Plötslig rusch efter två produkter – länsar butikshyllor

2024 03 07

Tiden på året som 30 procent av Sveriges befolkning fasar inför har nu börjat.

Och den har kommit igång ovanligt tidigt det här året.

Det konstaterar bland annat butiksägaren Linda Strid som bekräftar att hyllorna länsas efter ett nu mycket efterfrågat receptfritt läkemedel.

– Jag stod här med massvis med paket för två veckor sedan och i morse var de helt slut, säger hon till Sveriges Radio och syftar på allergimedicin mot pollen.

Sitter och letar apotek

Pollensäsongen har bekräftats på flera håll i Sverige, bland annat råder just nu en förhöjd risk för höga halter av både al och hassel i södra och mellersta delarna av landet.

Att allergimedicinerna därför tar slut så fort oroar sjukvården och skapar en otrygghet för patienterna, menar Christer Jansson, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Samma sak gäller läkemedel mot exempelvis astma, som ofta förvärras vid allergier.

– Det händer att jag får sitta tillsammans med patienten och leta i Fass efter att hitta ett apotek där läkemedlet finns. Det tar förstås extra tid för oss läkare, och tid är som bekant pengar, säger Christer Jansson till Läkemedelsvärlden.

Köper även näsdukar

Förutom själva allergimedicinen, som är helt slutsåld i vissa butiker, köper folk också på sig mängder med näsdukar.

– Antingen har allergin startat tidigt, alltså symtomen, eller så bygger man upp ett försvar mot pollen nu, säger Linda Strid, som förväntar sig en fortsatt rusning fram till sommaren.

Och efterfrågan på allergimediciner kan inte underskattas.

Som sagt lider omkring 300 000 svenskar av besvären – och det är viktigt att kunna få tag i medicinen i tid.

– Pollenallergi kan behandlas med receptfria läkemedel från apoteket. Det kan vara bra att börja med allergimedicinen strax innan pollenperioden startar, konstaterar Astma- och allergiförbundet.

"Påverkar livskvaliteten"

Efter hassel och al väntas även björkpollensäsongen – som ofta beskrivs som den värsta för pollenallergiker – slå till inom ett par veckor.

Åslög Dahl, pollenexpert och forskare i biologi- och miljövetenskap vid Göteborgs universitet, instämmer i vikten av att kunna börja medicinera tidigt för att lindra besvären hela säsongen.

– För den allergiske kan pollenallergi upplevas som en svår influensa. Man sover dåligt, ofta känner sig nedslagen och deprimerad och får nedsatt prestations- och koncentrationsförmåga, säger hon till SvD.

– Det är viktigt med förståelse för en sjukdom som påverkar livskvaliteten.

Foto: ICA Gruppen, Frida Ström

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen