POLISEN: Rasmus Paludan har inte fått tillstånd i dag – Uppges ändå vara på väg

2022 04 17

Den danska koranbrännaren Rasmus Paludan har inte fått tillstånd till dagens två nya utannonserade manifestationer.

Partiledaren Rasmus Paludan, vars parti fallit ned till 0 procent i danska opinionsmätningar, uppger sig vara på till Sverige för två nya manifestationer som ska äga rum i dag.

Har ej fått tillstånd

Men nu klargör polismyndigheten i Sverige att den kontroversiella och flerfaldigt dömda högerextremisten inte har fått tillstånd att hålla de tillställningar som han planerar att genomföra i Linköping respektive Norrköping idag på påskdagen.

Är i så fall otillåtet

– Det är i så fall otillåtna demonstrationer som vi kommer att bemöta på det korrekta sättet, framhåller Johnny Gustavsson vid Polisregion Öst till SVT.

Enligt Paludans besked i sociala medier skall han infinna sig för en manifestation i Linköping klockan 12.00.

Norrköping klockan 15

Därefter ska det bära av till Norrköping för ytterligare en tillställning klockan 15.00.

I regel innebär Rasmus Paludans manifestationer att han sätter eld på en så kallad koran, en helig skrift enligt den islamska läran, och ofta filmas även eldningen som sedan läggs ut i sociala medier.

Har med sig megafon

Ofta har han även med sig en megafon och skriker ut sitt budskap till omgivningen.

Men svenska polisen ser inte framför sig att det blir något av för Rasmus Paludan i Östergötland idag,

– Vi hade inte kännedom om det här och vet inte vilken tyngd det budskapet har, säger Polisregion Östs talesperson Johnny Gustavsson till SVT.

Ingen bekräftad info

Den danska koranbrännaren har helt enkelt inte meddelat att han vill ansöka tillstånd om någon manifestation förklarar polisen.

– Vi har ingen bekräftad information om att han är på väg till vårt område, säger polisen.

Står för lag och ordning

Skulle Rasmus Paludan trots detta välja att genomföra sina manifestationer i Linköping och Norrköping så är de olagliga då han saknar tillstånd.

– Då kommer vi bemöta det på det korrekta sättet, vi står för lag och ordning i samhället, säger Johnny Gustavsson.

Extremt aggressiva

I samband med hans tidigare manifestationer som ägt rum eller planerats att äga rum i Linköping, Norrköping, Stockholm, Örebro, Landskrona och Malmö har extremt aggressiva våldsmän dykt upp och bland annat försökt döda och skada poliser.

Kastat sten mot räddningstjänsten

Polisbilar för många miljoner har bränts upp av gärningsmännen som även kastat sten mot både poliser och räddningstjänsten.

Arkivfoto: Polisen Göteborg City

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Bilförbud införs i Sverige – blir först i världen

2024 04 18

Från och med den 31 december 2024 stoppas bensin- och dieselbilar från att köra på gatorna i Stockholms innerstad.

Det bekräftar det rödgröna styret i huvudstaden i dag, torsdag, efter att ett förbud fått grönt ljus av EU-kommissionen.

I början av året inledde kommissionen en granskning för att säkerställa att förbudet inte bryter mot den fria rörligheten i EU. Nu står det klart att kommissionen inte har några invändningar.  

Stockholm blir därmed först i världen med att införa en så kallad miljözon klass 3 i city, som innebär att både bensin- och dieselbilar förbjuds i delar av innerstaden.  

– Det här betyder att införandet av miljözonen fortsätter som planerat. Natten till nyårsafton 2024 blir Stockholm först i världen med att porta bensin- och dieselbilar från en del av City, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad, i ett uttalande.

Lars Strömgren är nöjd med att EU-kommissionen ställer sig bakom förbudet.

– Runt om i hela Europa brottas politiker med avgaser och dålig luft som särskilt skadar barn och äldre. EU-kommissionens ställningstagande är ett styrkebesked för alla som kämpar för friskare städer, säger han.

Mer att vänta

Införandet av en miljözon 3 i Stockholm är ett gemensamt förslag från stadens rödgröna styre – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Enligt partierna är syftet med förbudet att förbättra luftkvalitén i huvudstaden.

Stockholms nya miljözon kommer att omfatta 20 kvarter som täcker cirka 180 000 kvadratmeter.

Det rödgröna styret är dock inte nöjda. De planerar att  expandera miljözonen i ett nästa steg. Ett sådant beslut väntas under första halvåret av 2025.

– Vi ser att omställningen till en utsläppsfri innerstad behöver göras stegvis. Miljözon klass 3 är ett viktigt kliv på vägen mot ett Stockholm med renare luft och trevligare gator, säger Lars Strömgren.

SD-kritik

Sverigedemokraterna riktar stark kritik mot den nya miljözonen.

– Det rödgröna styret har enats om en bilfientlig politik. Man inför dieselbilsförbud, tar bort parkeringsplatser i city, och satsar ingenting på ökad framkomlighet för bilvägar. Det är ett hårt slag mot barnfamiljer, säger partiets gruppledare i Stockholms stad, Gabriel Kroon, till Di.  

Foto: E. Chystiakov

Text: Redaktionen