Polissverige i sorg efter tragedin

2021 10 04

Sveriges poliskår sörjer sina två kollegor som omkom så tragiskt vid trafikolyckan i Småland. Klockan 12 i dag hålls en nationell tyst minut med flaggning på halv stång.

Det var på söndagseftermiddagen som två poliser förlorade livet tillsammans med konstnären Lars Vilks när de kolliderade med en lastbil på E4:an i Markaryd.

Dödsbudet kommer bara några månader efter att polisen Andreas Danman mördades i Göteborg. Han hedrades med en tyst minut och på bilden ovan ses Polisen Norrmalm när de hedrade Danman i juli. Nu är det tyvärr dags för en tyst minut igen inom polisen. Många poliser runt om i Sverige uttrycker sina känslor och sin sorg.

▪Ingripandepoliserna i Helsingborg

– Två poliser som aldrig mer kommer hem efter jobbet, utan istället omkommer i arbetet med att försvara vår demokrati. Våra tankar går till våra två kollegors familjer, nära vänner samt de kollegor som jobbade nära dem. Våra tankar går även till skyddspersonens anhöriga och vänner.

▪Polisen Huddinge

– Under eftermiddagen igår inträffade en svår trafikolycka i Markaryd där två poliser och en skyddsperson, konstnären Lars Vilks, avled. Tankarna går till deras familjer, vänner och arbetskamrater. Flaggning på halv stång och en nationell tyst minut kl. 12:00. Vila i frid. Båtmössa av.

▪Polisen Ljungby, Markaryd, Älmhult

– Sorg i leden efter det ofattbara och vi hedrar våra avlidna kamrater och deras skyddsperson.

▪Viktor Adolfsson, YB Södermalm

– Det här börjar bli ett riktigt uselt år för de blå. Vila i frid kollegor. Och den person ni skyddade.

▪Lena Nitz, Polisförbundets ordförande

– Det är med bestörtning jag tagit emot beskedet om att två kolleger omkommit i tjänst tillsammans med den de skyddade. Våra tankar går till deras familjer och närmaste kolleger.

▪Rikspolischef Anders Thornberg

– Det är med bestörtning och stor sorg jag tagit emot beskedet att våra två kollegor och vår skyddsperson omkommit. Mina tankar går till anhöriga, familjer, vänner och arbetskamrater.  

▪Carina Persson, regionpolischef i Polisregion Syd

– Att den person vi är satta att skydda och våra två kollegors liv slutar i denna tragedi är ogreppbart och outsägligt sorgligt. Mina varmaste tankar till vår skyddspersons anhöriga och våra kollegors familjer och närmaste arbetskamrater.

▪Stefan Sintéus, chef personskyddet i polisregion Syd.

– Detta är en oerhört tragisk händelse. Nu är det viktigt för oss alla att vi gör allt vi kan för att reda ut vad som hänt på platsen och vad som orsakat kollisionen, samtidigt som vi tar hand om våra medarbetare, säger

ANALYS

💙 Alla poliser runt om i Sverige kämpar för att försvara trygghet och säkerhet i vårt land dygnet runt och året om. De gör det med livet som insats och är värda oändlig tacksamhet för det deras insatser för Sverige.