Pensionärer frustrerade efter mängder av olyckor: ”Det är ju vansinnigt”

2025 02 09

Många pensionärer känner stor frustration och isolerar sig hemma på grund av risken för halkolyckor, och nu ställs krav på åtgärder.

Vintervädret ställer ibland till problem för många människor, inte minst för pensionärer.

Risken för fallolyckor är stor när det är halt ute och snö och is ställer till problem.

Nu kräver pensionärsorganisationer att politiker vidtar åtgärder.

”Det är ju vansinnigt”

Fallolyckor orsakade av snö, is och halka kostar 22 miljarder varje år, rapporterar TV4.

Detta enligt siffror från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Flera pensionärsorganisationer, däribland SPF (Sveriges pensionärers förbund) kräver nu en nollvision mot fallolyckor, enligt kanalen.

Många är kritiska till att politiker inte tar frågan på större allvar.

– Det är ju vansinnigt att man inte ser på samhällsperspektivet, säger Peter Sikström från SPF till kanalen.

Underhållet av vägar och trottoarer är en fråga som ofta väcker debatt, och många frågar sig vad som görs för att förbättra framkomligheten för fotgängare. Rädslan för att halka får många äldre att isolera sig hemma under vintermånaderna.

”Cyklar är viktigare än människor”

Vissa kritiker menar också att cyklisternas framkomlighet prioriteras långt högre än fotgängarnas, trots att de sistnämnda är många fler, inte minst på vintern.

Den kritiken har bland annat framförts av ledarskribenten Lena Mellin på Aftonbladets ledarsida.

– Cyklar är viktigare än människor. Ingen annan slutsats kan dras av hur snöröjningen fungerar, skrev Mellin i en ledarartikel om snöröjningen i Stockholm tidigare i februari.

Hon menar att gruppen fotgängare nog är åtta gånger så stor som gruppen cyklister.

– Ändå är det cyklisterna som ska glida fram på perfekt underlag. Medan de gående trampar runt i modden och kravlar över de drivor som inga andra trafikanter behöver stå ut med, menar Mellin i artikeln.

”Halkan är ett fängelse”

En rapport från VTI visar att runt 6600 personer söker akutvård varje år efter fallolyckor kopplade till is och snö, uppger TV4. Äldre personer är extra hårt drabbade.

– Många äldre blir sittande hemma i sina lägenheter. De klarar inte av att gå ut. Har man en rullator, en käpp eller om man är lite vinglig i kroppen så är det här med halkan ett fängelse, säger Peter Sikström till kanalen.

SPF tror, liksom flera andra organisationer, att en nationell nollvision mot fallolyckor skulle kunna göra stor skillnad och leda till att fråga prioriteras och att det skjuts till resurser.

Foto: J. Finnigan

Text: Redaktionen


Experter slår larm om Elon Musk – “Har aldrig tidigare hänt i världen”

2025 02 07

Elon Musk, vd för Tesla, har tagit ett våldsamt grepp om makten i USA de senaste veckorna.

Den anklagelsen kommer nu från flera politiska experter.

Multimiljardären lade nästan 270 miljoner dollar på att stötta USA:s president Donald Trump under valkampanjen i höstas och har ibland kallats för “skuggpresidenten”.

Hans maktposition saknar motstycke i amerikansk historia, menar kritikerna.

– Det är en kombination av ekonomisk makt, mediamakt och politisk makt som jag inte tror att vi någonsin har sett förut i någon demokrati i världen, säger statsvetaren Steven Levitsky från Harvard University till AP.

215 miljoner följare

Hösten 2022 tog Elon Musk över sociala medieplattformen Twitter, som numera går under namnet X.

Han har därefter, enligt kritiker, gjort plattformen till en megafon för republikanerna. De senaste dagarna har Musk använt X för lyfta fram flera nya uppmärksammade beslut för sina 215 miljoner följare, exempelvis valet att stänga ned biståndsmyndigheten USAid.

