PÅSKTRAFIKEN: Fyra vägar extra hårt belastade

2022 04 14

Trafiken på Sveriges vägar är intensiv nu under påskhelgen och fyra vägar pekas särskilt ut av Trafikverket.

Svenska folket laddar inför påskhelgen och det är stort tryck på vägarna med trafikanter och bilister som är på väg till släkt och vänner.

Tät trafik

Oron för trafikolyckor är stor och det är särskilt fyra olika vägavsnitt i Sverige som är extra tungt belastade med tät trafik.

Tungt belastad väg nr 1

Europaväg 45 är en av de fyra vägar som man uppmanas ta det extra lugnt på med tanke på den stora trafiken på vägen.

E45 sträcker sig från Göteborg via Trollhättan och Vänersborg vidare genom Åmål, Grums, Torsby, Mora, Sveg, Åsarna och Östersund. E45 löper sedan vidare mot Sorsele, Gällivare och Karesuando.

Men den stora trafiken avser sträckan från Göteborg upp till Jämtland.

Tungt belastad väg nr 2

Den andra vägen med tung trafik börjar också på Västkusten och det är riksväg 26 med start i Halmstad. Vägen löper sedan via Hyltebruk, Smålandsstenar, Gislaved, Jönköping, Skövde, Mariestad, Kristinehamn, Filipstad och slutar i Vansbro.

Det är kraftig trafik från Sydsverige upp till Dalarna där många firar påsk. Det hårt trafikerade vägavsnittet från Halmstad till Jönköping kallas för Nissastigen.

Tungt belastad väg nr 3

Den tredje riskvägen som är extra hårt trafikerad nu under påskhelgen i Sverige är riksväg 70 med start från Enköping via Sala, Avesta, Hedemora, Borlänge, Leksand, Tällberg, Mora och Älvdalen.

Vägen trafikeras inte minst av alla Stockholmare som vill fira påsk i fjällvärlden.

Tungt belastad väg nr 3

Den fjärde vägen som pekas ut som särskilt belastad är E4 med start i rikets huvudstad via Uppsala, Gävle, Söderhamn, Hudiksvall, Sundsvall, Härnösand och Örnsköldsvik.

Vägen löper därefter vidare till Umeå, Skellefteå, Piteå och Luleå.

Håll avståndet

Trafikverket går ut med en särskild uppmaning till alla bilister.

– Om du ger dig ut på vägarna så ta det lugnt, håll avstånd och anpassa hastigheten efter väglaget men kör aldrig fortare än gällande hastighetsgräns.

Vädret kan skifta snabbt

– Om du tar bilen under storhelger så är det bra att påminna sig om att Sverige är ett avlångt land där väder och väglag kan skifta från söder till norr. Ta därför god tid på dig och ta gärna flera pauser, framhåller Trafikverket på sin hemsida.

Foto: SMHI, Vägmärke

Text: Redaktionen