OVÄNTAT: Iranska vapen ges till Ukraina

2023 10 04

Ukraina kommer att få stora leveranser av vapen – från den fientliga diktaturen Iran.

Men islamistiska Iran – som tillsammans med Belarus är ett av de två länder som ger störst aktivt stöd till Rysslands brutala krig mot Ukraina – står inte bakom vapenleveransen.

Tack vare USA

Detta uppger nu CNN i en exklusiv rapportering.

Att leveranserna trots islamistdiktaturens motvilja ändå kan genomföras beror på operationer genomförda av USA.

– USA har redan överfört mer än en miljon paket beslagtagna iranska ammunitionspaket till Ukrainas Väpnade Styrkor, avslöjar USA:s Central Command för CNN.

Kan hjälpa Ukraina

Utöver ammunitionen kommer USA även att sända betydande mängder iranska vapen till Ukraina.

– Det kan hjälpa Ukraina att hantera en del av den kritiska brist som råder hos Ukrainas militär som inväntar mer pengar och utrustning från USA och dess allierade.

Det framhåller amerikanska myndighetskällor.

I Jemen

Den oväntade överföringen av iranska vapen sker efter att islamistdiktaturen fått stora mängder vapen beslagtagna av USA:s flotta.

Beslagen skall ha gjorts i det krigshärjade landet Jemen.

– Regeringen erhöll ägandeskap av ammunitionen den 23 juli 2023 genom justitiedepartementets civila beslagtagande gentemot Irans Islamiska Revolutionsgarde, uppger USA:s Central Command.

Inte som diktatorn tänkt sig

Iran bröt mot FN:s Säkerhetsråds resolution 2215 när de försökte skicka vapnen till houtisidan i Jemenkriget.

Beslaget skedde i december 2022.

Och nu kommer de iranska vapnen att använda i krig trots allt – men inte alls på det sätt som Irans diktator hade tänkt sig.

Övervägt länge

Regeringen Biden har länge övervägt hur man på ett lagenligt sätt ska kunna sända vapnen från Mellanöstern till Ukraina och nu är uppdraget klart.

– Det senaste året har USA:s Flotta beslagtagit tusentals iranska gevär och mer än en miljon paket ammunition från fartyg som Iran använder för att smuggla vapen till houtisidan i Jemen, uppger CNN.

– Detta är inte en lösning på allt som Ukrainas militär behöver.

– Men det utgör i alla fall kritiskt stöd.

Det säger Jonathan Lord vid Mellanösternprogrammet för säkerhet vid Center for a New American Security.

Foto: STNGR LCC

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen