Överraskande besked för alla som äter nötter
2023 08 09
Nu kommer nya positiva uppgifter som gäller alla som tycker om att äta nötter.
Det är sedan tidigare känt att nötter kan vara bra på många sätt för kroppen.
Bland annat är valnötter, pistagenötter och pekannötter mycket innehållsrika på antioxidanter, zink, omega-3 och olika vitaminer.
Nu kommer dock bevis för ett oväntat samband mellan konsumtion av nötter och hälsofördelar.
Ny forskning pekar på att nötter kan vara hjälpsamt mot depression.
Lägre risk
En ny studie som har genomförts vid Castilla-La Mancha universitetet i Spanien pekar på sambandet mellan konsumtion av nötter och en lägre risk för depression.
Upptäckten gör gällande att risken för depression blir 17 procent lägre för de som äter nötter.
I studien åt deltagarna 30 gram av bland annat mandlar, cashewnötter och pistagenötter om dagen.
“Ytterligare fördel”
Studiens författare menar att oavsett andra faktorer relaterade till livsstil eller hälsofaktorer så tros nötternas anti-inflammatoriska effekter, såväl som dess antioxidanter, bidra till resultaten.
Författaren Bruno Bizzozero-Peroni är mycket entusiastisk över upptäckten.
– Våra fynd visar på ytterligare en fördel med att konsumera nötter, med en 17-procentig minskning av depression i samband med nötkonsumtion, säger han till Daily Mail.
– Detta ger ett ännu starkare skäl för människor att vara entusiastiska över att konsumera nötter.
Viktig roll
Bizzozero-Peroni fortsätter med att framhålla nötternas roll i en hälsosam diet.
– Våra resultat lyfter fram den potentiella rollen av nötkonsumtion som ett hälsosamt kostbeteende för att förebygga depression hos personer som är fria från andra kända riskfaktorer för depression, såsom fetma, ohälsosamt livsstilsbeteende, ensamhet och medicinska tillstånd.
Flera positiva effekter
Nordiska näringsrekommendationer pekar på att vi bör äta mer nötter.
– Trots högt energiinnehåll verkar nötter och frön, som en del av hälsosamma matvanor, bidra till att göra det lättare att hålla vikten, framhåller Livsmedelsverket.
– Nötter har i många studier visats ge minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Foto: T. Barbhuiya
Text: Redaktionen