Polis riskerar att straffas efter svordom

2021 09 27

När en kvinna ringde polisen och uppgav att hon mordhotats tog inte polisen upp anmälan. Istället svor polisen åt kvinnan.

Händelsen inträffade när kvinnan ringde in till Polisens Regionledningscentral i Stockholm i somras och berättade att hon hotats till livet. Men polismannen som tog emot samtalet misstänks för att brutit mot polisförordningens regler om hänsynsfullt beteende gentemot allmänheten rapporterar DN.

En rad felaktigheter

Polisen skall enligt SOS-alarms avvikelserapport och anmälan till personalansvarsnämnden ha begått en rad felaktigheter:

▪Polisen gav henne inte chans att göra en anmälan

▪Polisen ställde inga frågor om hotet

▪Polisen kontrollerade inte uppgifterna

▪Polisen upprättade ingen händelserapport

▪Polisen svor åt kvinnan

Samtalet avslutades med att polismannen gav kvinnan en uppmaning:
– Tänk igenom ditt liv lite och återkom när du har något bättre att komma med, skall polisen ha sagt till kvinnan, rapporterar DN.

Ångrar sig

Polisen har i en efterföljande utredning sagt att han inte skrev en händelserapport då kvinnan ringt in tidigare men han uttrycker även ånger.

– Det kanske inte var så bra sagt, säger polisen.

Polismannen riskerar nu att straffas av polisens personalansvarsnämnd och Polisregion Stockholm anser inte att det finns några förmildrande omständigheter i fallet.

ANALYS

Alla har ett ansvar – även polisen. Om man behandlas felaktigt av en polis så ska man inte vara tyst av rädsla. Tvärtom – poliser har ett stort ansvar att agera korrekt och omdömesgillt. De allra, allra flesta poliser gör också det. Men när någon polis inte gör det så skall samhället agera, precis som skett i det här fallet. Mycket bra.

Arkivfoto: Polisen Södermalm, FB

[yop_poll id="682"]