Partiledarna hyllar Annie Lööf

2022 09 15

Annie Lööf avgår som partiledare för Centerpartiet.

Det meddelade hon i dag på en pressträff.

Efter beslutet har det vällt in hyllningar från partiledarkollegorna. 

– Annie Lööf! Stort tack för dina insatser i svensk politik och som en del av den svenska liberalismen. Vi har ofta haft ett omfattande samarbete under de år vi båda varit folkvalda. Du är en ytterst kompetent och skicklig politiker. Jag önskar dig ett stort lycka till i framtiden, skriver Liberalernas Johan Pehrson på Twitter.

Kristdemokraternas Ebba Busch tackar C-ledaren för flera år av ”gott samarbete”.

– Jag vill tacka Annie Lööf för din långa tid i politiken. Vi hade flera år av gott samarbete, sedan några år av tuffa men goda debatter. Ditt engagemang för företagande och att bekämpa mäns våld mot kvinnor har varit viktigt och beundransvärt, skriver KD-ledaren.

”Oerhört stor respekt”

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund stämmer in i hyllningskören.

– Jag har så oerhört stor respekt för dig, Annie Lööf, och ditt beslut. Men jag sörjer också - du har varit så viktig för att aldrig låta hatet vinna. Jag önskar dig allt gott, men du ska veta hur saknad du kommer vara. Av mig och av många andra. Ditt arv är stort och ljust, twittrar Märta Stenevi.

– Tack Annie Lööf för ditt mod att stå upp för dina värderingar, för ditt ledarskap att våga välja en ny väg när den politiska arenan förflyttades långt högerut och för att du varit en sansad och vuxen röst i en allt mer polariserad tid. Tack och all lycka framåt! skriver Per Bolund.

Även avgående statsminister Magdalena Andersson (S) tackar av C-ledaren.

– Jag vill tacka Annie Lööf för hennes insatser för Sverige. Jag kommer att sakna henne som kollega och önskar henne all lycka i framtiden, framhåller hon i ett inlägg på Instagram.

"Rakryggad, stark, beundransvärd"

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar understryker att hon beundrar C-ledaren för hennes ställningstaganden.

– Tack Annie. För att du stod upp för alla människors lika värde. För att du stod upp när det blåste. Rakryggad, stark, beundransvärd. Du fick betala ett högt pris för det. Det säger något mörkt om vårt land. Det är allas vår uppgift att stå upp emot dessa krafter.

SD-ledaren Jimmie Åkesson kallar Annie Lööf för "respektfull, varm och trevlig". 

Jag och Annie Lööf tycker väldigt olika i många olika frågor. Det finns också mycket att säga om de politiska beslut som Centerpartiet har tagit under hennes ledning. Trots detta finns det idag goda skäl att säga att Annie Lööf varit en väldigt skicklig motdebattör som jag faktiskt har uppskattat att möta. Därtill vill jag upprepa vad jag tidigare har sagt om att hon har utmärkt sig som väldigt respektfull, varm och trevlig, alla de gånger vi har pratat vid sidan om debatternas strålkastarljus och mikrofoner, skriver SD-ledaren i ett inlägg på Facebook 

– Jag tackar Annie Lööf för alla debatter och möten under dessa elva år och önskar henne all lycka i framtiden, avslutar Jimmie Åkesson. 
 
Hatkampanj och dödshot

Centerpartiets ledare avgår efter svagt valresultat, men i sitt avgångstal lyfte Annie Lööf fram ytterligare en dimension bakom sitt beslut.

– Det handlar om den känsla jag vaknade upp med efter valnatten. Det handlade såklart om besvikelse – men också en lättnad. En lättnad över att inte ha kommat till skada. Att senare på dagen kunna hämta min äldsta dotter, låta henne visa mig sin skola eftersom jag inte har varit där. Eller min yngsta dotter som stolt visade mig sin nya hall på förskolan där hon bytt avdelning. Mina barn kommer få mer tid med sin mamma, sa C-ledaren.

