PANDEMIN: Ny åldersgrupp drabbas hårdast

2021 03 31

Nu är det inte längre 70-plussarna som ökar mest bland de som sjukhusvårdas för covid-19 – istället är det gruppen 30-69 år.

Detta rapporterar TT idag enligt SvD som redovisar ny statistik från Socialstyrelsen. När den andra vågen av pandemin slog in med kraft mot Sverige i oktober och november och som sen toppade kring jul var det åldersgruppen 70+ som ökade mest bland de som blev så sjuka att de behövde sjukhusvård. Sedan sjönk antalet sjukhusvårdade men nu när det ökar igen så ser det helt annorlunda ut för åldersgrupperna:

Antalet sjukhusvårdade i Sverige per åldersgrupp:

                         julen 2020       feb 2021      mars 2021

70+                ca 1250             ca  400          ca 480

30-69 år      ca   980             ca  400           ca 790

0-29 år         ca     80              ca    80            ca   80

Den stora skillnaden är att gruppen 30–69 år nu är den grupp som drabbas hårdast när det gäller antalet sjukhusvårdade.

–Där har det ökat rätt rejält. Däremot ser vi inte alls samma ökning bland personer 70 år eller äldre, säger Erik Wahlström, utredare på Socialstyrelsen till TT enligt SvD. Han uppger två orsaker till varför 70-plussarna nu klarar sig bättre:

✅ En del har fått vaccin

✅ De andra kanske skyddar sig bättre

I gruppen 30-69 år är det främst 50–69 år som har ökat när det gäller antalet sjukhusvårdade.

– I gruppen 0 till 29 år har det också skett en ökning, men där är det framför allt bland 20-åringarna som inläggningarna ökat, säger Erik Wahlström.

[forminator_poll id="2539"]

PANDEMIN: Ny åldersgrupp drabbas hårdast

2021 03 31

En av Liberalernas mest populära profiler som bland annat lyfte partiet till hela 14% i EU-valet 2009 ger nu besked i den heta regeringsfrågan.

Marit Paulsen ger sitt stöd till Nyamko Sabunis M-KD-SD-linje och uppmanar alla liberaler till sammanhållning.

– Beslutet på Liberalernas partiråd att arbeta för en ny och borgerlig regering, som är beredd att söka samsyn med riksdagens alla partier är bra för vårt land. Isoleringen av SD har misslyckats och bidragit till att öka stödet för dem, inte minst på landsbygden. Jag vet själv hur det ser ut kring mina hemtrakter i Dalarna. Jag vill ge mitt stöd till Nyamko. Jag hoppas att hon kan vara rak och tydlig, säger Marit till det liberala magasinet Nu.

– Liberalerna måste därför också inrikta sin politik att omfatta hela Sverige. Det finns många liberalt sinnade medborgare på landsbygden, som känt sig övergivna av Sveriges liberala parti. Nyamko Sabuni med sin oräddhet skulle kunna ge alla dem hopp som varje dag lever för att utveckla företagande och entreprenörskap i samklang med djur, natur och skog, säger Marit.

Hon tycker inte att det är smart att ta upp regeringsfrågan igen till Liberalernas landsmöte i höst.

– Beslutet är fattat och nu krävs sammanhållning, generositet och respekt från alla sidor. En upprepning av debatten inför höstens landsmöte måste undvikas. Nu krävs samling inför valet nästa år, säger Marit Paulsen till Nu.

[forminator_poll id="2552"]