Polis ville ha billigare tågbiljetter – Riskerar nu att få sparken

2021 10 07

En polis från Småland döms för mutbrott efter att ha försökt skaffa sig billigare tågbiljetter med SJ och Snälltåget.

Detta rapporterar Sveriges Radio P4 Jönköping.

Om passagerare var stökiga på tåget

Polismannen som bor på Småländska höglandet men jobbar i Stockholm hörde av sig till två olika tågbolag, dels SJ, dels Snälltåget, och frågade om han kunde få billigare pendlarkort i utbyte mot att han som polis hjälpte till på tåget. Han menade att han kunde ingripa när passagerare var stökiga och bråkiga på tåget.

Nappade inte

Polisen ansåg att det var ett samarbete som skulle vara fruktsamt får tågbolagen genom att det kunde skapa ökad säkerhet och trygghet på tågresorna men vare sig SJ eller Snälltåget nappade dock på hans erbjudande, uppger P4 Jönköping.

Klassas som muta

Nu döms polisen istället till 30 dagsböter då hans erbjudande klassas som muta eftersom det räcker med att begäran en otillåten förmån för att handlingen ska vara brottslig. Det spelar ingen roll att SJ och Snälltåget avböjde polisens förslag - mutbrottet är ändå begånget och Stockholms tingsrätt dömer polisen för två fall för tagande av muta vilket resulterar i 13 800 kronor i böter enligt P4.

Riskerar att få sparken

Det hjälpte inte att polisen framhöll att poliser i Stockholm åker gratis på Stockholms tunnelbana om de visar polislegitimation.

Dessutom riskerar även polismannen att få sparken från sitt jobb som polis.

Foto: Polisen Malmö, FB

[yop_poll id="733"]