Partiledarens starka känslor kring Ukraina: För mig blir det personligt

2022 03 08

– För mig blir det personligt.

Det framhåller Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni om den enorma flyktingkatastrofen i Ukraina och Europa. 

Kanske för sista gången

– Barn som gråter över att säga hejdå till sin pappa. Kanske för sista gången. Människor flyr för sina liv. Rapporteringen från Ukraina känns. Den känns längst inne och den känns långt tillbaka, skriver Nyamko Sabuni i ett inlägg på Facebook.

Flyktingkatastrofen som uppkommit i Ukraina och Europa på grund av Rysslands brutala anfallskrig är den värsta sedan andra världskriget och förvärras i en enorm hastighet.

Skiljdes från pappan

Bakgrunden till L-ledarens känslosamma utspel är hennes egen bakgrund. Som liten var hennes pappa aktiv i motståndet mot diktaturen i Kongo. Diktatorn Joseph-Désire Mobuto tog makten i landet genom en statskupp 1965 och styrde som enväldig härskare i 32 år.

Regimen under Mobuto var korrupt, våldsam och hänsynslös, vilket ledde till ständiga uppror och missnöje i delar av landet.

Protesterade mot diktaturen

En av dem som protesterade var Nyamko Sabunis pappa – Maurice Sabuni. Liberalernas partiledare minns tillbaka:

– Som liten upplevde jag saker som jag inte önskar att något barn ska uppleva. Rädslan att det kunde komma män med vapen hem till oss och göra oss illa. Splittra min älskade familj.

Hennes farhågor blev verklighet. Pappan fängslades och Nyamko Sabunis familj tvingades att fly till Sverige.

Kunde inte träffa sina barn

– Jag saknade min pappa oerhört när han fängslades för sin politiska övertygelse. Min pappa var min bästa vän. På bilden (se nedan) är jag fyra år. Det är en bild som togs för att pappa skulle få ta del av min och mina syskons uppväxt även om han inte kunde träffa oss.

Sabunis historia har ett vackert slut. I Sverige kunde hon till slut återförenas med fadern.

– Vi har mycket att stå upp för. Jag om någon vet. Fyra decennier har gått sen jag kom till Sverige som tolvåring. Här fick jag chansen att återförenas med min pappa, bygga upp ett nytt liv, utbilda mig och skaffa mina första jobb. Bli kär och stolt mamma. För det kommer jag alltid att känna en enorm tacksamhet till mitt älskade Sverige, skriver hon.

Förstår att många är oroliga

Bilder och filmer från Ukraina visar upp en otäck sida av världen. Nyamko Sabuni framhäver att hon förstår att många är oroliga. Samtidigt påpekar hon att Sverige är robust och visar enighet och styrka när det behövs.

Ryssland ska ut ur Ukraina

– Vi ska inte låta oss skrämmas. Inte ducka. Sverige och EU ska agera för att hjälpa det ukrainska folket. Ryssland ska ut ur Ukraina, skriver Sabuni och tillägger:

– Jag hoppas alla pappor snart ska få krama sina barn igen, såsom jag till slut fick tillbaka min pappas kramar.

FAKTA: Flyktingkrisen i Ukraina
  • FN rapporterar att två miljoner människor har flytt från landet efter att Rysslands invasion började.
  • Den polska gränspolisen uppger att 1,2 miljoner människor har korsat den polska gränsen sedan kriget bröt ut.
  • Samtidigt uppger Rumänien att de har tagit emot 290 000 människor under samma period.
  • FN:s flyktingorgans UNHCR har beskrivit situationen som den snabbast växande flyktingkrisen sedan andra världskriget.
 

Foto:  Nyamko Sabuni FB resp MFA of Ukraine

Text: Redaktionen