ÖVERRASKNINGEN: M-KD-SD sänker inte biståndet – Seger för KD

2021 11 23

Trots alla besked från M och SD så blir det ingen sänkning av biståndet i M-KD-SD-budgeten.

Moderaterna vill skära ner biståndet till 0,7 % av bruttonationalinkomsten och SD vill skära ned till 0,5 % av BNI. Men nu avslöjas det att det blir ingen sänkning alls i högerbudgeten enligt en granskning av TT rapporterar SvD.

Seger för KD

Detta innebär med andra ord att Kristdemokraterna dragit längsta strået avseende den heta biståndsfrågan i M, KD och SD:s förhandlingar om ett gemensam budgetalternativ. KD vill nämligen ha kvar dagens högre bistånd och fortsätta med det så kallad 1-procentsmålet vilket även blev den vinnande linjen i M-KD-SD-budgeten.

SD står bakom KD:s höge biståndsnivå

– Det är ingen hemlighet vilken syn vi har på det. Men nu har vi en helhet och då står vi bakom det här förslaget. Men jag kan tänka mig att inför nästa mandatperiod och när vi förhoppningsvis ska göra det här i mycket större omfattning, då måste vi lyfta på den frågan igen, säger SD:s talesperson Oscar Sjöstedt till TT enligt SvD.

Så ser M-KD-SD-budgeten ut

M-KD-SD-budgeten som står mot S-MP-budgeten inför omröstningen i riksdagen i morgon onsdag skiljer sig från S-MP-budgeten på bland annat följande punkter enligt TT uppger SvD:

▪Jobbskatteavdrag på 8 miljarder för de som jobbar men inte för de som har a-kassa

▪Sänkt skatt till pensionärer

▪S-MP-regeringens familjevecka slopas

▪Nej till extratjänster, minskning av arbetsmarknadsutbildningar, nej till byggsubventioner, nej till förvärvsavdrag, nej till anslag för köp av skog.

▪Sänkt bensin- och dieselskatt på 50 öre litern

▪Satsning på höjd polislön, andra polisåtgärder och på tullen

▪Stramare asyllagstiftning

▪S-MP-budgeten utgör grunden för M-KD-SD-budgeten och utöver detta har högerpartierna lagt till ändringar på 20 miljarder kronor