Polisen utfärdar varning gällande elstödet

2023 02 21

Polisen ser en bekymmersam risk i anslutning till det kommande elstödet.

I och med att elstödet kommer börja betalas ut till svenska hushåll går polisen ut med en varning.

Det bedöms finnas en stor risk att bedragare utnyttjar situationen för att försöka lura till sig pengar, framhåller polisen i ett pressmeddelande.

– Om man får ett samtal som kräver att man ska agera på något vis för att få elstödet då ska man lägga på, man ska inte logga in med bank-id eller med bankdosa. Elstödet betalas ut via en automatisk process och kräver inte att du agerar på något vis, säger Lotta Mauritzson vid polisens nationella bedrägericentrum.

Bredare målgrupp

Elstödet som betalas ut från Försäkringskassan handlar totalt om 17 miljarder kronor.

Allmänheten uppmanas vara uppmärksamma på vanliga varningssignaler när det gäller bedragare, exempelvis att de kan försöka stressa upp dig och vilja att du ska agera snabbt.

Bedragare kan hävda att de ringer från Försäkringskassan och försöka få dig att logga in med bank-id.

– I vanliga fall är det främst äldre personer som utsätts för telefonbedrägerier, men här finns en risk att en bredare målgrupp kan utsättas eftersom det är fastighetsägare generellt som är målgrupp för elstödet, säger Lotta Mauritzson.

Så många utsätts

Under 2021 anmäldes nästan 196 000 bedrägeribrott, och 5,7 procent av befolkningen uppgav att de utsattes för bedrägeribrott det året, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet.

3,5 procent menade även att de blivit utsatta för kort- eller kreditbedrägeri.

Olika former

Det finns flera olika former av bedrägeri, bland annat fakturabedrägeri, kortbedrägeri och investeringsbedrägeri.

– Det finns flera saker du kan göra för att minska risken att utsättas för bedrägerier. Exempelvis ska du inte lämna ut dina inloggningsuppgifter eller lösenord, särskilt inte via internet eller telefon, framhåller polisen.

Vanliga bedrägerier

Polisen menar att om du inte bör svara ifall du blir uppringd från ett utländskt nummer om du inte förväntar dig ett samtal.

Ett annat vanligt bedrägeri är att du får ett meddelande från en aktör som uppger sig vara din bank som vill få dig att lämna känsliga uppgifter.

Foto: T. Ärlemo Svenska kraftnät

Text: Redaktionen