POLISEN SLÅR LARM: Ny typ av bedrägeri – då bör du reagera

2023 02 10

I veckan har polisen fått in flera anmälningar om en ny typ av telefonbedrägeri.

Polisen har kartlagt flera fall där samtliga bedragare använder sig av samma metod.

Den nya metoden beskrivs som ett fenomen som polisen inte tidigare stött på.

– Detta tillvägagångssätt skiljer sig aningen gentemot tidigare bedrägerier då man initialt har ett sms skickats med en bekräftelse på ett köp från ett telebolag, framhåller myndigheten.

Flera steg

Så här går det till:

- Bedragaren skickar i förväg ett textmeddelande innehållandes ett påstått köp. Avsändaren ser ut att vara från en välkänd mobiloperatör. I meddelandet står det att man köpt en telefon med tillhörande abonnemang och vid frågor ska ringa ett telefonnummer som står angivet i meddelandet. 

- Meddelandet avslutas med en uppmaning att kontakta avsändare om man har frågor om köpet. Numret tillhör en bedragare.

- När målsägande ringer detta nummer svarar bedragaren och påstår sig representera "telefonbolaget". Bedragaren vill då att målsägande identifierar sig via bank-id för att kunna hantera ärendet. I samband med detta rensas målsägandes bankkonton. 

Äldre målgrupp

Enligt Robert Loeffel, presstalesperson på polisen, är det främst personer som är 70 år eller äldre som drabbas. Han understryker dock att bedragarna även söker sig till lite yngre personer i 60-årsåldern.

– Allting går i grund och botten ut på att få folk att logga in och använda sina bank-id. Bedragarna övertygar att de ska stoppa beställningen, men målsäganden måste identifiera sig med bank-id. Då passar bedragarna på att göra banköverföringar, säger han till SVT Nyheter.

I Kalmar fick polisen under onsdagen in fyra liknande anmälningar. Polisen är tämligen säkra på att samma gärningspersoner ligger bakom samtalen.

– Tre var försök och en var fullbordad, då kom de över ungefär 25 000 kronor, säger Robert Loeffel.   

Uppmaning

Efter flera rapporterade fall går nu polisen ut med en uppmaning till svenska folket.

– Polisen vill uppamma alla som får ett sådant sms att ringa upp till bolagets kundtjänst, använd er ej av numret som står angivet i meddelandet, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Foto: T. Grote

Text: Redaktionen