GASLÄCKAN: Överraskande beskedet – blockerar utredning

2022 10 14

Den planerade utredningen av Nord Stream-läckorna skulle genomföras av ett antal länder, men nu nobbas planerna.

Sverige skulle tillsammans med Danmark och Tyskland upprätta en gemensam utredning av läckorna på Nord Stream 1 och 2.

Nu kommer uppgifter om att Sverige meddelat att man inte vill ha en gemensam utredning och hoppar av gruppen, enligt Reuters.

Av säkerhetsskäl

Anledningen till avhoppet är att Sverige bedömer att landet av säkerhetsskäl inte kan dela med sig av undersökningen till andra länder. 

Även Danmark hoppade av den gemensamma utredningen och nu återstår för varje land att fortsätta med sin egen utredning, uppger Spiegel.

Rysk insyn

Den ryska regeringen krävde i oktober att såväl ryska myndigheter som gasjätten Gazprom ska få insyn i utredningen om läckorna.

Någonting som nekades av Magdalena Andersson (S) som fått medhåll av flera europeiska toppnamn.

Tyskland färdiga med undersökningen

Den federala polisen i Tyskland har färdigställt sin utredning av händelserna och lämnat över sina resultat, uppger en talesperson för inrikesministern. 

Ryssland skyller läckorna på väst medan europeiska länder uppger att det handlar om sabotage, utan att förtydliga vilket land som är skyldigt.

Riktad attack

Gasläckan på ledningen till Nord Stream 2 utanför Bornholm upptäcktes först den 26 september genom ett plötsligt tryckfall, och några timmar senare föll även trycket på Nord Stream 1. 

Internationell uppmärksamhet riktades mot händelserna och den tyska regeringen var snabba med att förklara det med att det skulle handla om en riktad attack. 

“Europas energisäkerhet hotat”

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kommenterade sedan händelsen och hävdade att Europas energisäkerhet hotats efter sabotaget.

– Den här situationen har aldrig skådats tidigare. Kritisk infrastruktur skadades som ett resultat av incidenten, sade han enligt den ryska statliga nyhetsbyrån RIA.

Foto: Kustbevakningen

Text: Redaktionen