Planerar att bygga en bro till Stockholm – “ofattbart stort projekt”

2025 02 07

Det finska näringslivet vill inleda processen för en 170 kilometer lång förbindelse till Sverige.

Förra året tog Finland de första stegen för att bygga den så kallade “Kvarkenbron” mellan Vasa och Umeå – en bro som planeras bli fem gånger större än Öresundsbron.

Nu föreslås ytterligare en bro.

Den här gången gäller planerna en fast förbindelse mellan Åbo och Stockholm.

– Det är ett ofattbart stort projekt som i princip inte har utretts alls. Därför föreslår vi en utredning som en del av strategin, säger Jyri Häkämies, som är vd för Finlands Näringsliv EK, till Svenska Yle.

Vd:n hävdar: realistiskt förslag

Förslaget kommer efter att handeln med Ryssland kollapsat som följd av kriget i Ukraina. Handeln västerut bedöms också hotad.

Då är en bro från Åbo till Stockholm fullt realistisk, menar Jyri Häkämies.

– Bron mellan Sverige och Danmark var också ett radikalt förslag i början, men nu ser man bara positiva effekter.

Kan ersätta Finlandsfärjan

Planeringen är just nu i ett mycket tidigt skede. Frågan måste utredas i detalj. Till exempel finns det ännu ingen kalkyl om vad det enorma projektet väntas kosta eller vem som ska betala det.

I en rapport från Destia, Finlands största infrastrukturbolag, framhålls att regeringen bör inleda utredningen snarast.

Det står också att förbindelsen kan bli en kombination av tunnlar och broar för järnväg, vilket innebär att tåget skulle kunna ersätta Finlandsfärjan.

Förslaget om förbindelsen ska inkludera bilväg lämnas öppet.

Kvarkenbron kan stå klar 2040

Redan nu pågår utredningar om en 80 kilometer lång järnvägstunnel mellan Helsingfors och Tallinn.

Och sedan tidigare har alltså den finska staten annonserat att man utreder möjligheten för Kvarkenbron. Enligt Joakim Strand, Finlands Europa- och ägarstyrningsminister, skulle den kunna stå klar 2040.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) har varken bekräftat eller dementerat ett svenskt grönt ljus för bron mellan Vasa och Umeå, men har sagt att han allmänt ett är  för “att ha stora framtidsinriktade infraprojekt”.

– Det här gör man ju inte i en handvändning. Men det här är en av många saker som Natomedlemskapet understryker, sade Kristersson förra året.

LÄS MER: Jättebro till Sverige på gång – då ska den stå färdig

Foto: Chuttersnap

Text: Redaktionen


JUST NU: Island öppnar för historisk förändring – inom två år

2025 07 17

Island öppnar nu för en historisk förändring.

Island är medlem av försvarsalliansen Nato.

Landet är dock inte medlem av EU. Samtal pågick under åren 2010-13 men avbröts.

Nu öppnar den isländska regeringen dock för ett historiskt beslut.

Öppnar för stor förändring

Islands utrikesminister Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir säger att det finns ett tillräckligt starkt folkligt stöd för att återuppta samtal om EU-medlemskap, rapporterar Politico.

Landets EU-vänliga koalitionsregering utlovar en folkomröstning om att återuppta anslutningssamtalen med EU senast 2027. Samtalen avbröts 2013 av en högerregering, enligt tidningen.

– Jag skulle säga att det finns ett folkligt stöd för att återuppta förhandlingarna, säger Gunnarsdóttir till tidningen.

Frågan har blivit extra aktuell i och med den geopolitiska situationen i världen.

Island fruktar ett handelskrig mellan landets två största handelspartners, EU och USA. Förändringar inom Nato och det spända världsläget påverkar också.

– Det är avgörande att återuppta anslutningssamtalen med tanke på den geopolitiska situationen, menar Islands utrikesminister, enligt tidningen.

Von der Leyen besöker

Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir säger att hon ”litar på att nationen och det isländska folket beslutar att fortsätta” och att hon ”hoppas att folk säger ja”.

Uttalandet kommer inför ett besök på Island av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Island ingår redan i Schengenområdet och i det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, men regeringen hoppas alltså på att återuppta samtal om att landet ska bli EU-medlem fullt ut.

En opinionsundersökning har visat att 58 procent av Islands befolkning stödjer att anslutningssamtalen ska återupptas.

Samtidigt uppger bara 45 procent att de verkligen vill att Island går med i EU. 35 procent säger nej och 20 procent är osäkra.

Frågan har också i viss mån aktualiserats på grund av Donald Trumps hot om att göra Grönland amerikanskt. Det finns dock ingenting som tyder på att Trumps syn på Island har förändrats, enligt tidningen.

Den isländska regeringen menar dock att det förändrade världsläget innebär att det skulle vara bra för Island att gå med i EU.

Text: Redaktionen


JUST NU: Land hotar att attackera – om Trump tar Grönland

2025 07 17

Ett land hotar att ingripa militärt om det uppstår en konflikt om Grönland.

USA:s president Donald Trump har vid flera tillfällen uttryckt att han vill att Grönland ska bli amerikanskt.

Trump har inte uteslutit att använda militära medel för att få sin vilja igenom, trots att Grönland tillhör Natolandet Danmark.

Nu hotar ett tredje land att blanda sig i en eventuell konflikt – och ingripa militärt.

Hotar med militära åtgärder

Det handlar om Ryssland, vars relation till Trumpadministrationen har försämrats de senaste veckorna.

Om det uppstår en konflikt om Grönland är Ryssland redo att ingripa militärt, meddelar Rysslands ambassadör i Danmark, Vladimir Barbin, rapporterar TV2.

– I samband med en kraftig försämring av den internationella situationen, vars konsekvenser har haft en negativ inverkan på situationen i Arktis, kommer konflikten över Grönland säkerligen att ha en skadlig effekt på den regionala säkerheten, säger Vladimir Barbin i en intervju med det ryska statsmediet RIA, enligt kanalen.

Ryssland är redo att vidta ”militära åtgärder”, säger Barbin i intervjun.

– Detta kommer att kräva att Ryssland vidtar militära och tekniska åtgärder som är lämpliga i förhållande till de nya hoten, säger han.

”Omöjligt” att diskutera

Vad detta betyder mer specifikt, och vilken typ av militära åtgärder Ryssland skulle vidta, går Barbin inte in på. Men det är uppenbart att spänningen är fortsatt stor när det gäller frågan om Grönlands framtid.

Barbin säger också att det är ”omöjligt” att föra ”meningsfulla säkerhetsdiskussioner” med Danmark om Grönland, så länge läget är fortsatt spänd kring Ukrainakriget och mellan Ryssland och Nato.

Vladimir Barbin säger också att Danmark överväger att bygga en militärbas på ön för att stärka det militära skyddet, vilket han menar leder till ytterligare spänningar, rapporterar Moscow Times.

LÄS MER: Ryssland kan tvingas till desperat försäljning – ”Behöver allt”

Arktis oroar Putin

Rysslands diktator Vladimir Putin har tidigare hävdat att Nato försöker förvandla Arktis till en ”språngbräda för möjliga konflikter”, enligt tidningen.

Grönland har ett stort strategiskt värde som har ökat i takt med att isen i Arktis smälter, uppger man.

Grönland räknas idag som en autonom del av Danmark.

Donald Trump har gjort flera uttalanden om att han vill göra ön amerikansk. Han har bland annat sagt att han inte utesluter att ta över Grönland med våld.

LÄS MER: Storbanker varnar Trump

Foto: Official White House Photo by Andrea Hanks resp Jennifer Latuperisa-Andresen

Text: Redaktionen