POLITIK: Bildades ur protest mot strippklubb

2022 10 11

Det gick illa för Fi på både riks- och lokalnivå, förutom i Kiruna.

På riksnivå gick det illa för Feministiskt initiativ. Man samlade 0,05 procent av rösterna.

Och i kommunerna i Gnesta, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Lund ramlade man ur fullmäktige.

Men i Kiruna är framgångarna totala.

– Det finns en jargong kvar som har sin grund i den toxiska maskuliniteten, vi står som en motpol till det, poängterar Lisa Forsberg ordförande för Fi Kiruna, till tidningen Syre.

Samlade 3,6 procent

Partiet samlade imponerande 3,6 procent av rösterna i den norrbottniska kommunen. Det ger två mandat och en plats i styret tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Samelistan/Sámelistu.

Tillsammans får de 27 av de 45 mandaten i kommunfullmäktige fördelat på Socialdemokraterna (19 mandat), Vänsterpartiet (4), Feministiskt initiativ (2) och Samelistan (2).

”Jättekul och glädjande”

– Det känns jättekul och väldigt glädjande, framhåller Forsberg för tidningen.

Hon tillägger:

–  Socialdemokraterna fick ett väldigt stort mandat och nu väljer de att samarbeta i en i princip helt vänster-koalition. Det känns kul för oss som står så pass långt på den sidan att få vara en del av den koalitionen.

Fi kom in i fullmäktige första gången 2014 och satt då i kommunledningen till 2018 för att sedan, 2018–2022, sitta de i opposition mot en koalition av högerpartier.

Protest mot strippklubb

Nu är de åter i styret. Detta lyckosamma arbete av ett parti som startade sitt lokala engagemang i gruvstaden 2013 och då som en protest mot en strippklubb.

– Kiruna är en industristad. Det finns fortfarande kvar en kultur där det ges utrymme för en hårdare jargong. Inte minst runt fikaborden på arbetsplatserna, understryker partiets ordförande för DN.

Förutom hårt arbete dryftar många frågan hur det kan gå så bra för ett parti som tappar på så många ställen.

– Det finns antagligen en grupp yngre som känner att det behövs en annan bild av Kiruna, menar Simon Matti, professor i statsvetenskap på Luleå tekniska universitet, till DN.

Foto: M Hagwall

Text: Redaktionen