Parasit ökar i förekomst – ”sök vård direkt”

2024 01 06

En besvärlig parasit som kan orsaka infekterade sår tycks öka i Norden.

Det handlar om hudparasiten skabb som tar sig in under hudens yttersta lager där den lägger sina ägg.

På flera håll i norra Europa noteras ökningen.

– Skabb har blivit vanligare på sistone, både i Finland och i Europa, rapporterar exempelvis Svenska Yle nu i veckan.

Region såg dubblerade antal fall

Det så kallade skabbdjuret gräver sig in i huden, vilket orsakar intensiv klåda.

Framför allt är det ofta underarmar, handleder, mellan fingrar, armhålor och genitalområdet som drabbas värst.

Även i Sverige har det nyligen konstaterats en ökning, i synnerhet i norra delarna av landet.

Exempelvis gick Region Västerbotten i slutet av 2023 ut med att antalet fall ökade – i november förra året hade siffran fördubblats jämfört med för ett par år sedan.

Regionen uppmanade vid tillfället även allmänheten att söka vård om symtomen var ihållande.

– Vi vet inte varför förekomsten av skabb ökar just nu. Det finns även ett mörkertal, eftersom de flesta behandlas i primärvården. Läkemedel mot skabb kan också köpas receptfritt, säger Richard Lindström, överläkare på hud- och STD-kliniken vid Norrlands universitetssjukhus, i ett pressmeddelande.

Sök vård direkt

Överläkaren betonar att det är viktigt att direkt söka vård på sin hälsocentral om man misstänker skabb, till exempel om man drabbats av klåda.

– Man ska inte vänta med att söka vård om man misstänker att man kan ha fått skabb. Risken att smittan sprids vidare minskar om sjukdomen behandlas snabbt, säger Richard Lindström.

– Det är dock viktigt att man inte börjar behandla själv innan man har fått en diagnos, eftersom symtomen även kan bero på andra orsaker.

Inte farlig – men obehaglig

Det vanligaste symtomet är att huden kliar väldigt mycket. Klådan uppstår av att man utvecklar en överkänslighet mot skabbdjuret.

Ofta tar det flera veckor innan det börjar klia efter det att man smittats av skabbdjuret.

Sjukdomen är inte farlig, men kan upplevas som mycket obehaglig.

– Skabb smittar vid nära hudkontakt. Det krävs flera minuters direktkontakt för att skabbdjuret ska hinna överföras. Smitta via textilier är ovanligt annat än vid mycket uttalade former, så kallad krustös skabb. Det är vanligt att smittan sprids inom hushållet, säger Richard Lindström.

Foto: S. Bughdaryan

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Katastrofbesked för Putin – värsta läget sedan kriget inleddes

2024 06 02

Uppgifter gör gällande att ryska styrkor befinner sig i det värsta läget sedan kriget inleddes.

Ryssland har stora problem i Ukraina, om man ska tro de nya uppgifterna.

Under maj månad har den ryska armén förlorat rekordmånga soldater – åtminstone enligt Ukrainas försvarsministerium.

Ukraina uppskattar att ryska styrkor har förlorat 38 940 stridande under den senaste månaden, rapporterar Newsweek.

– Ryska förluster slog rekord i maj, enligt Kiev, efter att Ukraina rapporterat det högsta dagliga antalet förluster sedan Moskva inledde sin invasion i februari 2022, uppger tidningen.

Bekräftas av Storbritannien

Uppgifter om antal förluster är alltid osäkra, särskilt när de kommer från en stridande part.

Men även uppgifter från Storbritannien har gjort gällande att de ryska styrkorna har gjort mycket stora förluster i Ukraina.

– Även om västerländsk analys ofta sätter Rysslands totala antal offer lägre än Ukrainas uppskattningar, så sade det brittiska försvarsministeriet på fredagen att Moskva sannolikt hade drabbats av mer än 500 000 dödsoffer sedan början av 2022, rapporterar tidningen.

– Rysslands genomsnittliga dagliga förluster i maj översteg 1 200 – det högsta i kriget hittills, sade den brittiska regeringen.

I mitten av maj hävdade Ukraina dessutom att Ryssland förlorat 1 740 soldater på en dag.

”Tryck längs frontlinjen”

Uppgifterna om rekordstora ryska förluster kommer alltså från flera håll.

Och även om exakta uppgifter inte finns tillgängliga, så tycks det stå klart att Putins Ryssland har stora problem med sitt invasionskrig i Ukraina.

Landet betalar ett högt pris för sin blodiga militära strategi.

– De smärtsamma förlusterna beror sannolikt på Rysslands fortsatta tryck längs frontlinjen på ukrainska positioner, samt personal som saknar ordentlig utbildning, enligt det brittiska försvarsministeriets analys, rapporterar tidningen.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Nya regler hos flera flygbolag – när man bokar resa

2024 06 01

Flera flygbolag tvingas ändra reglerna som gäller när resenärerna bokar sina biljetter.

Årets semestersäsong är bara runt hörnet och trycket på att boka utlandsresor är högt. Enligt resebyrån Ticket har sommarens bokningar ökat med tio procent jämfört med samma period förra året.

Samtidigt är det många som fortsatt känner sig ekonomiskt begränsade efter flera år med höjda räntor och vardagskostnader – och därför väljer flygbolag i budgetkategorin som exempelvis Ryanair och EasyJet.

Men nu väntas ett förbud införas hos bland annat dessa bolag som påverkar folk som bokar sina biljetter, rapporterar The Guardian.

Avgifter förbjuds

Nämnda flygbolag, samt Vueling och Volotea, har nämligen åkt på böter på totalt 150 miljoner euro för att man tar betalt för passagerarnas handbagage.

Nu ska den regeln förbjudas. Dessutom ska även policyn att ta ut extra avgifter för att reservera närliggande platser för barn och andra anhöriga försvinna.

Bakom beskedet står Spanien vars departement för sociala rättigheter och konsumentfrågor gått i bräschen för att få till en förändring.

– Den största sanktionen som utfärdats av departementet, konstaterar The Guardian.

Svenskarnas favorit

Just Spanien är också svenska folkets favoritdestination i sommar. Flest resor går till Malaga och Mallorca, enligt Ticket. Även Alicante och Barcelona finns bland de fem populäraste destinationerna.

Spanien däremot står fast som ohotad etta när det kommer till svenskarnas sommarfavorit, där Malaga ökat med 26 procent och Mallorca med hela 30 procent, framhåller resebyrån i ett uttalande.

Den spanska flygbolagsföreningen ALA rasar samtidigt mot de nya förbuden och kallar böterna för “oproportionerliga”.

Föreningen menar att praxisen är helt laglig och att europeisk lagstiftning erkänner flygbolagens frihet att sätta sina egna priser.

Klagat på "missbruk"

Beslutet om de nya reglerna kommer efter en utredning som bedrivits sedan juni förra året. Detta efter att flera konsumentorganisationer klagat på flygbolagen “missbrukar” möjligheten att ta ut extra avgifter.

Foto: Portuguese Gravity

Text: Redaktionen