Polissverige i sorg efter tragedin

2021 10 04

Sveriges poliskår sörjer sina två kollegor som omkom så tragiskt vid trafikolyckan i Småland. Klockan 12 i dag hålls en nationell tyst minut med flaggning på halv stång.

Det var på söndagseftermiddagen som två poliser förlorade livet tillsammans med konstnären Lars Vilks när de kolliderade med en lastbil på E4:an i Markaryd.

Dödsbudet kommer bara några månader efter att polisen Andreas Danman mördades i Göteborg. Han hedrades med en tyst minut och på bilden ovan ses Polisen Norrmalm när de hedrade Danman i juli. Nu är det tyvärr dags för en tyst minut igen inom polisen. Många poliser runt om i Sverige uttrycker sina känslor och sin sorg.

▪Ingripandepoliserna i Helsingborg

– Två poliser som aldrig mer kommer hem efter jobbet, utan istället omkommer i arbetet med att försvara vår demokrati. Våra tankar går till våra två kollegors familjer, nära vänner samt de kollegor som jobbade nära dem. Våra tankar går även till skyddspersonens anhöriga och vänner.

▪Polisen Huddinge

– Under eftermiddagen igår inträffade en svår trafikolycka i Markaryd där två poliser och en skyddsperson, konstnären Lars Vilks, avled. Tankarna går till deras familjer, vänner och arbetskamrater. Flaggning på halv stång och en nationell tyst minut kl. 12:00. Vila i frid. Båtmössa av.

▪Polisen Ljungby, Markaryd, Älmhult

– Sorg i leden efter det ofattbara och vi hedrar våra avlidna kamrater och deras skyddsperson.

▪Viktor Adolfsson, YB Södermalm

– Det här börjar bli ett riktigt uselt år för de blå. Vila i frid kollegor. Och den person ni skyddade.

▪Lena Nitz, Polisförbundets ordförande

– Det är med bestörtning jag tagit emot beskedet om att två kolleger omkommit i tjänst tillsammans med den de skyddade. Våra tankar går till deras familjer och närmaste kolleger.

▪Rikspolischef Anders Thornberg

– Det är med bestörtning och stor sorg jag tagit emot beskedet att våra två kollegor och vår skyddsperson omkommit. Mina tankar går till anhöriga, familjer, vänner och arbetskamrater.  

▪Carina Persson, regionpolischef i Polisregion Syd

– Att den person vi är satta att skydda och våra två kollegors liv slutar i denna tragedi är ogreppbart och outsägligt sorgligt. Mina varmaste tankar till vår skyddspersons anhöriga och våra kollegors familjer och närmaste arbetskamrater.

▪Stefan Sintéus, chef personskyddet i polisregion Syd.

– Detta är en oerhört tragisk händelse. Nu är det viktigt för oss alla att vi gör allt vi kan för att reda ut vad som hänt på platsen och vad som orsakat kollisionen, samtidigt som vi tar hand om våra medarbetare, säger

ANALYS

💙 Alla poliser runt om i Sverige kämpar för att försvara trygghet och säkerhet i vårt land dygnet runt och året om. De gör det med livet som insats och är värda oändlig tacksamhet för det deras insatser för Sverige.


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


H&M-bolag i konkurs – efter miljardsatsning

2024 02 26

Trots intensiva och långa förhandlingar med klädjätten H&M går det inte att undvika konkurs.

Det beskedet kom under söndagen av styrelseordförande Michael Berg.

– Jag måste tyvärr meddela att vi har tvingats att ta beslutet att ansöka om konkurs, meddelar han i en skriftlig kommuniké.

Michael Berg representerar bolaget Renewcell, en klädåtervinnare verksamma sedan 2012 med drygt hundra anställda i fabriken i Sundsvall.

Ägs av H&M

Renewcell ägs bland annat av H&M – som är den största aktieägaren av allihop.

– Som en del av förhandlingarna har vi haft intensiva dialoger med såväl nuvarande huvudägare som nya investerare, våra banker samt med andra intressenter, framhåller Michael Berg och tillägger:

– Dessa diskussioner har tyvärr inte varit framgångsrika. Detta är en sorglig dag för miljön, våra anställda, våra aktieägare och våra andra intressenter, och det är ett tecken på bristen på ledarskap och nödvändig förändringstakt i modebranschen.

"Enda företaget som gör det här"

För tre och ett halvt år sedan genomförde Renewcell en miljardsatsning när man tog över lokaler som tidigare huserade världens största tryckpappersbruk.

Årsproduktionen noterades på 60 000 och dubblerades bara några månader senare – samtidigt som det investerades ytterligare 300 miljoner kronor i bolaget.

Men de senaste veckorna har raset gått i snabb takt. I januari varslades 30 personer och bokslutet sköts fram.

Och nu har man alltså nått vägs ände, till Michael Bergs stora frustration.

– Vi är det enda företag som gör det här. Vi har en produkt och process som fungerar och ändå tar det så lång tid för modebranschen att ställa om och köpa det här i en större skala, säger han till Sundsvalls-Tidning.

"Deras produkt är viktig"

Det är Renewcell själva som lämnar in konkursansökan till Stockholms tingsrätt idag.

Även Sundsvalls kommun har beklagat beskedet om att bolaget inte kommer att kunna fortsätta sin verksamhet.

– Vi vet ju om att om världen ska klara sina klimatmål behöver textilindustrin ställa om och där är deras produkt viktig. Så det är ett jättetråkigt besked på flera sätt, säger kommunalrådet Niklas Säwén (S) till samma tidning.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

Foto: Sei

Text: Redaktionen