Pensionärer varnas för okänd regel – ”förlusten kan bli 212 000 kronor”

2024 03 16

I dag har cirka sex av tio pensionärer någon del av garantipension.

Garantipensionen är ett grundskydd i den allmänna pensionen som är till för de som haft medel, låg eller ingen arbetsinkomst under livet.

– Den baseras främst på hur stor din inkomstpension är och hur länge du bott i Sverige, men även ditt civilstånd, framhåller Pensionsmyndigheten.

Varnar för okända regeln

Som mest kan garantipensionen bli 11 603 kronor för ensamstående och 10 505 kronor i månaden för gifta.

Den riskerar dock att bli betydligt lägre om personer tar ut sin allmänna pension innan 66 år. Det varnar intresseorganisationen SPF Seniorerna för i en ny rapport.

SPF hänvisar till den så kallade ”66-årsregeln” som ökar med riktåldern. Organisationen beskriver den som en ”relativt okänd regel” som leder till ytterligare negativa effekter för den som tar ut pension tidigt.

Enligt SPF blir effekterna av 66-årsregeln bland annat betydande för personer födda 1958 med slutlöner på 30 000, 34 000 respektive 38 000 kronor.

– När pensionsuttag sker vid 63, 64 och 65 år medför 66-årsregeln mellan 300 och 900 kronor lägre pension efter skatt varje månad. På årsbasis blir det förluster på 3 800–10 600 kronor efter skatt, framhåller organisationen i ett uttalande.

”Mellan 75 000 och 212 000 kronor”

SPF:s ordförande Eva Eriksson konstaterar att 66-årsregeln innebär att garantipensionen blir livslångt lägre om uttag sker före 66 års ålder.

– Livsvarigt kan förlusten bli mellan 75 000 och 212 000 kronor efter skatt, säger hon till Expressen.

Nu kräver SPF att informationen om 66-årsregeln och dess effekter förbättras och förenklas.

– För att 66-årsregeln ska kunna anses skälig måste alla människor kunna försörja sig, genom arbete eller sociala ersättningar, ända fram till riktåldern, skriver organisationen.

Fakta riktåldern

- Den så kallade riktåldern är en pensionsålder som tar hänsyn till den ökade medellivslängden i Sverige. Riksdagen har beslutat att riktåldern ska styra vid vilken ålder pensionärer kan få de olika delarna inom den allmänna pensionen. 

- Ju längre personer arbetar och tjänar in pengar till pensionen, desto högre blir månadsbeloppet när man väl börjar ta ut pensionen.

- Riksdagen har beslutat att riktåldern för åren 2020 – 2023 är 67 år, vilket i praktiken tillämpas under åren 2026 – 2029.

- Riktåldern väntas öka enligt nuvarande prognos, eftersom medellivslängden ökar i Sverige. Exempelvis väntas riktåldern för personer födda mellan 1970 och 1980 bli 68 år. 

Källa: Pensionsmyndigheten 

Foto: B. Macdonald

Text: Redaktionen


Populär korv stoppas – säljs på Ica

2024 06 15

Av hälsoskäl återkallas nu korv som sålts i flera Ica-butiker.

Det är Di Luca & Di Luca som ger besked om att en av deras produkter innehåller nötter, utan att det framgår i ingrediensförteckningen.

Det kan innebära en hälsorisk för allergiker, och produkten, en populär korv som säljs i Ica-butiker, återkallas nu.

Det framhåller företaget i ett pressmeddelande.

Innehåller nötter

Korven innehåller pistagenötter och det är viktigt att de som har en allergi inte konsumerar korven.

– DI LUCA & DI LUCA ÅTERKALLAR MORTADELLA FRÅN MANUELLA DELIKATESSDISKAR, meddelar företaget.

Butik och delikatess

Korven säljs över delikatessdisken och butikspackad i Ica-butiker över hela landet, från Lund och Borås till Stockholm och Umeå.

– Di Luca & Di Luca återkallar ett begränsat parti felmärkt Mortadella som sålts sedan 3 juni i ett 30-tal ICA-butiker, både över delikatessdisk samt butikspackad i charkdisken, fortsätter företaget.

– Produkten innehåller pistagenötter, vilket inte framgår av produktmärkningen.

Uppmanar konsumenter

Di Luca & Di Luca riktar en tydlig uppmaning till konsumenter om att lämna tillbaka korven om den har köpts.

– Pistagenötter är en allergen, som måste deklareras. Pistagenötterna är synliga i Mortadellan och vi uppmanar därför konsumenter som är allergiska mot pistagenöt att reklamera varan om man har köpt denna produkt efter 3 juni 2024.  

Beklagar händelsen

Företaget kommer nu att utreda händelsen för att kunna fastställa vad det är som har gått fel i processen.

– Di Luca & Di Luca beklagar det inträffade och uppmanar drabbade konsumenter som köpt produkten att kontakta Di Lucas kundtjänst. Kunder har även möjlighet att reklamera produkten till den ICA-butik där den köptes.  

– Vi ser allvarligt på det inträffade och utreder nu vilka åtgärder vi kan vidta för att det inte ska ske igen.

Korven har sålts på Ica-butiker i bland annat Stockholm, Göteborg, Lund, Umeå, Borås, Enköping, Uppsala, Strängnäs, Västerås, Örebro och Norrköping.

Foto: ICA-gruppen

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 15

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen