Polisen utfärdar varning gällande elstödet

2023 02 21

Polisen ser en bekymmersam risk i anslutning till det kommande elstödet.

I och med att elstödet kommer börja betalas ut till svenska hushåll går polisen ut med en varning.

Det bedöms finnas en stor risk att bedragare utnyttjar situationen för att försöka lura till sig pengar, framhåller polisen i ett pressmeddelande.

– Om man får ett samtal som kräver att man ska agera på något vis för att få elstödet då ska man lägga på, man ska inte logga in med bank-id eller med bankdosa. Elstödet betalas ut via en automatisk process och kräver inte att du agerar på något vis, säger Lotta Mauritzson vid polisens nationella bedrägericentrum.

Bredare målgrupp

Elstödet som betalas ut från Försäkringskassan handlar totalt om 17 miljarder kronor.

Allmänheten uppmanas vara uppmärksamma på vanliga varningssignaler när det gäller bedragare, exempelvis att de kan försöka stressa upp dig och vilja att du ska agera snabbt.

Bedragare kan hävda att de ringer från Försäkringskassan och försöka få dig att logga in med bank-id.

– I vanliga fall är det främst äldre personer som utsätts för telefonbedrägerier, men här finns en risk att en bredare målgrupp kan utsättas eftersom det är fastighetsägare generellt som är målgrupp för elstödet, säger Lotta Mauritzson.

Så många utsätts

Under 2021 anmäldes nästan 196 000 bedrägeribrott, och 5,7 procent av befolkningen uppgav att de utsattes för bedrägeribrott det året, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet.

3,5 procent menade även att de blivit utsatta för kort- eller kreditbedrägeri.

Olika former

Det finns flera olika former av bedrägeri, bland annat fakturabedrägeri, kortbedrägeri och investeringsbedrägeri.

– Det finns flera saker du kan göra för att minska risken att utsättas för bedrägerier. Exempelvis ska du inte lämna ut dina inloggningsuppgifter eller lösenord, särskilt inte via internet eller telefon, framhåller polisen.

Vanliga bedrägerier

Polisen menar att om du inte bör svara ifall du blir uppringd från ett utländskt nummer om du inte förväntar dig ett samtal.

Ett annat vanligt bedrägeri är att du får ett meddelande från en aktör som uppger sig vara din bank som vill få dig att lämna känsliga uppgifter.

Foto: T. Ärlemo Svenska kraftnät

Text: Redaktionen


Putins plan fungerade inte – ”enorma problem”

2024 05 26

Putin har fått enorma problem sedan hans planer slutat med fiasko.

Den ryske presidenten Vladimir Putin fortsätter att upprätthålla en fasad av framgång och styrka, både inför väst och gentemot den egna befolkningen.

Men bakom kulisserna har han enorma svårigheter.

Det beror bland annat på att flera av de planer och strategier han har haft, har misslyckats kapitalt.

Det gäller inte minst inom ett område, där Putin trodde sig ha ett starkt vapen mot väst.

Skulle användas som vapen mot väst

Det handlar om Rysslands viktiga naturgas, rapporterar Newsweek.

– Putin har enorma problem, enligt tidningen.

Putins plan var att utnyttja Europas energiproblem till sin fördel.

Men det har fungerat väldigt dåligt, och det ryska företaget Gazprom har nu enorma problem.

– Gazprom kan inte hitta nya lönsamma marknader för sin naturgas, rapporterar tidningen.

– Det minskar en värdefull inkomstgenerator för Vladimir Putins krigsmaskin och påverkar hans förmåga att använda energi som ett vapen mot väst, enligt tidningen, som baserar uppgifterna på en analys från tankesmedjan Atlantic Council.

Ville hämnas för sanktioner

Gazprom spelar en otroligt viktig roll för rysk ekonomi, men har tagit stor skada av kriget i Ukraina.

– I mitten av 2022 begränsade Gazprom gasflöden till Europa i vad som sågs som ett drag av Putin för att både få hävstång mot Kievs allierade inför vintersäsongen och hämnas mot västerländska sanktioner och stöd till Ukraina, förklarar tidningen.

– Men EU lyckades hitta alternativa, långsiktiga källor för gasimport och frigöra sig från den mesta ryska gasimporten utan att ens införa sanktioner, även om vissa länder, inklusive Österrike och Ungern, fortfarande är beroende av rysk gas.

”Har mycket gas – kan inte sälja”

Gazprom har gjort enorma förluster under 2023, och enligt energianalytikern Thomas O’Donnell har Putins taktik – att använda sig av gasen för att sätta press på Europa – blivit en stor flopp och medfört ett enormt bakslag för den ryske presidenten.

– Avsikten var att chocka Europa och tvinga dem att underkasta sig ett energikrig för att förhindra att de agerar solidariskt med Ukraina. Men till hans förvåning, hände inte detta, säger han.

– Putin har mycket gas men han kan inte sälja den.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Köpboom i butiker väntas imorgon söndag

2024 05 25

Rusning till butiker väntas under söndagen.

Imorgon söndag infaller en högtid som väntas omsätta hela 1,5 miljarder.

Det uppger Svensk Handel.

Sista söndagen i maj är en dag då svenska folket spenderar extra mycket pengar.

Anledningen: Det är mors dag.

– De som planerar att fira mamma lite extra söndagen den 26 maj lägger i genomsnitt 250 kronor på presenter, enligt Svensk Handel.

Spenderar mer

En del har säkert redan inhandlat en present, men många förväntas också gå ut och köpa någonting i sista stund under söndagen.

De vanligaste gåvorna är blomster och konfektyr, vilket 27 respektive 14 procent av konsumenterna planerar att ge bort, enligt näringslivsorganisationen.

I år förväntas dessutom shoppingen öka något jämfört med mors dag förra året – från 1,25 till 1,5 miljarder kronor.

– Även fast en del av ökningen kan härledas till inflationen råder det inga tvivel om att vi spenderar något mer för att fira våra mammor i år, säger Svensk Handels chefsekonom Maria Mikkonen.

Kunderna hittar tillbaka

Hon ser det som ett gott tecken för svensk ekonomi och handel.

– Detta talar för att kunderna börjar hitta tillbaka till butikerna, säger hon, enligt organisationens hemsida.

27 procent av svenskarna planerar att fira sin mamma genom att ge blommor, och lika många planerar att fira genom att helt enkelt träffas, enligt organisationens undersökning.

17 procent tänker fira sin mor genom att bjuda på middag.

Högtider viktiga för handeln

Men det som är intressant för handeln är såklart först och främst vilka gåvor folk ger. Förutom blommor, middag eller konfektyr så planerar svenskar att fira sin mor genom att ge exempelvis vin eller annan dryck (6 procent), alternativt något smycke, skönhetsprodukt eller kläder/skor (5 procent).

– Svenska handlare uppskattar givetvis alla de högtider och särskilda dagar som medför att kunderna besöker och konsumerar i butikerna. Särskilt glädjande är att vi noterar en ökning i omsättning jämfört med förra året, säger Maria Mikkonen.

Foto: H Fin

Text: Redaktionen