POLISEN: Över tusen gängkriminella barn i Sverige

2022 05 24

Enligt polisen är 1 202 gängkriminella personer i Sverige under 18 år.

I slutet av 2021 pekade Polismyndigheten ut 8 233 personer i Sverige som man definierade som nätverkskriminella. Av dessa är 1 202 stycken, det vill säga 15 procent, minderåriga. Det rapporterar Sveriges Radio.

Tonåringar leder gängen

Det anmärkningsvärda i Polisens uppgifter är att ungdomar och barn nu har tagit steget från att inte bara delta i de kriminella gängen – utan till att faktiskt leda dem. 

– Numera är det inte ovanligt att tonåringar styr kriminella gäng och utnyttjar yngre barn till avancerad brottslighet, säger Martin Wallin, polis i Sollentuna som arbetar mot grov brottslighet, till SR.

Uppmärksammad dom

I februari tidigare i år kom en uppmärksammad dom mot två, numera, 19-åriga killar. De dömdes för att tillsammans med en 17-årig tjej ha styrt ett kriminellt gäng i Upplands Väsby. Enligt Martin Wallin är det inte ett unikt fall, utan någonting han känner igen från flera platser. 

– Det är så det ofta ser ut att ungdomar i 17-18-årsåldern har en väldigt hög förmåga i kriminalitet, och där utnyttjar man ett yngre led, säger han.

En region utmärker sig

En region i landet dominerar när det kommer till antalet unga nätverkskriminella, uppger SR. Det är polisregion Mitt, som inkluderar Gävleborg, Uppsala och Västmanlands län.

I dessa tre län är nästan en tredjedel av de utpekade gängkriminella personerna minderåriga. Omkring 70 av dem är under 15 år.

Straffrabatten slopades

Enligt Jale Poljarevius, Polisens underrättelsechef i polisregion Mitt, kan en del av förklaringen finnas i slopandet av straffrabatten för ungdomar mellan 18 – 20 år.

– När lagstiftningen skärps flyttar nivåerna nedåt. Då kommer ett motsvar från motståndarsidan där man i ännu större utsträckningar använder sig av personer under 18 år, säger han till SR.

Förändring i år

Den så kallade straffrabatten innebär att yngre människor kan få en lägre påföljd om de döms för ett brott, jämfört med om de skulle bli dömda om de vore äldre. 

Från och med i år gäller detta inte längre för personer över 18 år om det inte finns särskilda skäl, efter att riksdagen sagt ja till regeringens förslag i höstas.

Ska bryta “kriminell livsstil”

Bland de brott som omfattas av den slopade straffrabatten ingår exempelvis mord, rån, grov misshandel, grov utpressning, grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och våldtäkt, skriver Aftonbladet.

– Vi menar att ett längre fängelsestraff ofta behövs i de här fallen, inte minst för att kunna bryta den här kriminella livsstilen hos dem. Då får vi längre tid att jobba med dem än vad kriminalvården har haft tidigare, kommenterade justitieminister Morgan Johansson (S) förändringen till tidningen när förslaget presenterades.

Foto: Polisen Malmö

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen