Partiledarens starka känslor kring Ukraina: För mig blir det personligt

2022 03 08

– För mig blir det personligt.

Det framhåller Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni om den enorma flyktingkatastrofen i Ukraina och Europa. 

Kanske för sista gången

– Barn som gråter över att säga hejdå till sin pappa. Kanske för sista gången. Människor flyr för sina liv. Rapporteringen från Ukraina känns. Den känns längst inne och den känns långt tillbaka, skriver Nyamko Sabuni i ett inlägg på Facebook.

Flyktingkatastrofen som uppkommit i Ukraina och Europa på grund av Rysslands brutala anfallskrig är den värsta sedan andra världskriget och förvärras i en enorm hastighet.

Skiljdes från pappan

Bakgrunden till L-ledarens känslosamma utspel är hennes egen bakgrund. Som liten var hennes pappa aktiv i motståndet mot diktaturen i Kongo. Diktatorn Joseph-Désire Mobuto tog makten i landet genom en statskupp 1965 och styrde som enväldig härskare i 32 år.

Regimen under Mobuto var korrupt, våldsam och hänsynslös, vilket ledde till ständiga uppror och missnöje i delar av landet.

Protesterade mot diktaturen

En av dem som protesterade var Nyamko Sabunis pappa – Maurice Sabuni. Liberalernas partiledare minns tillbaka:

– Som liten upplevde jag saker som jag inte önskar att något barn ska uppleva. Rädslan att det kunde komma män med vapen hem till oss och göra oss illa. Splittra min älskade familj.

Hennes farhågor blev verklighet. Pappan fängslades och Nyamko Sabunis familj tvingades att fly till Sverige.

Kunde inte träffa sina barn

– Jag saknade min pappa oerhört när han fängslades för sin politiska övertygelse. Min pappa var min bästa vän. På bilden (se nedan) är jag fyra år. Det är en bild som togs för att pappa skulle få ta del av min och mina syskons uppväxt även om han inte kunde träffa oss.

Sabunis historia har ett vackert slut. I Sverige kunde hon till slut återförenas med fadern.

– Vi har mycket att stå upp för. Jag om någon vet. Fyra decennier har gått sen jag kom till Sverige som tolvåring. Här fick jag chansen att återförenas med min pappa, bygga upp ett nytt liv, utbilda mig och skaffa mina första jobb. Bli kär och stolt mamma. För det kommer jag alltid att känna en enorm tacksamhet till mitt älskade Sverige, skriver hon.

Förstår att många är oroliga

Bilder och filmer från Ukraina visar upp en otäck sida av världen. Nyamko Sabuni framhäver att hon förstår att många är oroliga. Samtidigt påpekar hon att Sverige är robust och visar enighet och styrka när det behövs.

Ryssland ska ut ur Ukraina

– Vi ska inte låta oss skrämmas. Inte ducka. Sverige och EU ska agera för att hjälpa det ukrainska folket. Ryssland ska ut ur Ukraina, skriver Sabuni och tillägger:

– Jag hoppas alla pappor snart ska få krama sina barn igen, såsom jag till slut fick tillbaka min pappas kramar.

FAKTA: Flyktingkrisen i Ukraina
  • FN rapporterar att två miljoner människor har flytt från landet efter att Rysslands invasion började.
  • Den polska gränspolisen uppger att 1,2 miljoner människor har korsat den polska gränsen sedan kriget bröt ut.
  • Samtidigt uppger Rumänien att de har tagit emot 290 000 människor under samma period.
  • FN:s flyktingorgans UNHCR har beskrivit situationen som den snabbast växande flyktingkrisen sedan andra världskriget.
 

Foto:  Nyamko Sabuni FB resp MFA of Ukraine

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen