POLITIK: Centern kritiserar Liberalernas besked om SD

2022 02 03

Efter hård kritik backar nu Liberalernas partiledare från sitt besked rörande en eventuell regering där SD ingår.

Det var i en DN-intervju i går som Nyamko Sabuni inte vill ge löften på förhand om att stoppa en eventuell regering där Sverigedemokraterna ingår.

Besked om ståndpunkter

Att sitta i förväg och ge skarpa besked om ståndpunkter som man sedan måste äta upp, det gör jag inte, utan det kommer vi i vårt parti att bestämma när det är dags, sade Nyamko Sabuni till tidningen.

Sabunis uttalande fick Centerpartiets partiledare Annie Lööf att reagera.

Mycket allvarligt

Via sin Twitter riktar Annie Lööf stark kritik mot Sabunis utspel.

– Mycket allvarligt att dörren nu öppnas för SD i regering. Det är absolut ingen liberal uppgift att ge främlingsfientliga högerpopulister makten. Centerpartiet är det enda liberala, borgerliga alternativet för dig som inte vill samarbeta med SD, kommenterade Annie Lööf.

Ser det inte framför mig

Nyamko Sabuni påpekade dock att hennes parti inte kommer att rösta för en regering bestående av SD.

– Jag ser det inte framför mig att vi röstar fram en regering där Sverigedemokraterna sitter.

Men hon framhävde samtidigt att hennes parti måste samtala med SD.  

SD viktig del i samarbete

– Man kommer att behöva samarbeta med andra partier. Sverigedemokraterna kommer att vara en viktig del i det, säger Nyamko Sabuni till DN.

Hennes parti har det fortsatt svårt i opinionsmätningarna. I riksdagsvalet 2018 fick partiet 5,5 procent av väljarnas röster.

Förtydligar

Men Nyamko Sabuni har i dag torsdag gått ut och markerat att hennes uttalande i DN inte blev lyckat och att hon står fast vid att L inte kommer att medverka till en regering där SD ingår

– Jag har varit tydlig med att Sverige behöver en liberal och borgerlig regering som kan samtala med alla partier. Mitt besked har alltid varit detsamma: Liberalerna kommer inte medverka till en regering där Sverigedemokraterna ingår, vilket även M och KD tydliggjort. Självklart gäller Liberalernas landsmötesbeslut fortsatt.

Återvänder till borgerligheten

Efter januariavtalet 2019, där L  släppte fram en S/MP regering och enades om 73 punkter tillsammans med S, C och MP, har partiets siffror dalat. Nu har Liberalerna lämnat samarbetet med Socialdemokraterna och återvänt till ett samarbete med forna allianspartierna M och KD. I senaste opinionsundersökningen från SVT/Novus hamnade Liberalerna återigen under riksdagsspärren, med 2,7 procent av rösterna.

Foto: Riksdagen, Liberalerna, Centern

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen