UPPGIFTER: Tre personer har skottskadats

2022 04 17

Tre personer har träffats i samband med att polisen skjutit varningsskott vid de våldsamma upploppen som rasar i Östergötland.

Det uppger flera medier kopplat till kravallerna i Linköping och Norrköping.

Protest mot något som ej skett

Återigen är det våldsmän som påstår sig protestera mot koranbränning – som inte ens har ägt rum – av den danska högerextremisten och flerfaldigt dömda Rasmus Paludan som ligger bakom kravallerna.

Ramusm Paludan själv rapporteras dock överhuvudtaget inte synts till i vare sig Linköping eller Norrköping i dag.

Sköt varningsskott

Det var i Norrköping som polisen avfyrade flera skott enligt Norrköpings Tidningar rapporterar flera medier. Flera medier framhåller att det rör sig om varningsskott men det står samtidigt klart att tre personer har träffats enligt SR.

Vid ett tillfälle ska ett större antal poliser har setts komma springandes med en skjuten man.

Skrek av smärta

– Det var 6–8 poliser som kom bärande på honom. De ropade ”man skjuten i benet” till ambulanspersonalen, uppger en TT-anställd enligt Aftonbladet.

Den skjutna mannen skall ha skrikit av smärta och därefter ha lastats in i en ambulans.

Eld nära polisbilar

Kaotiska scener utspelar sig både i Linköping och Norrköping.

Linköpingstidningen Corren rapporterar att det brinner på flera platser i anslutning till polisens fordon. De intensiva eldhärdarna indikerar att det kan handla om brandbomber.

I flera timmar

Våldsmännen vägrar att följa polisen order och polisens har dessutom stora problem att avhysa dem. Kravallerna har pågått i flera timmar enligt polisens tidrapporter.

Redan klockan 15.02 avlossade polisen ett varningsskott i Norrköping och så sent som två timmar och 18 minuter senare var våldsamheterna fortfarande så omfattande att polisen tvingades avfyra ytterligare varningsskott.

150 personer

– De personer som är del av det våldsamma upploppet uppskattas till omkring 150 personer, rapporterade polisen klockan 15.55

Så sent som kvart i fem pågick fortfarande våldet.

Våld mot poliserna

–16:45 – läget  är oförändrat i Navestad. Polisen finns kvar med ett stort antal poliser. Våldet riktat mot poliser fortsätter. Polisens fokus är att stävja våldet så att Skäggetorp kan vara en trygg och säker plats för alla. Personer som har en framträdande roll i det våldsamma upploppet omhändertas med stöd av polislagen, uppger polisen.

Fördes iväg med ambulans

Trots gripandena lyckades polisen ändå inte stoppa våldet.
Klockan 17.20 tvingades man återigen avlossa varningsskott i Norrköping.
– Under en attack mot polis avlossades varningsskott. Till följd av skottlossningen kan en man ha träffats av en rikoschett i benet. Personen, en man, är förd till sjukhus för vård. Skadeläget är inte känt, men han var vaken och pratade när han fördes till sjukvård med ambulans. 

Tagen ur tjänst

– Polisen är enligt gällande rutin tagen ur tjänst och händelsen kommer att utredas. 

Även i Linköping är läget kaotiskt. Klockan 14.50 uppger polisen att oroligheterna övergick i våldsamt upplopp.

– Polisen arbetar med en stor insats och har nationell förstärkning på plats. Sten och andra föremål har kastats mot poliser och polisfordon, framhåller polisen.

Drönare

– De personer som är del av det våldsamma upploppet uppskattas till omkring 200 personer. Polisen övervakar stadsdelen med drönare.

Så sent som kvart i fem var läget fortfarande våldsamt.

13 gripna

– Våldet riktat mot poliser fortsätter men läget  just nu bedöms vara något lugnare. Personer som har en framträdande roll i det våldsamma upploppet omhändertas med stöd av polislagen

13 personer har gripits för våldsamt upplopp i Skäggetorp, framhåller polisen.

Arkivfoto: Polisen

Text: Redaktionen