Polisen varnar för ny rånmetod – Så luras de äldre att släppa in rånarna

2021 08 31

Ett 20-tal åldringsrån har drabbat Kronoberg, Skåne och Blekinge och nu går polisen ut och varnar allmänheten.

Det handlar om två män som lurar de äldre genom att klä ut sig till rörmokare och sen uppger de att de är utsända från kommunen eller är fastighetsägare.

Kontrollera rör

– De påstår att det måste ske en kontroll av deras rör eller att det är en vattenläcka, säger Robert Loeffel vid Polisen Syd till SVT.

Väl inne i bostaden har de en lurig strategi som går ut på att den ena uppehåller sig med de boende medan den andra letar reda på värdesaker och kontanter.

Lurar äldre

På SVT:s fråga om varför de falska rörmokarna just riktar in sig på äldre ger polisen följande svar:

– För att de lättare lyckas lura sig in i deras hem. Tyvärr är den här typen av brott, där man försöker komma in hos äldre genom att säga sig vara olika sorters hantverkare, vanligt förekommande, säger polisen.

Fyra olika tips

Polisen uppmanar allmänheten att följa fyra olika steg för att inte drabbas:

⛔ Släpp inte in någon okänd

⛔ Kräv alltid legitimation

⛔ Ha ytterdörren låst

⛔ Prata med besökare genom dörren för att få reda på vem som kommer

ANALYS

Det är i dag mycket ovanligt att rörmokare eller andra typer av hantverkare dyker upp utan att ha bokat in tid eller föranmält sig på förhand. Men där och då vill inte minst många äldre vara vänliga och hjälpsamma och släpper därför in de falska rörmokarna.

Bra grundtips

Något alla kan göra är att varna sina äldre vänner och släktingar och ge dem några allmänna tips för att inte bli lurade och rånade i hemmet. Ett bra grundtips är följande:

⛔  Släpp inte in hantverkare som kommer oanmälda

Foto: Polisen Kalmar-Öland, FB

[yop_poll id="559"]