OVÄNTAT: Rusning världen över efter boende i Ukraina trots pågående krig

2022 03 06

Mitt under brinnande krig så väller det in bokningar från hela världen avseende turistboende i Ukraina.

Man skulle kunna tro att Ukraina är det land i världen som är allra minst intressant att boka boende i just nu.

Bombar urskillningslöst

Över 1,5 miljoner flyktingar har redan flytt landet och i en del städer bombar ryska armén så urskillningslöst att man inte har kunnat samla i alla som har dödats. Vittnesuppgifter berättar att det ligger lik utspridda i samhällena.

61 000 turistnätter

Trots allt detta bokades mer än 61 000 turistnätter på Airbnb-boende på olika platser i Ukraina enbart de två dygnen 2 och 3 mars, det vill säga i onsdags och torsdags den gångna veckan.

Intresset är jättestort – trots att alla flygresor är inställda.

Vad i all sin dar

Man kan fråga vad som i all sin dar pågår när det gäller turistrusning efter att boka boende i Ukraina.

36-åriga Volodymyr Bondarenko i Kyiv vet vad det beror på. Han äger en lägenhet med ett sovrum i Ukrainas huvudstad som han hyr ut via Airbnb.

Från hela världen

Mängder av folk från olika platser i världen har bokat hans lägenhet de senaste dagarna – trots att de inte har några som helst planer på att resa till Kyiv och än mindre på att komma och bo i hans lägenhet.

Men de betalar för boendet i alla fall.

Global rörelse

Det hela beror på en global rörelse som startats i sociala medier och som går ut på att stödja Ukraina och dess invånare. Istället för att folk i Ukraina som hyr ut sina lägenheter via Airbnb ska stå helt utan gäster på grund av Putins anfallskrig så får de nu massor av bokningar från folk som vill hjälpa till.

Det är ett av många sätt som människor runt om i världen finner olika fiffiga sätt att hjälpa det ukrainska folket på.

Så funkar Airbnb

Airbnb är en onlinemarknadsplats för uthyrning och bokning av privat boende. Det finns idag spritt över hela världen och är mycket populärt bland folk som vill resa och lära känna nya delar av världen till ett rimligt pris.

En del hyr ut sin egen bostad via Airbnb samtidigt som de hyr bostad av någon annan under samma period, i till exempel Los Angeles, Kapstaden, Sydney eller Kyiv.

10 bokningar på en dag

Amerikaner står för nästan 50 procent av alla bokningar enligt Airbnb:s talesperson men resterande är från folk från olika delar av världen.

36-åriga Volodymyr berättar för CNN att han fått 10 bokningar under en och samma dag.

– Det var en överraskning. Det känns väldigt stödjande, säger han till CNN.

Ska hjälpa nödställd

– Jag berättade för mina släktingar och vänner att jag tänker använda pengarna till att hjälpa människor i nöd i den här situationen, säger 36-åringen.

Kampanjen uppmuntrar användarna att boka rum och välja datum så tidigt som möjligt för att säkerställa att pengarna når fram till de ukrainska lägenhetsinnehavarna snabbt.

Airbnb betalar i regel ut pengarna 24 timmar efter incheckning. Kampanjen uppmanar även turisterna att boka lägenheter som drivs av privatpersoner och inte av företag.

Skickade med meddelande

Anne Margaret Daniel i New York är en av de som bokat en Airbnb-lägenhet i Ukraina trots att hon inte tänker resa dit. Hon inkluderade ett meddelande i sin bokning.

– Jag hoppas att du och din kära lägenhet är i säkerhet och att detta hemska krig tar slut.

– Jag kommer och hälsar på dig en dag, räkna med det. Gud välsigne dig och må Gud vara med dig, din stad och ditt land, skrev hon i meddelandet.

Hjälper flyktingar

Hennes ukrainska värdinna Ola Zviryanskaya svarade snabbt.

– Vi ser fram emot att ta emot dig i ett fridfull Kyiv. Kram, skrev hon.

Airbnb har även beslutat att erbjuda tillfälligt boende I Ukrainas grannländer för upp emot 100 000 ukrainska flyktingar som flyr undan Putins bomber.

Foto: Foto Airbnb Kyiv

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen