OVÄNTAT: Rusning världen över efter boende i Ukraina trots pågående krig

2022 03 06

Mitt under brinnande krig så väller det in bokningar från hela världen avseende turistboende i Ukraina.

Man skulle kunna tro att Ukraina är det land i världen som är allra minst intressant att boka boende i just nu.

Bombar urskillningslöst

Över 1,5 miljoner flyktingar har redan flytt landet och i en del städer bombar ryska armén så urskillningslöst att man inte har kunnat samla i alla som har dödats. Vittnesuppgifter berättar att det ligger lik utspridda i samhällena.

61 000 turistnätter

Trots allt detta bokades mer än 61 000 turistnätter på Airbnb-boende på olika platser i Ukraina enbart de två dygnen 2 och 3 mars, det vill säga i onsdags och torsdags den gångna veckan.

Intresset är jättestort – trots att alla flygresor är inställda.

Vad i all sin dar

Man kan fråga vad som i all sin dar pågår när det gäller turistrusning efter att boka boende i Ukraina.

36-åriga Volodymyr Bondarenko i Kyiv vet vad det beror på. Han äger en lägenhet med ett sovrum i Ukrainas huvudstad som han hyr ut via Airbnb.

Från hela världen

Mängder av folk från olika platser i världen har bokat hans lägenhet de senaste dagarna – trots att de inte har några som helst planer på att resa till Kyiv och än mindre på att komma och bo i hans lägenhet.

Men de betalar för boendet i alla fall.

Global rörelse

Det hela beror på en global rörelse som startats i sociala medier och som går ut på att stödja Ukraina och dess invånare. Istället för att folk i Ukraina som hyr ut sina lägenheter via Airbnb ska stå helt utan gäster på grund av Putins anfallskrig så får de nu massor av bokningar från folk som vill hjälpa till.

Det är ett av många sätt som människor runt om i världen finner olika fiffiga sätt att hjälpa det ukrainska folket på.

Så funkar Airbnb

Airbnb är en onlinemarknadsplats för uthyrning och bokning av privat boende. Det finns idag spritt över hela världen och är mycket populärt bland folk som vill resa och lära känna nya delar av världen till ett rimligt pris.

En del hyr ut sin egen bostad via Airbnb samtidigt som de hyr bostad av någon annan under samma period, i till exempel Los Angeles, Kapstaden, Sydney eller Kyiv.

10 bokningar på en dag

Amerikaner står för nästan 50 procent av alla bokningar enligt Airbnb:s talesperson men resterande är från folk från olika delar av världen.

36-åriga Volodymyr berättar för CNN att han fått 10 bokningar under en och samma dag.

– Det var en överraskning. Det känns väldigt stödjande, säger han till CNN.

Ska hjälpa nödställd

– Jag berättade för mina släktingar och vänner att jag tänker använda pengarna till att hjälpa människor i nöd i den här situationen, säger 36-åringen.

Kampanjen uppmuntrar användarna att boka rum och välja datum så tidigt som möjligt för att säkerställa att pengarna når fram till de ukrainska lägenhetsinnehavarna snabbt.

Airbnb betalar i regel ut pengarna 24 timmar efter incheckning. Kampanjen uppmanar även turisterna att boka lägenheter som drivs av privatpersoner och inte av företag.

Skickade med meddelande

Anne Margaret Daniel i New York är en av de som bokat en Airbnb-lägenhet i Ukraina trots att hon inte tänker resa dit. Hon inkluderade ett meddelande i sin bokning.

– Jag hoppas att du och din kära lägenhet är i säkerhet och att detta hemska krig tar slut.

– Jag kommer och hälsar på dig en dag, räkna med det. Gud välsigne dig och må Gud vara med dig, din stad och ditt land, skrev hon i meddelandet.

Hjälper flyktingar

Hennes ukrainska värdinna Ola Zviryanskaya svarade snabbt.

– Vi ser fram emot att ta emot dig i ett fridfull Kyiv. Kram, skrev hon.

Airbnb har även beslutat att erbjuda tillfälligt boende I Ukrainas grannländer för upp emot 100 000 ukrainska flyktingar som flyr undan Putins bomber.

Foto: Foto Airbnb Kyiv

Text: Redaktionen