Annie Lööf har under sina år som partiledare utsatts för hatkampanjer och dödshot.

I somras tilldelades Annie Lööf ett målsägandebiträde efter mordet på Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan.

Den misstänkta gärningsmannen Theodor Engström, 33, planerade att döda Annie Lööf.

– Det beskedet som kom efter Almedalen är väldigt omskakade och har påverkat mig på djupet. Det är inte en huvudsaklig anledning till att jag lämnar men det är en bidragande orsak, säger Annie Lööf enligt Expressen.

Ulf Kristersson kommenterar hatet

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tackar Annie Lööf för hennes insats och kommenterar hatet som riktats mot henne.

– Du har lett ditt parti genom både framgångar och svårigheter och trots att vi i viktiga frågor har tyckt olika och gjort olika vägval, så har jag stor respekt för dig och ditt politiska engagemang för till exempel landsbygdsfrågor, jämställdhet och klimatet, skriver Ulf Kristersson på sin Facebook-sida och tillägger:

– Tyvärr har du utsatts för omänskliga hatkampanjer och rena hot. Hatet mot kvinnor i politiken, som drabbat dig i synnerhet, är ett gift i vår demokrati som måste stoppas. Jag hoppas att du nu går vidare mot nya spännande uppgifter. Och att du precis som du önskade i ditt avskedstal, nu får mer tid med familjen. Tack för den här tiden!

Foto: Centerpartiet

Text: Redaktionen


Ny variant av covid-19 sprids – här är symtomen

2024 05 24

Flera forskare befarar att en ny covidvåg kan ta världen med storm i sommar.

Det har gått ganska exakt ett år sedan WHO deklarerade att nödläget kopplat till covid-19-pandemin officiellt är över.

Men det innebär inte att viruset har slutat att förändras eller att människor inte längre blir smittade.

I USA har en ny variant av coronaviruset fått fäste och dominerar de bekräftade smittofallen, och varianten finns även i Sverige.

Den kallas för KP.2 och tillhör den så kallade Omicron-familjen.

– KP.2. verkar ersätta JN.1 och liknande subvarianter, som tidigare var de dominerande varianterna, säger Leana Wen, akutläkare och klinisk docent vid George Washington University, till CNN.

Vaccinet hjälper

En anledning till att en ny stam tränger undan tidigare dominerande varianter är att den är lika smittsam – eller till och med mer.

Det innebär att KP.2 kan spridas fort och enkelt, vilket följer det mönster som coronaviruset visat upp sedan starten.

Men det finns goda nyheter.

KP2. tycks inte orsaka mer allvarlig sjukdom än övriga varianter. Det finns heller inget skäl till att tro att befintliga vacciner och behandlingar inte skulle fungera mot varianten.

Här är symtomen

Symtomen är mycket lika övriga varianter som figurerat sedan världen bekantade sig med covid-19 för över fyra år sedan. Det handlar om rinnande näsa, ont i halsen, huvudvärk, feber, hosta och värk i kroppen.

– Vissa människor kan uppleva svårare symtom som andnöd. Covid-19 kan också förvärra underliggande tillstånd som hjärtsvikt, framhåller Leana Wen.

Blivit vanlig i Sverige

Varianten KP.2 finns bekräftad i Folkhälsomyndighetens tabell över genetiska grupper enligt pangolin där myndigheten sammanställt antalet sekvenserade fall under vecka 18.

I tabellen är varianten bland de mest förekommande i landet.

Även om smittspridningen av covid-19 fortfarande är på en relativt låg nivå uppmanar Folkhälsomyndigheten fortsatt utsatta grupper att vaccinera sig.

– Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 pågår och hittills har drygt hälften av personer 80 år och äldre fått en påfyllnadsdos under våren 2024. Alla personer 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19, understryker FHM.

Foto: CDC

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen