PANDEMIN: Allvarliga signaler i Europa – Stor varningssignal till Sverige

2021 07 10

Antalet smittfall har sjufaldigats i Nederländerna på bara en vecka och på grund av deltavarianten ökar nu trycket på sjukvården i flera länder.

– Det är ett mörkt moln framför solen. Smittspridningen ökar som en raket just nu, framförallt på grund av den extra smittsamma deltavarianten, säger Nederländernas premiärminister Mark Rutte till AFP.

Nu återinförs en rad nya restriktioner i landet. Bara på fredagen registrerades 7 000 nya fall.

Svänger snabbt

– För två veckor sedan var det grönt ljus överallt. Men nu finns det anledning att ingripa, säger Nederländernas hälsominister som betonar att det viktigaste är att hålla distansen.

På Kanarieöarna och i spanska regionen Valencia ber de lokala myndigheterna centralregeringen om att återinföra restriktioner för att hejda den skenande smittspridningen bland som ungdomar och turister står för.

Ungdomar driver smittan

Ovaccinerade ungdomar står för en stor del av smittspridningen som på grund av deltavarianten tagit farit rejält enligt Reuters. Trycket på sjukvården ökar och även ungdomar tvingas söka sjukhusvård.

Nu på lördagen rapporterar även Reuters att oron ökar i Australien på grund av deltavarianten.

–Enda slutsatsen vi kan dra är att detta kommer bli värre innan det blir bättre, säger delstatsledaren Gladys Berejiklian i New South Wales där miljonstaden Sydney ligger som nu tvingats till nedstängning.

Farligare och smittsammare

Franska forskare uppger att hela 95 % av befolkningen kan komma att behöva vara vaccinerade för att stoppa spridningen av den smittsammare och farligare deltamutationen.

– En fjärde våg kopplat till deltavarianten kan slå till snabbt och slå mot sjukvården trots att många vaccinerats, säger forskargruppen.

Upp till 95% måste vaccineras

– Vi kan inte få kontroll över pandemin om inte 90-95 % vaccinerats. Om folk inte vaccineras förrän efter sommaren kommer det att vara för sent, säger epidemiologen Arnaud Fontanet till TV-kanalen RTL.

ANALYS

Pandemin är inte över! Historiken talar för att Sverige kommer att drabbas av en fjärde våg. Flera gånger har Folkhälsomyndigheten signalerat att läger ser allt ljusare ut i Sverige men sedan har det tvärtom snabbt förvärrats. Det är nu otroligt viktigt att alla får dos 2 så snabbt det bara går och det är fortsatt viktigt att hålla distansen understryker myndigheterna i EU-land efter EU-land.

Foto: CDC

[yop_poll id="347"]