POLISEN: Över tusen gängkriminella barn i Sverige
2022 05 24
Enligt polisen är 1 202 gängkriminella personer i Sverige under 18 år.
I slutet av 2021 pekade Polismyndigheten ut 8 233 personer i Sverige som man definierade som nätverkskriminella. Av dessa är 1 202 stycken, det vill säga 15 procent, minderåriga. Det rapporterar Sveriges Radio.
Tonåringar leder gängen
Det anmärkningsvärda i Polisens uppgifter är att ungdomar och barn nu har tagit steget från att inte bara delta i de kriminella gängen – utan till att faktiskt leda dem.
– Numera är det inte ovanligt att tonåringar styr kriminella gäng och utnyttjar yngre barn till avancerad brottslighet, säger Martin Wallin, polis i Sollentuna som arbetar mot grov brottslighet, till SR.
Uppmärksammad dom
I februari tidigare i år kom en uppmärksammad dom mot två, numera, 19-åriga killar. De dömdes för att tillsammans med en 17-årig tjej ha styrt ett kriminellt gäng i Upplands Väsby. Enligt Martin Wallin är det inte ett unikt fall, utan någonting han känner igen från flera platser.
– Det är så det ofta ser ut att ungdomar i 17-18-årsåldern har en väldigt hög förmåga i kriminalitet, och där utnyttjar man ett yngre led, säger han.
En region utmärker sig
En region i landet dominerar när det kommer till antalet unga nätverkskriminella, uppger SR. Det är polisregion Mitt, som inkluderar Gävleborg, Uppsala och Västmanlands län.
I dessa tre län är nästan en tredjedel av de utpekade gängkriminella personerna minderåriga. Omkring 70 av dem är under 15 år.
Straffrabatten slopades
Enligt Jale Poljarevius, Polisens underrättelsechef i polisregion Mitt, kan en del av förklaringen finnas i slopandet av straffrabatten för ungdomar mellan 18 – 20 år.
– När lagstiftningen skärps flyttar nivåerna nedåt. Då kommer ett motsvar från motståndarsidan där man i ännu större utsträckningar använder sig av personer under 18 år, säger han till SR.
Förändring i år
Den så kallade straffrabatten innebär att yngre människor kan få en lägre påföljd om de döms för ett brott, jämfört med om de skulle bli dömda om de vore äldre.
Från och med i år gäller detta inte längre för personer över 18 år om det inte finns särskilda skäl, efter att riksdagen sagt ja till regeringens förslag i höstas.
Ska bryta “kriminell livsstil”
Bland de brott som omfattas av den slopade straffrabatten ingår exempelvis mord, rån, grov misshandel, grov utpressning, grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och våldtäkt, skriver Aftonbladet.
– Vi menar att ett längre fängelsestraff ofta behövs i de här fallen, inte minst för att kunna bryta den här kriminella livsstilen hos dem. Då får vi längre tid att jobba med dem än vad kriminalvården har haft tidigare, kommenterade justitieminister Morgan Johansson (S) förändringen till tidningen när förslaget presenterades.
Foto: Polisen Malmö
Text: Redaktionen