PANDEMIN: Ny åldersgrupp drabbas hårdast

2021 03 31

Nu är det inte längre 70-plussarna som ökar mest bland de som sjukhusvårdas för covid-19 – istället är det gruppen 30-69 år.

Detta rapporterar TT idag enligt SvD som redovisar ny statistik från Socialstyrelsen. När den andra vågen av pandemin slog in med kraft mot Sverige i oktober och november och som sen toppade kring jul var det åldersgruppen 70+ som ökade mest bland de som blev så sjuka att de behövde sjukhusvård. Sedan sjönk antalet sjukhusvårdade men nu när det ökar igen så ser det helt annorlunda ut för åldersgrupperna:

Antalet sjukhusvårdade i Sverige per åldersgrupp:

                         julen 2020       feb 2021      mars 2021

70+                ca 1250             ca  400          ca 480

30-69 år      ca   980             ca  400           ca 790

0-29 år         ca     80              ca    80            ca   80

Den stora skillnaden är att gruppen 30–69 år nu är den grupp som drabbas hårdast när det gäller antalet sjukhusvårdade.

–Där har det ökat rätt rejält. Däremot ser vi inte alls samma ökning bland personer 70 år eller äldre, säger Erik Wahlström, utredare på Socialstyrelsen till TT enligt SvD. Han uppger två orsaker till varför 70-plussarna nu klarar sig bättre:

✅ En del har fått vaccin

✅ De andra kanske skyddar sig bättre

I gruppen 30-69 år är det främst 50–69 år som har ökat när det gäller antalet sjukhusvårdade.

– I gruppen 0 till 29 år har det också skett en ökning, men där är det framför allt bland 20-åringarna som inläggningarna ökat, säger Erik Wahlström.

[forminator_poll id="2539"]

PANDEMIN: Ny åldersgrupp drabbas hårdast

2021 03 31

En av Liberalernas mest populära profiler som bland annat lyfte partiet till hela 14% i EU-valet 2009 ger nu besked i den heta regeringsfrågan.

Marit Paulsen ger sitt stöd till Nyamko Sabunis M-KD-SD-linje och uppmanar alla liberaler till sammanhållning.

– Beslutet på Liberalernas partiråd att arbeta för en ny och borgerlig regering, som är beredd att söka samsyn med riksdagens alla partier är bra för vårt land. Isoleringen av SD har misslyckats och bidragit till att öka stödet för dem, inte minst på landsbygden. Jag vet själv hur det ser ut kring mina hemtrakter i Dalarna. Jag vill ge mitt stöd till Nyamko. Jag hoppas att hon kan vara rak och tydlig, säger Marit till det liberala magasinet Nu.

– Liberalerna måste därför också inrikta sin politik att omfatta hela Sverige. Det finns många liberalt sinnade medborgare på landsbygden, som känt sig övergivna av Sveriges liberala parti. Nyamko Sabuni med sin oräddhet skulle kunna ge alla dem hopp som varje dag lever för att utveckla företagande och entreprenörskap i samklang med djur, natur och skog, säger Marit.

Hon tycker inte att det är smart att ta upp regeringsfrågan igen till Liberalernas landsmöte i höst.

– Beslutet är fattat och nu krävs sammanhållning, generositet och respekt från alla sidor. En upprepning av debatten inför höstens landsmöte måste undvikas. Nu krävs samling inför valet nästa år, säger Marit Paulsen till Nu.

[forminator_poll id="2552"]

Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen