PÅSKTRAFIKEN: Fyra vägar extra hårt belastade

2022 04 14

Trafiken på Sveriges vägar är intensiv nu under påskhelgen och fyra vägar pekas särskilt ut av Trafikverket.

Svenska folket laddar inför påskhelgen och det är stort tryck på vägarna med trafikanter och bilister som är på väg till släkt och vänner.

Tät trafik

Oron för trafikolyckor är stor och det är särskilt fyra olika vägavsnitt i Sverige som är extra tungt belastade med tät trafik.

Tungt belastad väg nr 1

Europaväg 45 är en av de fyra vägar som man uppmanas ta det extra lugnt på med tanke på den stora trafiken på vägen.

E45 sträcker sig från Göteborg via Trollhättan och Vänersborg vidare genom Åmål, Grums, Torsby, Mora, Sveg, Åsarna och Östersund. E45 löper sedan vidare mot Sorsele, Gällivare och Karesuando.

Men den stora trafiken avser sträckan från Göteborg upp till Jämtland.

Tungt belastad väg nr 2

Den andra vägen med tung trafik börjar också på Västkusten och det är riksväg 26 med start i Halmstad. Vägen löper sedan via Hyltebruk, Smålandsstenar, Gislaved, Jönköping, Skövde, Mariestad, Kristinehamn, Filipstad och slutar i Vansbro.

Det är kraftig trafik från Sydsverige upp till Dalarna där många firar påsk. Det hårt trafikerade vägavsnittet från Halmstad till Jönköping kallas för Nissastigen.

Tungt belastad väg nr 3

Den tredje riskvägen som är extra hårt trafikerad nu under påskhelgen i Sverige är riksväg 70 med start från Enköping via Sala, Avesta, Hedemora, Borlänge, Leksand, Tällberg, Mora och Älvdalen.

Vägen trafikeras inte minst av alla Stockholmare som vill fira påsk i fjällvärlden.

Tungt belastad väg nr 3

Den fjärde vägen som pekas ut som särskilt belastad är E4 med start i rikets huvudstad via Uppsala, Gävle, Söderhamn, Hudiksvall, Sundsvall, Härnösand och Örnsköldsvik.

Vägen löper därefter vidare till Umeå, Skellefteå, Piteå och Luleå.

Håll avståndet

Trafikverket går ut med en särskild uppmaning till alla bilister.

– Om du ger dig ut på vägarna så ta det lugnt, håll avstånd och anpassa hastigheten efter väglaget men kör aldrig fortare än gällande hastighetsgräns.

Vädret kan skifta snabbt

– Om du tar bilen under storhelger så är det bra att påminna sig om att Sverige är ett avlångt land där väder och väglag kan skifta från söder till norr. Ta därför god tid på dig och ta gärna flera pauser, framhåller Trafikverket på sin hemsida.

Foto: SMHI, Vägmärke

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen