Påstår att Sverige kidnappar barn som tvingas dricka vin och ha samlag
2022 02 14
– Min mamma frågade om det här är sant. Jag förklarade att det är helt sjukt att det har spridits så här långt.
Det säger en 26-åring till SVT kopplat till den hatkampanj som drivs mot svenska myndigheter.
Groteska former
Den pågående lögnkampanjen mot Sverige och svenska myndigheter tar sig groteska former och har fått omfattande spridning i arabvärlden rapporterar SVT. Samtidigt har Facebook och Instagram misslyckats rejält med att ta bort många av inläggen.
Tvingas dricka vin
26-årige Josef har berättat för SVT om anklagelser som riktas mot Sverige i andra delar av världen.
– Det är ganska allvarliga anklagelser. Jag har sett inlägg där man påstår att den svenska regeringen och myndigheter kidnappar barn och låser in dem hos icke-muslimer och tvingar dom att dricka vin och har samlag med dem, säger han till SVT.
Upprörd och ledsen
Han är bestört över den stora spridningen som de arabiskspråkiga inläggen har fått.
– Min mamma bor utomlands och hon ringde mig i går och frågade om det här är sant. Jag förklarade att det är helt sjukt att det har spridits så här långt. Till hela Mellanöstern. Jag blir upprörd och ledsen av att vi utmålas så här.
Syftet är att sprida oro
Sveriges regering oroas över utvecklingen.
– Det pågår just nu en desinformationskampanj mot svenska myndigheter i sociala medier där socialtjänsten påstås kidnappa muslimska barn. Syftet med kampanjen är att skapa motsättningar och sprida misstro i samhället, framhåller integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S).
Insatser för att motverka
Han klargör att det pågår insatser för att motverka hatkampanjen.
– Det kan få allvarliga effekter, inte minst för barn som riskerar att inte få det skydd och stöd de behöver. Våra myndigheter arbetar aktivt med ett bemöta kampanjen med fakta och korrekt information. Det är viktigt att vi har en aktiv dialog med muslimska organisationer och civilsamhälle för att öka förståelsen för hur socialtjänsten och myndigheters uppdrag fungerar.
Trygghet för socialsekreterare
Ygeman välkomnar att muslimska aktörer gått ut och tagit avstånd från kampanjen.
– Regeringen kommer snart också skicka ut förslag på remiss som innehåller stärkt skydd för personal inom socialtjänsten. Det är viktigt för att våra samhällsbärande socialsekreterare och annan personal ska känna trygghet i sitt arbete.
Kritik mot Facebook och Instagram
Kritiken har varit omfattande mot Facebook och Instagram i flera år när det gäller deras svaga insatser för att motverka hot och hat i sociala medier.
– Samtidigt ligger ett stort ansvar på de plattformar där desinformation, hat och hot sprids. Regeringen har varit drivande för att få nya regler på plats i EU för att nätjättarna ska hållas ansvariga för att ta bort olagligt innehåll online, betonar Anders Ygeman (S).
Hat och hot
– Våldsbejakande organisationer ska inte kunna använda nätet som en fristad för spridande av hat och hot och annat illegalt innehåll, understryker ministern.
Text: Redaktionen