Stort kontantproblem i Sverige – folk vet inte om det
2024 05 02
Värdet på beslagtagna, falska sedlar har skjutit i höjden under de senaste åren.
Förfalskade sedlar säljs helt öppet på nätet, bland annat på Instagram.
En stor anledning till ökningen är att teknologin utvecklats. Tidigare var den bara tillgänglig för ett fåtal, men numera kan “alla över skolåldern” framställa falska sedlar, framhåller Michael Johansson från polisavdelningen Nationell forensiskt centrum, NFC, för SVT.
Och en stor anledning till att det överhuvudtaget är möjligt att bedriva den här typen av brott är för att kontanthanteringen har minskat och allmänheten därmed har svårare för att särskilja en falsk sedel från en äkta.
– Vi har tappat den här känslan som vi hade för att känna igen, bokstavligt talat, äkta sedlar, säger Michael Johansson till tv-kanalen.
Håll utkik på detalj
Den minskade medvetenheten hos folk i allmänhet har blivit en kraftig inkomstkälla för kriminella.
Bara under de senaste fyra åren var värdet på falska sedlar som tagits i beslag dubbelt så högt som de fyra åren innan dess.
Men det finns detaljer som avslöjar skillnaden, framhåller polisen.
– Den falska sedeln är mycket mera oskarp. Och alla linjer är egentligen små, små prickar, så det blir inte alls lika tydligt som på en äkta sedel, förklarar Michael Johansson.
Medhåll av Riksbanken
Riksbanken är ansvarig för sedelhanteringen i Sverige.
Och myndigheten delar polisens bild av att en minskad användning av kontanter i viss mån möjliggjort att falska sedlar kan spridas.
– Den nya svenska sedelserien håller internationellt sett en mycket hög säkerhetsnivå med detaljer som är mycket svåra att förfalska, hävdar Riksbanken och tillägger:
– Att falska sedlar ändå cirkulerar beror förmodligen på att allt färre svenskar använder sig av kontanter idag och att kunskapen om hur en äkta sedel ser ut därför har minskat bland privatpersoner och butiksanställda.
Instruktion till allmänheten
Redan 2022 larmade Riksbanken om att polisanmälningar gällande falska sedlar tagit fart.
Myndigheten gick då ut med en särskild instruktion för hur man kan avgöra om en sedel är äkta eller förfalskad.
Du kan se Riksbankens video med förklaringen på deras hemsida genom att klicka här.
LÄS MER: Riksbanken utfärdar skarp varning gällande kontanter
Foto: Riksbanken
Text: Redaktionen