Överläkare slår larm – 29 svenskar döda av “läkemedel”
2024 07 10
Ett extremt starkt förklätt läkemedel sprids i Norden.
I vintras flaggade Tullverket för att man upptäckt ämnet nitazener, en drog 1 000 gånger starkare än morfin, i Sverige.
Drogerna som beslagtagits har varit förklädda i burkar märkta med Oxycontin, ett annat narkotikaklassat läkemedel.
Nyligen konstaterade även den danska hälsomyndigheten att ämnet nu förekommer i Sveriges grannland.
Och det har fått överläkaren Henrik Rindom, missbruksexpert med 25 års erfarenhet av droger, att utfärda högsta möjliga varning.
– Jag har aldrig upplevt något farligare än det här. Det är helt galet hur stark den är och hur lite som krävs för att döda oss, säger han till TV2.
29 döda i Sverige
I Sverige uppges minst 29 personer ha blivit förgiftade och dött av nitazener sedan 2020. Norge hade 12 dödsfall förra året och i Storbritannien fullständigt väller dödsfallen in – hittills är det så många som 176 stycken.
Överläkaren har svårt att se poängen med drogen. Även för människor där kroppen är van vid starka opioider ligger nitazener en bra bit över.
Det behövs inte större mängder än ett sandkorn innan kroppen lägger av.
– Jag kan inte se vad syftet med att skicka ut ett sådant ämne på marknaden är – förutom att döda människor, säger Henrik Rindom.
Kört om man somnar
Det som gör det högpotenta opiatet så extremt farligt är just det som Tullverket noterade – att det lätt kan maskeras som andra droger eller andra läkemedel.
– Om du tar en drog som du är van vid att ta och plötsligt börjar reagera annorlunda på den än du är van vid måste du vara väldigt försiktig – speciellt om det är så att du blir väldigt sömnig och somnar, säger Henrik Rindom.
Tullverket: "Hänsynslöst"
I februari meddelade svenska tullen att man hittat över 3 000 falska läkemedelstabletter som innehöll metonitazen när man undersökte en polsk taxibil i Karlskrona.
Även här var drogen maskerad som annat läkemedel.
Tullverket kallar det för ett “hänsynslöst agerande”.
– Metonitazen är cirka 100-200 gånger starkare än morfin och ungefär lika stark narkotika som fentanyl. Att då smuggla in den här drogen i falska läkemedelsförpackningar, där tabletterna ser exakt likadan ut som originalet, är fullkomligt livsfarligt. Missbrukarna vet inte vad pillren egentligen innehåller, sade Erik Friberg, chef på tullkriminalen i södra Sverige, vid tillfället.
Foto: R. Sorin
Text: Redaktionen