PANDEMIN: Allvarliga signaler i Europa – Stor varningssignal till Sverige

2021 07 10

Antalet smittfall har sjufaldigats i Nederländerna på bara en vecka och på grund av deltavarianten ökar nu trycket på sjukvården i flera länder.

– Det är ett mörkt moln framför solen. Smittspridningen ökar som en raket just nu, framförallt på grund av den extra smittsamma deltavarianten, säger Nederländernas premiärminister Mark Rutte till AFP.

Nu återinförs en rad nya restriktioner i landet. Bara på fredagen registrerades 7 000 nya fall.

Svänger snabbt

– För två veckor sedan var det grönt ljus överallt. Men nu finns det anledning att ingripa, säger Nederländernas hälsominister som betonar att det viktigaste är att hålla distansen.

På Kanarieöarna och i spanska regionen Valencia ber de lokala myndigheterna centralregeringen om att återinföra restriktioner för att hejda den skenande smittspridningen bland som ungdomar och turister står för.

Ungdomar driver smittan

Ovaccinerade ungdomar står för en stor del av smittspridningen som på grund av deltavarianten tagit farit rejält enligt Reuters. Trycket på sjukvården ökar och även ungdomar tvingas söka sjukhusvård.

Nu på lördagen rapporterar även Reuters att oron ökar i Australien på grund av deltavarianten.

–Enda slutsatsen vi kan dra är att detta kommer bli värre innan det blir bättre, säger delstatsledaren Gladys Berejiklian i New South Wales där miljonstaden Sydney ligger som nu tvingats till nedstängning.

Farligare och smittsammare

Franska forskare uppger att hela 95 % av befolkningen kan komma att behöva vara vaccinerade för att stoppa spridningen av den smittsammare och farligare deltamutationen.

– En fjärde våg kopplat till deltavarianten kan slå till snabbt och slå mot sjukvården trots att många vaccinerats, säger forskargruppen.

Upp till 95% måste vaccineras

– Vi kan inte få kontroll över pandemin om inte 90-95 % vaccinerats. Om folk inte vaccineras förrän efter sommaren kommer det att vara för sent, säger epidemiologen Arnaud Fontanet till TV-kanalen RTL.

ANALYS

Pandemin är inte över! Historiken talar för att Sverige kommer att drabbas av en fjärde våg. Flera gånger har Folkhälsomyndigheten signalerat att läger ser allt ljusare ut i Sverige men sedan har det tvärtom snabbt förvärrats. Det är nu otroligt viktigt att alla får dos 2 så snabbt det bara går och det är fortsatt viktigt att hålla distansen understryker myndigheterna i EU-land efter EU-land.

Foto: CDC

[yop_poll id="347"]

Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen