POLITIK: Centern kritiserar Liberalernas besked om SD

2022 02 03

Efter hård kritik backar nu Liberalernas partiledare från sitt besked rörande en eventuell regering där SD ingår.

Det var i en DN-intervju i går som Nyamko Sabuni inte vill ge löften på förhand om att stoppa en eventuell regering där Sverigedemokraterna ingår.

Besked om ståndpunkter

Att sitta i förväg och ge skarpa besked om ståndpunkter som man sedan måste äta upp, det gör jag inte, utan det kommer vi i vårt parti att bestämma när det är dags, sade Nyamko Sabuni till tidningen.

Sabunis uttalande fick Centerpartiets partiledare Annie Lööf att reagera.

Mycket allvarligt

Via sin Twitter riktar Annie Lööf stark kritik mot Sabunis utspel.

– Mycket allvarligt att dörren nu öppnas för SD i regering. Det är absolut ingen liberal uppgift att ge främlingsfientliga högerpopulister makten. Centerpartiet är det enda liberala, borgerliga alternativet för dig som inte vill samarbeta med SD, kommenterade Annie Lööf.

Ser det inte framför mig

Nyamko Sabuni påpekade dock att hennes parti inte kommer att rösta för en regering bestående av SD.

– Jag ser det inte framför mig att vi röstar fram en regering där Sverigedemokraterna sitter.

Men hon framhävde samtidigt att hennes parti måste samtala med SD.  

SD viktig del i samarbete

– Man kommer att behöva samarbeta med andra partier. Sverigedemokraterna kommer att vara en viktig del i det, säger Nyamko Sabuni till DN.

Hennes parti har det fortsatt svårt i opinionsmätningarna. I riksdagsvalet 2018 fick partiet 5,5 procent av väljarnas röster.

Förtydligar

Men Nyamko Sabuni har i dag torsdag gått ut och markerat att hennes uttalande i DN inte blev lyckat och att hon står fast vid att L inte kommer att medverka till en regering där SD ingår

– Jag har varit tydlig med att Sverige behöver en liberal och borgerlig regering som kan samtala med alla partier. Mitt besked har alltid varit detsamma: Liberalerna kommer inte medverka till en regering där Sverigedemokraterna ingår, vilket även M och KD tydliggjort. Självklart gäller Liberalernas landsmötesbeslut fortsatt.

Återvänder till borgerligheten

Efter januariavtalet 2019, där L  släppte fram en S/MP regering och enades om 73 punkter tillsammans med S, C och MP, har partiets siffror dalat. Nu har Liberalerna lämnat samarbetet med Socialdemokraterna och återvänt till ett samarbete med forna allianspartierna M och KD. I senaste opinionsundersökningen från SVT/Novus hamnade Liberalerna återigen under riksdagsspärren, med 2,7 procent av rösterna.

Foto: Riksdagen, Liberalerna, Centern

Text: Redaktionen