Påstår att Sverige kidnappar barn som tvingas dricka vin och ha samlag

2022 02 14

– Min mamma frågade om det här är sant. Jag förklarade att det är helt sjukt att det har spridits så här långt.

Det säger en 26-åring till SVT kopplat till den hatkampanj som drivs mot svenska myndigheter.

Groteska former

Den pågående lögnkampanjen mot Sverige och svenska myndigheter tar sig groteska former och har fått omfattande spridning i arabvärlden rapporterar SVT. Samtidigt har Facebook och Instagram misslyckats rejält med att ta bort många av inläggen.

Tvingas dricka vin

26-årige Josef har berättat för SVT om anklagelser som riktas mot Sverige i andra delar av världen.

– Det är ganska allvarliga anklagelser. Jag har sett inlägg där man påstår att den svenska regeringen och myndigheter kidnappar barn och låser in dem hos icke-muslimer och tvingar dom att dricka vin och har samlag med dem, säger han till SVT.

Upprörd och ledsen

Han är bestört över den stora spridningen som de arabiskspråkiga inläggen har fått.

– Min mamma bor utomlands och hon ringde mig i går och frågade om det här är sant. Jag förklarade att det är helt sjukt att det har spridits så här långt. Till hela Mellanöstern. Jag blir upprörd och ledsen av att vi utmålas så här.

Syftet är att sprida oro

Sveriges regering oroas över utvecklingen.

– Det pågår just nu en desinformationskampanj mot svenska myndigheter i sociala medier där socialtjänsten påstås kidnappa muslimska barn. Syftet med kampanjen är att skapa motsättningar och sprida misstro i samhället, framhåller integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S).

Insatser för att motverka

Han klargör att det pågår insatser för att motverka hatkampanjen.

– Det kan få allvarliga effekter, inte minst för barn som riskerar att inte få det skydd och stöd de behöver. Våra myndigheter arbetar aktivt med ett bemöta kampanjen med fakta och korrekt information. Det är viktigt att vi har en aktiv dialog med muslimska organisationer och civilsamhälle för att öka förståelsen för hur socialtjänsten och myndigheters uppdrag fungerar.

Trygghet för socialsekreterare

Ygeman välkomnar att muslimska aktörer gått ut och tagit avstånd från kampanjen.

– Regeringen kommer snart också skicka ut förslag på remiss som innehåller stärkt skydd för personal inom socialtjänsten. Det är viktigt för att våra samhällsbärande socialsekreterare och annan personal ska känna trygghet i sitt arbete.

Kritik mot Facebook och Instagram

Kritiken har varit omfattande mot Facebook och Instagram i flera år när det gäller deras svaga insatser för att motverka hot och hat i sociala medier.

– Samtidigt ligger ett stort ansvar på de plattformar där desinformation, hat och hot sprids. Regeringen har varit drivande för att få nya regler på plats i EU för att nätjättarna ska hållas ansvariga för att ta bort olagligt innehåll online, betonar Anders Ygeman (S).

Hat och hot

– Våldsbejakande organisationer ska inte kunna använda nätet som en fristad för spridande av hat och hot och annat illegalt innehåll, understryker ministern.

Text: Redaktionen


Vita huset sätter deadline – pressar Ryssland inför möte imorgon

2025 03 23

USA sätter en deadline för vapenvila i Ukraina och försöker sätta press på Ryssland.

Vita huset har inte gett upp hoppet om att uppnå en vapenvila i Ukraina inom en snar framtid.

Imorgon måndag ska USA och Ryssland mötas för fredssamtal i Riyad i Saudiarabien. Samma dag ska den amerikanska delegationen även möta ukrainska representanter.

Nu kommer uppgifter om att Vita huset har satt en deadline.

Vita husets deadline

Vita huset vill ha en vapenvila mellan Ryssland och Ukraina senast den 20 april, enligt källor till Bloomberg.

Den 20 april infaller påskdagen såväl protestanter och katoliker som ortodoxa.

Samtidigt säger källorna att man i Vita huset är medveten om att denna deadline kan bli svår att hålla, eftersom parterna fortfarande står långt ifrån varandra.

Ändå hoppas man alltså på att kunna sätta press på Ryssland, bland annat vid mötet i Saudiarabien imorgon måndag.

Donald Trump har lovat att snabbt få ett slut på kriget i Ukraina.

– Jag tror att vi ganska snart kommer att ha en fullständig vapenvila, sade president Trump till reportrar på fredagen, enligt nyhetsbyrån.

Från ryskt håll verkar man dock måttligt intresserade av att ingå ett fredsavtal.

Ryssland har inte bråttom

Ryssland har ställt mycket hårda krav för att gå med på en vapenvila. Man har bland annat krävt att vapenleveranser till Ukraina stoppas.

Putin uppges skicka representanter på lägre nivå till samtalen i Saudiarabien.

– Det här är relativt tekniska personer som kan se till att samtalen inte skyndas på, för att bromsa Trump, säger Mikhail Vinogradov, chef för tankesmedjan St. Petersburg Politics Foundation, enligt nyhetsbyrån.

Kreml har heller inte gått med på ett toppmöte mellan Trump och Putin, vilket USA har velat få till snarast möjligt.

Ryssland skickar alltså tydliga signaler om att man inte vill ingå en vapenvila eller ett fredsavtal med kort varsel.

– Jag ser ingen anledning att tro att Ryssland har bråttom att nå en vapenvila, säger Kristine Berzina, vd tankesmedjan för German Marshall Fund.

Men i Vita huset hoppas man alltså på att uppnå en vapenvila senast den 20 april, inte minst för att Trump förväntas leverera på sitt löfte om att få slut på kriget i Ukraina.

Foto: Gage Skidmore resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Sverige kräver USA på hundratals miljoner kronor

2025 03 23

Hundratals miljoner kronor sitter fast i USAID – pengar som Sverige nu kräver få tillbaka.

Sverige har tillsammans med Norge och Nederländerna fört över minst 15 miljoner dollar (cirka 152 miljoner kronor) till USAID – pengar som skulle gå till hjälp för bönder i fattiga länder.

Men efter att den amerikanska biståndsmyndigheten stängts ner av Donald Trump i början av året har pengarna suttit fast i flera månader, enligt uppgifter till Aftonbladet.

“Ett bekymmer för oss”

Dessutom har den svenska biståndsmyndigheten Sida gått in med ytterligare tolv miljoner dollar (cirka 122 miljoner kronor) i ett annat USAID-projekt som också är frysta.

Pengar som Sida nu försöker driva in – utan framgång.

Det är nämligen helt tyst från amerikanskt håll när man försöker ta kontakt.

En mycket problematisk situation, menar Sidas talesperson Julia Lindholm.

– Det är ett bekymmer för oss, särskilt eftersom vi vill att våra partnerorganisationer ska kompensera för det arbete de redan har lagt ner på programmen, säger Lindholm till AP.

“Ett hårt slag för fattiga”

USAID var världens största biståndsgivare och stod för 42 procent av allt humanitärt bistånd i världen innan man stängdes ner av Trump.

Redan i samband med att myndigheten stängdes ner i februari larmade Sida för stora konsekvenser globalt.

– Vi kan konstatera att det är ett hårt slag för både världens fattiga och utsatta och för globala samarbeten om USA drar sig ur biståndet i världen. Att allt detta sker när fattigdomen ökar, konflikterna och antalet flyktingar är rekordmånga samtidigt som det demokratiska utrymmet minskar, är problematiskt, sade Sidas avdelningschef Annika Otterstedt då.

Foto: Johannes Frandsen, Regeringskansliet

Text: Redaktionen