Polisen förvarnar: kan knacka på hos dig i dagarna

2023 12 20

Från och med idag kan många hushåll få oväntat hembesök av polisen.

Julen är för många en tid fylld av förväntan, glädje och kärlek.

För andra är det en mörk och våldsam period på året.

Enligt polisen ökar riskerna för våld inom familjen särskilt vid storhelger som just jul och nyår – och det sker dessutom oftast i hemmet.

Det gör det svårt för polisen och samhället att agera på våldet.

Gör oanmälda besök

Av den anledningen inleder polisen, från och med idag onsdag 20 december, en kampanj som går ut på att myndigheten knackar dörr.

Insatsen kallas för “Julfrid” och syftar primärt till att förhindra våld i nära relationer – som i värsta fall kan leda till döden.

Dels är hembesöken en allmän informationskampanj som går ut på att upplysa vanligt folk om vad de kan – och bör – göra om de hör bråk, skrik eller dunsar från grannen.

Med andra ord kan vem som helst bland allmänheten få besök, men polisen hoppas även nå ut specifikt till de som själva utsätts för våld inom familjen eller av en partner.

Vi informerar dem vi möter att det finns hjälp att få och hur de kan få den hjälpen om de behöver. Vi berättar också om hur man som närstående eller vittne kan agera om man misstänker att någon far illa i sin närhet, säger Jonas Svedberg, operationsledare på Julfrid, i ett pressmeddelande.

Fram till 26 december

Polisen har uttryckligen gått ut med att insatsen och hembesöken kommer att ske i tre polisområden: i Gävleborg, Uppsala och Västmanland och påhälsningarna kommer att ske fram till och med 26 december.

Förra veckan inledde man dörrknackningar även i Västernorrland.

– Det här är en tid på året då det passar bra att gå ut och uppmana människor att ringa polisen när de hör bråk hos grannen. Det är också ett bra tillfälle att påminna om hur man larmar polisen via 112 och vid behov även informera om att våld inom familjen är brottsligt och en fråga för polisen, säger Jonas Svedberg.

Stort mörkertal

I år har hittills nästan 7 500 brott i parrelationer, brott mot barn och våldtäkt mot vuxna anmälts bara i region Mitt.

Men i verkligheten är det sannolikt fler brott som begås enligt polisen, då mörkertalet är stort.

Många våldsutsatta vill inte anmäla ens om polisen är på plats.

– Hemmet ska vara en trygg plats. Tyvärr är det inte så för alla, därför är det bra att vi ständigt har ett samtal kring att våld inom familjen inte är acceptabelt, säger Jonas Svedberg.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Jätteförändring av elpriset

2024 02 27

Elpriserna är på väg mot en enorm förändring under våren 2024.

Den prognosen ger nu elbolaget Bixia ett rykande färskt besked på tisdagen.

Konkret handlar det om nästan en halvering av priset under mars och april jämfört med motsvarande period förra året.

Det blir billigare än på flera år.

I vår väntas elpriserna falla markant, tack vare milt väder och bättre hydrologi samt svag konjunktur och väldigt låga bränslepriser i Europa. Vårpriserna blir de lägsta av sitt slag sedan 2021 då priserna började sticka i väg, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia.

"Krisen helt borta"

Marspriset förväntas landa på ungefär 50 öre per kilowattimme, vilket är en kraftig skillnad från förra årets 91 öre.

I april ser det ut att hamna på 45 öre – ifjol låg motsvarande pris på 88 öre.

Överlag talar Bixia nu om ett klart mer stabilt elpris under våren jämfört med skräckpriserna under förra året.

– Elkrisen är helt borta för stunden. Elpriset har snabbt gått från ett extremläge 2021 - 2022, via en sakta utförslöpa för i fjol, till ett mer normalt läge i år, säger Johan Sigvardsson.

– Den allra största orsaken till utvecklingen är det stora prisfallet i Tyskland, där elpriset toppade på 2,50 kronor i snitt för 2022 men hittills i vinter landat på 75 öre.

Finns en övre gräns

Mildare väder och minskad elförbrukning är andra faktorer som nämns som påverkar den stora prisförändringen.

Även om det skulle bli kallt och vindstilla i Sverige – och vi behöver importera mer el – finns ett maxtak för hur mycket dyrare elen kan bli som en följd av priskopplingen mot Tyskland.

I just Tyskland förväntar man sig inte elpris på högre än runt 60 öre per kilowattimme, vilket kan jämföras med 114 öre förra året.

– Kyla och högre förbrukning borde normalt sett betyda högre elpriser. Men i och med att både bränslepriser och därmed de kontinentala priserna fallit så mycket får vi istället ett betydligt lägre elpris i år, säger Johan Sigvardsson.

Även i februari har systempriset legat lägre än förra året – 45 öre per kilowattimme jämfört med förra årets 91 öre.

Foto: D. MacKay

Text: Redaktionen