UPPGIFTER: Tre personer har skottskadats

2022 04 17

Tre personer har träffats i samband med att polisen skjutit varningsskott vid de våldsamma upploppen som rasar i Östergötland.

Det uppger flera medier kopplat till kravallerna i Linköping och Norrköping.

Protest mot något som ej skett

Återigen är det våldsmän som påstår sig protestera mot koranbränning – som inte ens har ägt rum – av den danska högerextremisten och flerfaldigt dömda Rasmus Paludan som ligger bakom kravallerna.

Ramusm Paludan själv rapporteras dock överhuvudtaget inte synts till i vare sig Linköping eller Norrköping i dag.

Sköt varningsskott

Det var i Norrköping som polisen avfyrade flera skott enligt Norrköpings Tidningar rapporterar flera medier. Flera medier framhåller att det rör sig om varningsskott men det står samtidigt klart att tre personer har träffats enligt SR.

Vid ett tillfälle ska ett större antal poliser har setts komma springandes med en skjuten man.

Skrek av smärta

– Det var 6–8 poliser som kom bärande på honom. De ropade ”man skjuten i benet” till ambulanspersonalen, uppger en TT-anställd enligt Aftonbladet.

Den skjutna mannen skall ha skrikit av smärta och därefter ha lastats in i en ambulans.

Eld nära polisbilar

Kaotiska scener utspelar sig både i Linköping och Norrköping.

Linköpingstidningen Corren rapporterar att det brinner på flera platser i anslutning till polisens fordon. De intensiva eldhärdarna indikerar att det kan handla om brandbomber.

I flera timmar

Våldsmännen vägrar att följa polisen order och polisens har dessutom stora problem att avhysa dem. Kravallerna har pågått i flera timmar enligt polisens tidrapporter.

Redan klockan 15.02 avlossade polisen ett varningsskott i Norrköping och så sent som två timmar och 18 minuter senare var våldsamheterna fortfarande så omfattande att polisen tvingades avfyra ytterligare varningsskott.

150 personer

– De personer som är del av det våldsamma upploppet uppskattas till omkring 150 personer, rapporterade polisen klockan 15.55

Så sent som kvart i fem pågick fortfarande våldet.

Våld mot poliserna

–16:45 – läget  är oförändrat i Navestad. Polisen finns kvar med ett stort antal poliser. Våldet riktat mot poliser fortsätter. Polisens fokus är att stävja våldet så att Skäggetorp kan vara en trygg och säker plats för alla. Personer som har en framträdande roll i det våldsamma upploppet omhändertas med stöd av polislagen, uppger polisen.

Fördes iväg med ambulans

Trots gripandena lyckades polisen ändå inte stoppa våldet.
Klockan 17.20 tvingades man återigen avlossa varningsskott i Norrköping.
– Under en attack mot polis avlossades varningsskott. Till följd av skottlossningen kan en man ha träffats av en rikoschett i benet. Personen, en man, är förd till sjukhus för vård. Skadeläget är inte känt, men han var vaken och pratade när han fördes till sjukvård med ambulans. 

Tagen ur tjänst

– Polisen är enligt gällande rutin tagen ur tjänst och händelsen kommer att utredas. 

Även i Linköping är läget kaotiskt. Klockan 14.50 uppger polisen att oroligheterna övergick i våldsamt upplopp.

– Polisen arbetar med en stor insats och har nationell förstärkning på plats. Sten och andra föremål har kastats mot poliser och polisfordon, framhåller polisen.

Drönare

– De personer som är del av det våldsamma upploppet uppskattas till omkring 200 personer. Polisen övervakar stadsdelen med drönare.

Så sent som kvart i fem var läget fortfarande våldsamt.

13 gripna

– Våldet riktat mot poliser fortsätter men läget  just nu bedöms vara något lugnare. Personer som har en framträdande roll i det våldsamma upploppet omhändertas med stöd av polislagen

13 personer har gripits för våldsamt upplopp i Skäggetorp, framhåller polisen.

Arkivfoto: Polisen

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen