Populär frukost kan orsaka näringsbrist – “innebär risker“
2025 12 06
Ett älskat frukostval kan vara skadligt för hälsan.
Fibrer har blivit en het trend på sociala medier, där många väljer en frukost med havregryn, chiafrön och nötter för en bättre tarmhälsa.
Men experter varnar för att ensidiga kostvanor kan ge både magproblem och risk för att man inte får i sig alla viktiga näringsämnen, rapporterar TV4.
Självklart val
Havregryn har länge varit svenskars självklara val vid frukostbordet. Vare sig det är till gröt, flingor eller overnight oats, har många hushåll sett den fiberrika frukosten som ett hälsosamt val.
Men experter varnar för att för mycket fiber kan få motsatt effekt.
– Om man bara satsar på ett näringsämne och utesluter annat blir kosten obalanserad. Vi behöver fett, protein, vitaminer och mineraler, säger Christina Berg, professor i kostvetenskap vid Göteborgs universitet, till TV4.
LÄS MER: Vindkraft stoppas plötsligt
Riskabelt för barn och äldre
Fiber är bra för tarmen, men kan ge magproblem som gaser och uppblåsthet samt minska upptaget av vissa näringsämnen.
– Särskilt för äldre människor som har svårt med aptiten och svårt att äta tillräckligt, kan det vara viktigare att få i sig tillräckligt med energi, vitaminer, mineraler och fett. I sådana fall kan det vara bättre att inte äta för fiberrikt, säger Berg.
Hon påpekar också att mycket fullkornsris kan öka intaget av arsenik, vilket på sikt kan innebära allvarliga hälsoproblem.
Så äter du rätt
Om magen krånglar, aptiten minskar eller kosten blir ensidig är det dags att tänka om.
Berg menar att “all extremkost innebär risker” där rekommendationen är 25–35 gram kostfiber per dag, från en blandning av frukt, grönsaker, baljväxter, nötter och fullkornsprodukter.
Vilken typ av fiber som fungerar bäst kan variera från person till person, vilket gör det svårt att ge generella råd.
– Många har länge fått höra att intag av fibrer är bra. Men det stämmer inte för alla. För några är det positivt men för andra negativt, säger Magnus Simrén, specialistläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, till Läkemedelsvärlden.
Simrén rekommenderar dock att om man vill äta fibrer bör man få i sig dem genom vanlig mat, snarare än kosttillskott från hälsokostbutiker eller apotek.
LÄS MER: Här är banken med högst ränta just nu – hela listan
Foto: P Delonges
Text: Redaktionen


