Över 150 JO-anmälningar mot vaccinpass – Men något är märkligt

2021 11 21

Det har vräkt in anmälningar till Justitieombudsmannen mot förslaget om vaccinpass – men man har upptäckt något märkligt med många av anmälningarna.

Sedan beskedet i onsdags om att Folkhälsmyndigheten och regeringen vill införa vaccinbevis för biografer, teatrar, idrottsevent, konserter och andra allmänna inomhusevent med över 100 deltagare har det inkommit över 150 JO-anmälningar mot planerna rapporterar Sveriges Radio. Och antalet tycks hela tiden öka och är enligt Göteborgs-Posten nu uppe i över 500 till antalet.

Helt identiska meningar

Men man har upptäckt att det finns en slående likhet mellan många av anmälningarna – de har nämligen exakt likadana formuleringar. Anledningen till att formuleringarna är identiska är att de har hämtat likadana meningar ur en kritisk debattartikel i tidningen Dagens Juridik avslöjar Aftonbladet.

Orolig över sonen

Men det finns även en del som formulerat sig helt på egen hand.

– Min son är allergiker och kan inte vaccinera sig. Han spelar ishockey på elitnivå och kan nu inte medverka i evenemang eller gruppaktiviteter på olika arenor, skriver Martina Lundin som talat med Aftonbladet.

Kan inte hänga med vännerna

Hon anser att hennes son drabbas på ett sätt som inte är acceptabelt.

– Han kan inte gå på hockeymatcher och hänga med sina vänner, eftersom han inte kan ta vaccin. Det här är ett sätt att tvinga människor, som vill ha och behöver ha ett socialt liv, att vaccinera sig, säger hon till tidningen och framhåller att både hon och sonen har autoimmuna sjukdomar.

Inget tvång att gå på stora event

Tidningen har frågat henne om hon måste gå på event med över 100 personer.

#Men det är ju inget tvång att vara med på sammankomster över 100 personer? frågar tidningen.

– Jo, det finns många orsaker att behöva delta i sociala sammanhang. När man är elithockeyspelare behöver man titta på andras matcher. Som föräldrar behöver man delta i aktiviteter för att barnet inte ska bli exkluderat, säger hon.

Läkarintyg går också

De som har medicinska skäl för att inte vaccinera sig ska kunna visa upp ett läkarintyg i stället för vaccinbevis uppger SvD. Har man fått vaccin utomlands måste man enligt E-hälsomyndigheten i nuläget få sitt bevis från det landet.

Foto: E-hälsomyndigheten