Påstår att Sverige kidnappar barn som tvingas dricka vin och ha samlag

2022 02 14

– Min mamma frågade om det här är sant. Jag förklarade att det är helt sjukt att det har spridits så här långt.

Det säger en 26-åring till SVT kopplat till den hatkampanj som drivs mot svenska myndigheter.

Groteska former

Den pågående lögnkampanjen mot Sverige och svenska myndigheter tar sig groteska former och har fått omfattande spridning i arabvärlden rapporterar SVT. Samtidigt har Facebook och Instagram misslyckats rejält med att ta bort många av inläggen.

Tvingas dricka vin

26-årige Josef har berättat för SVT om anklagelser som riktas mot Sverige i andra delar av världen.

– Det är ganska allvarliga anklagelser. Jag har sett inlägg där man påstår att den svenska regeringen och myndigheter kidnappar barn och låser in dem hos icke-muslimer och tvingar dom att dricka vin och har samlag med dem, säger han till SVT.

Upprörd och ledsen

Han är bestört över den stora spridningen som de arabiskspråkiga inläggen har fått.

– Min mamma bor utomlands och hon ringde mig i går och frågade om det här är sant. Jag förklarade att det är helt sjukt att det har spridits så här långt. Till hela Mellanöstern. Jag blir upprörd och ledsen av att vi utmålas så här.

Syftet är att sprida oro

Sveriges regering oroas över utvecklingen.

– Det pågår just nu en desinformationskampanj mot svenska myndigheter i sociala medier där socialtjänsten påstås kidnappa muslimska barn. Syftet med kampanjen är att skapa motsättningar och sprida misstro i samhället, framhåller integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S).

Insatser för att motverka

Han klargör att det pågår insatser för att motverka hatkampanjen.

– Det kan få allvarliga effekter, inte minst för barn som riskerar att inte få det skydd och stöd de behöver. Våra myndigheter arbetar aktivt med ett bemöta kampanjen med fakta och korrekt information. Det är viktigt att vi har en aktiv dialog med muslimska organisationer och civilsamhälle för att öka förståelsen för hur socialtjänsten och myndigheters uppdrag fungerar.

Trygghet för socialsekreterare

Ygeman välkomnar att muslimska aktörer gått ut och tagit avstånd från kampanjen.

– Regeringen kommer snart också skicka ut förslag på remiss som innehåller stärkt skydd för personal inom socialtjänsten. Det är viktigt för att våra samhällsbärande socialsekreterare och annan personal ska känna trygghet i sitt arbete.

Kritik mot Facebook och Instagram

Kritiken har varit omfattande mot Facebook och Instagram i flera år när det gäller deras svaga insatser för att motverka hot och hat i sociala medier.

– Samtidigt ligger ett stort ansvar på de plattformar där desinformation, hat och hot sprids. Regeringen har varit drivande för att få nya regler på plats i EU för att nätjättarna ska hållas ansvariga för att ta bort olagligt innehåll online, betonar Anders Ygeman (S).

Hat och hot

– Våldsbejakande organisationer ska inte kunna använda nätet som en fristad för spridande av hat och hot och annat illegalt innehåll, understryker ministern.

Text: Redaktionen


Ryskt jättefartyg till Sverige

2024 02 28

Drygt två år efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina anländer ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige.  

Fartyget ankommer till Nynäshamn under morgondagen, rapporterar P4 Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm uppger bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppger Nynas kommunikationsdirektör Höst Öslin i en skriftlig kommentar till radion.

Kraftig kritik

Miljöorganisationen Greenpeace riktar kraftig kritik mot leveranserna av rysk fossilgas till Sverige.

Organisationen uppger att 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland har ankommit till Sverige sedan starten av den fullskaliga invasionen 2022. En import som motsvarar cirka 1,1 miljarder kronor, enligt Greenpeace.

– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina.

– Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Greenpeaces Sverigechef Erika Bjureby i ett uttalande.

Importen fortsätter

I maj 2022 ställde sig näringsutskottet bakom ett  importstopp av rysk olja och gas, till såväl Sverige som EU. Trots detta har importen av rysk gas fortsatt.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har öppnat för att Sverige kan införa ett nationellt importstopp efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits.

– Energimarknadsinspektionen har redan fått i uppdrag att börja titta på genomförande och följdlagstiftning. Frågan om förbud mot import av rysk fossilgas med hänvisning till gasmarknadsförordningen kommer att analyseras i Regeringskansliet. Vi överväger även möjligheterna att agera enskilt, sa Billström i en riksdagsdebatt i februari.

Vidare framhöll ministern att Sverige följer Finlands agerande i frågan.

– Jag har noterat att företrädare för den finska regeringen uttryckt avsikter att utreda huruvida ett nationellt importstopp kan genomföras efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits. Det är självklart mycket angeläget för regeringen att följa utvecklingen nära, sa Billström.

Arkivfoto: CORAL ENERGY & SMIT SEINE

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Ryskt militärplan nära Helsingfors

2024 02 29

Ett ryskt spaningsplan har tagit sig in i närheten av Helsingfors.

Det ryska militärplanet, som är av typen Il-20, ska ha flugit strax sydost om den finska huvudstaden.

Finlands försvarsmakt har lagt locket på om händelsen.

– Ryssarna använder den bästa möjliga teknik som de har till sitt förfogande, säger generalstabens talesperson Henrik Gahmberg till Helsingin Sanomat.

Natoland blixtagerade

Incidenten fick Frankrike, ett annat medlemsland i Nato, att blixtagera.

Ett franskt Mirage-jaktplan skickades upp och jagade bort det ryska planet, bekräftar både franska och tyska försvarsstyrkor på X, tidigare Twitter.

– Igår aktiverades våra stridsflyg i Laage. Ett ryskt plan, Il-20, utan resplan, identifierades sydost om Helsingfors. Operationen avslutades efter visuell kontakt utan några efterföljande incidenter, framhåller det tyska flygvapnet.

Vill inte kommentera

Även om planet befann sig nära Helsingfors ska det inte ha trätt in i finskt luftrum, enligt den finska generalstaben.

Händelsen ska ha ägt rum i måndags, men bekräftats offentligt först under onsdagskvällen.

– Planet flög utan transponder, så det måste identifieras genom en identifieringsflygning. Jag kommer inte kommentera om det finska flygvapnet var inblandat i identifieringen, säger Henrik Gahmberg.

Flyger 685 km/h

Militärplanet Il-20 är ett mycket avancerat spaningsplan som funnits i bruk sedan 1970.

I Natokretsar går planet under kodnamnet “Coot-A” och maxhastigheten uppnår 685 kilometer i timmen.

Enligt Pekka Tover, tidigare underrättelsechef för generalstaben, är flygets närvaro kring Finland inte exceptionellt, men ska tas på allvar.

– I de här lägena ska man av säkerhetsskäl åka upp och se vad de gör, säger han till Ilta-Santomat.

Väcker frågor

Jarno Limnélli, riksdagsledamot tillika docent vid Försvarshögskolan i Finland, menar att liknande incidenter kring Östersjön kan väcka frågor.

– Ryska militärflyg flyger i Östersjöområdet och det kan de göra så länge de vistas utanför statens luftrum, säger han till samma tidning.

– Närhelst speciella flygplan eller fartyg rör sig nära statsgränserna kan det finnas någon form av kraftuppvisning i bakgrunden. De visar att sådan utrustning finns och flygs så här nära.

Foto: J. Kemppainen

Text: Redaktionen