PARTILEDARENS BESKED: Sverige bör bojkotta fotbolls-VM

2022 02 23

Två vinster krävs – sedan är Sverige kvalificerade till fotbolls-VM i Qatar 2022.

Men nu höjer Annie Lööf (C) rösten för en svensk bojkott av mästerskapet.

Diktatur och ickedemokratiskt

– Jag älskar fotboll, spelat fotboll stora delar av mitt liv. Men det är orimligt att arrangörerna av VM och OS ger stjärnglans till diktaturer och ickedemokratiska stater som kränker mänskliga rättigheter varje dag, skriver partiledaren på sin Twitter.

I SVT:s program 30 minuter framhäver hon att Sverige borde bojkotta mästerskapet – både sportsligt och diplomatiskt.  

Bör bojkotta

– Jag tycker att vi måste markera från politiskt håll till de som arrangerar VM och OS. Att man inte kan erbjuda diktaturer och icke-demokratiska stater den stjärnglans som ett fotbolls-VM eller OS innebär, säger hon.

Bakgrund

Människorättsorganisationen Amnesty International har tidigare publicerat uppgifter om migrantarbetares miserabla förhållanden i Qatar.

Enligt Amnesty beräknas migrantarbetarna stå för 95 procent av den totala arbetskraften under förberedelserna inför mästerskapet.

Oroväckande rapporter

Tusentals arbetare har vittnat om att de har utsatts för tvångsarbete, att de inte får sina löner utbetalda och att de har tvingats att arbeta utan pauser i en enorm hetta, rapporterar Amnesty.

En granskning från The Guardian från 2021 visade att 6 750 migrantarbetare mist livet i Qatar mellan 2010 och 2020.

Diktatur

Värdlandet av fotbolls-VM 2022 är en diktatur. Qatar är ett emirat och all makt utgår från statsöverhuvudet, emiren Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani. Landet har länge kritiserats för att ha en avsaknad av mänskliga rättigheter.

Svenska fotbollsförbundets ståndpunkt

Svenska fotbollsförbundet har uttalat sig om att beslutet att lägga VM i Qatar var fel. Men förbundet vill inte bojkotta mästerskapet. De framhäver istället att de har valt att engagera sig och ta aktiv ställning för att sätta press på de ansvariga.

Foto: Svenska fotbollsförbundet, T. Serer

Text: Redaktionen