I måndags uppmanade han anställda på myndigheten att stanna hemma. Samtidigt vittnade flera personer om att de blivit utslängda från myndighetens datasystem.

Elon Musk påstod nyligen också att han “raderat” ett direktorat som arbetar med skattedeklarationer, vilket orsakade stort kaos och förvirring bland amerikaner.

LÄS MER: Elon Musk sprider lögn om skjutningen i Örebro

Varnar för intressekonflikter

Elon Musk klassas som en “särskilt statlig anställd” i USA. Han omfattas inte av samma etiska och ekonomiska begränsningar som andra statligt anställda.

Ett problem, enligt fler experter, som flaggar för intressekonflikter. Exempelvis har Musks företag miljardavtal med flera amerikanska myndigheter.

Donald Trump håller inte med om risken.

– Där vi tror att det finns en konflikt eller ett problem kommer vi inte låta honom gå i närheten av, sade presidenten tidigare i veckan enligt AP.

"Var går gränsen?"

Men Steven Levitsky hävdar att det är “otänkbart” att världens rikaste man på egen hand kan styra en av planetens mest inflytesrika kommunikationskanaler samtidigt som han arbetar på uppdrag av Vita huset.

Han får medhåll av Steven Livingston, grundare av Instiute for Data, Democracy & Politics vid George Washington University. 

– Det är att böja sig för en miljardärs vilja och infall och inte mot kongressen. Var slutar X och Elon Musk och var börjar regeringen? Jag är inte säker på var den gränsen går längre, säger han till nyhetsbyrån.

Foto: TED Conference, Flickr

Text: Redaktionen


SVERIGE: Bransch skriker efter personal – behöver anställa 65 000

2025 02 09

Arbetsförmedlingen meddelar att en bransch är i stort behov av personal.

Det är alltjämt tuffa förutsättningar på arbetsmarknaden.

Arbetsförmedlingen har nu gått ut med ett meddelande om en bransch som skriker efter personal - nämligen äldreomsorgen.

Så många som 65 000 personer kommer behöva anställas under de kommande åren.

Stort behov

Drygt 65 000 personer behöver anställas inom äldreomsorgen fram till 2033, visar en ny rapport från Sveriges kommuner och regioner, SKR.

– Det är en stor och framtidssäker bransch att jobba inom, säger Sabina Joyau, sektionschef för äldrefrågor på SKR. 

Antalet äldre ökar

Arbetsförmedlingen understryker att eftersom befolkningen lever allt längre innebär det också att antalet äldre ökar samtidigt som allt pekar på att yngre i arbetsför ålder blir färre. 

Det är en utveckling som ställer till det för äldreomsorgen när det handlar om att få tag på arbetskraft redan nu och på längre sikt.

– Att hitta rätt kompetens till äldreomsorgen är en stor utmaning, fortsätter Joyau.

– Under den kommande tioårsperioden behöver antalet anställda inom äldreomsorgen öka med 32 procent – 65 600 personer – fram till 2033.

Olika roller

Joyau förklarar vidare att det kommer att behövas förstärkning i flera olika roller i äldreomsorgen.

– Bland annat undersköterskor och vårdbiträden men även sjuksköterskor, säger hon.

– Dessutom pågår en stor omställning mot nya arbetssätt, ny teknik och digitalisering, som kommer göra att nya kompetenser efterfrågas. Det är en framtidsbransch.

Fortsatt hög arbetslöshet

Det är fortsatt trögt på arbetsmarknaden och i december månad var knappt 377 000 människor inskrivna hos Arbetsförmedlingen.

34 759 personer anmälde sig som arbetssökande och 19 369 personer fick ett arbete.

Riksbanken har signalerat att ekonomin kan få vänta lite på ytterligare räntesänkningar - ett tungt besked för näringslivet i en situation där konjunkturen är svag och arbetslösheten förhållandevis hög.

Foto: Arbetsförmedlingen

Text: Redaktionen