Panikscener på Ikea på grund av covid-incident – se klippet här

2022 08 16

Totalt kaos bröt ut på Ikea i Shanghai när ett fall av covid-19 spårades till butiken.

Hälsomyndigheterna hade spårat att en kund varit i nära kontakt med en sexårig pojke som testat positivt för covid-19.

Man valde då att stänga hela Ikeabutiken i Shanghai.

Samtidigt utbröt fullständig panik då shopparna gjorde allt för att fly ut när dörrarna var på väg att stängas för att försätta kunderna i karantän, rapporterar CNN och BBC.

Knuffas ut från byggnaden

Videoklipp från sociala medier visar hur panikslagna människor skriker och knuffas när de gör allt för att ta sig ut från byggnaden.

Vakter försöker mota tillbaka mobben, men lyckas inte stå emot den målmedvetna folkmassan som gjorde allt för att inte fastna inne på möbelvaruhuset.

Enligt Zhao Dandan, biträdande direktör för Shanghai Health Comission, behövde både Ikeabutiken och “det drabbade området” stängas för hantering under två dagars tid.

Människor i samma område skulle behöva sitta i karantän lika länge på en statlig anläggning samt genomgå fem dagars hälsoövervakning, skriver CNN.

Strikt nollvision

Taktiken att snabbt låsa in människor på platser där covid-19 har konstaterats är ingenting nytt i Shanghai.

Det är en del av stadens strikta nollvision och många har låsts in även på restauranger, gym och kontor, erfar BBC.

Spårat 400 kontakter

På söndagen hade myndigheterna lyckats spåra nästan 400 nära kontakter till den smittade pojken, som själv inte ska ha uppvisat några symptom.

80 000 människor har tvingats att genomgå PCR-test, enligt Shanghai Daily.

Loggas via telefonen

Den kinesiska regeringen tar till mycket hårda metoder för att utrota varje uppkomst av covid-19 som nu upptäcks.

Utöver masstester och att sätta människor i blixtkarantän används också mobil teknik för att hålla smittspridningen nere.

I flera kinesiska städer måste exempelvis invånarna scanna en en grön QR-kod som visar att de är friska om de ska få lov att åka kollektivt eller besöka restauranger, gym eller liknande. 

Systemet loggar var invånarna befinner sig och om de varit i kontakt med människor smittade av covid-19.

Om så är fallet blir QR-koden röd och personen sätts i omedelbar karantän.

Se klippet här

För att se videon av de kaosartade scenerna från Ikea i Shanghai – klicka här för att komma till CNN:s sida. 

Foto: Ikea resp Twitter

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen