för ”vidrigt”

– Det är vidrigt att Uefa sätter oss i en sådan här situation. Om vi inte spelar förlorar vi poäng och förbundet får böter. Det finns inget vi kan göra, säger hon till Yle.

Foto: G. Carstens-Peters

Text: Redaktionen