POLITISK STRID: Vill sälja ut nöjesparken Liseberg

2022 02 02

Nu blåser det upp till politisk strid om Göteborgs populära nöjespark Liseberg som fyller 100 år nästa år.

Frågan är om det lagom till Lisebergs 100-årsfest kommer ett besked om att Göteborgs stad ska sälja ut Liseberg till ett privat företag.

I dag äger skattebetalarna

Liseberg är inte bara en av Göteborgs populäraste turistattraktioner utan är en av Sveriges främsta turistmagneter med över tre miljoner besökare per år. Sedan 1925 har Göteborgs invånare och skattebetalare ägt parken indirekt via det kommunala bolaget Liseberg AB.

Vill sälja ut

Men nu vill ett av Liberalernas två toppnamn på Göteborgs valsedel sälja ut nöjesparken vilket får Socialdemokraterna att se rött. Men Liberalerna anser inte att Liseberg är något för kommunen att driva.

– Sälj ut skrev Liberalernas Simona Mohamsson på Twitter.

Socialdemokraterna säger nej

– En nöjespark är väl så långt ifrån kärnuppdrag som man kan komma, anser Mohamsson.

Men Socialdemokraterna slår bakut och partiets gruppledare Johan Attenius ställer sig högst frågande till Liberalernas utspel.

Göteborgs lokalklenod enligt S

– I ett sekel har Liseberg format göteborgares barndom, uppväxt, familjeliv, helger, födelsedagar, somrar och förälskelser, framhåller Johan Attenius (S) som betecknar Liseberg som Göteborgs lokalklenod i en skrivelse till Göteborgs kommunfullmäktige, rapporterar DN.

Tivoli och Gröna Lund

Men Liberalerna menar att Liseberg kan drivas minst lika bra i privat regi.

– Som liberal ser jag givetvis inget syfte med att en kommun ska driva en nöjespark, det är så långt borta ifrån välfärdens kärnverksamheter man kan komma. Titta på Tivoli i Köpenhamn och Gröna Lund i Stockholm, de är privata och anses väl fungera bra och jag uppfattar deras ägare som långsiktiga, säger Liberalernas Simona Mohamsson till DN.

Nytt hotell och vattenvärld

Frågan om att sälja ut Liseberg har aktualiserats med anledning av satsningen på miljardbygget av det nya hotellet Grand Curiosa Hotel och vattenparken Oceana som just nu är på gång vid Liseberg.

Liseberg beskriver de två storslagna nysatsningarna på sin hemsida.

Liseberg Grand Curiosa Hotel

– Det nya hotellet kommer att bli Sveriges mest fantasifulla familjehotell, helt olikt allt annat du tidigare upplevt, med barnens upptäckarlust i centrum. Med rutschkana från andra våningen rakt ner till lobbyn och en fullt fungerande ponnykarusell från 1923 i restaurangen, kommer Lisebergskänslan att följa gästerna från incheckning, fram till de lägger huvudet på kudden. Hotellet slår upp portarna lagom till Lisebergs 100-års jubileum 2023, berättar Liseberg på sin webbsida.

Oceana Vattenvärld

– Vattenvärlden, som får namnet Oceana, kommer likt hotellet få en helt unik tematisering, inspirerad av Göteborgs historia och det Ostindiska Kompaniet i kombination med Lisebergs eget unika DNA. Det blir en storslagen vattenupplevelse, olik allt annat som finns på marknaden i Skandinavien idag. Med en badyta på nästan 6 000 kvadratmeter inomhus och 4 000 kvadratmeter utomhus kommer gästerna att kunna njuta av allt ifrån lugna inomhussandstränder till fartfyllda åk i norra Europas häftigaste vattenattraktioner.

Valet 2022

Frågan om Liseberg ska säljas ut till det privata näringslivet eller inte kan nu bli en het potatis i Göteborgs lokala valrörelse inför höstens val.

I dag är Moderaternas Axel Josefson ordförande i Göteborgs kommunstyrelse med Liberalernas Axel Darvik som 1:e vice ordförande.

Foto: Liseberg, Stefan Karlberg

Text: Redaktionen