Över två miljoner fall – rekommenderar te och saltvatten

2022 05 20

Den 8 maj rapporterade Nordkorea sitt första officiella fall av covid-19.

Drygt två veckor senare uppges över 2,4 miljoner människor ha smittats av viruset, rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Nu agerar Kim Jong-Uns regim i Pyongyang.

Rekommenderar smärtstillande

Den nordkoreanska regimen har ökat produktionen av smärtstillande läkemedel så som ibuprofen, som kan lindra ”febern”.

Från fabriker slussas mängder med termometrar och annan sjukvårdsutrustning till  huvudstaden, uppger The Guardian.

Men diktaturens brist på medicinska resurser och vacciner oroar. FN:s människorättsorgan varnade förra veckan för ”förödande konsekvenser” för landets drygt 25 miljoner invånare.

Traditionella mediciner och huskurer

I avsaknaden av en nationell vaccinkampanj och covid-behandlingar uppmanas befolkningen att använda smärtstillande medel och antibiotika.

Regimen i Pyongyang har även rekommenderat sin befolkning att använda traditionella koreanska ”mediciner”.

Overifierade huskurer som att gurgla saltvatten och dricka te med pilblad eller ingefära rekommenderas starkt.

– Traditionella mediciner är ett effektivt sätt för att bekämpa sjukdomen, skriver den statliga nyhetsbyrån KCNA, trots att det inte finns några medicinska bevis som stärker påståendet.

Nyhetsbyrån skriver även att tusentals ton salt transporteras till huvudstaden för att producera en antiseptisk lösning.

Stor kampanj

Statliga medier har påbörjat en omfattande kampanj som uppmanar befolkningen att ”bota” sig med de olika huskurerna som regimen rekommenderar, rapporterar The Guardian och hänvisar till två olika inslag i statlig tv.

– Traditionella behandlingar är bäst!

Det utbrister en kvinna i en intervju.  I inslaget berättar hennes man hur deras barn gurglat saltvatten varje morgon och kväll.

– Först var jag rädd för covid, men efter att ha följt läkarnas råd och fått de rätta behandlingarna visade det sig att det inte är en stor sak, säger en annan nordkorean som intervjuas i tv.

Foto: C. Pixie

Text: Redaktionen