Oväntat besked till svenska hushåll – Nordea går ut med varning

2024 01 26

En hög inflation har pressat svenska hushåll de senaste åren.

Den tickande inflationen har varit huvudfokus för centralbanker runt om i världen, vilket har lett till kraftigt stigande styrräntor.

Sverige är inte något undantag.

Riksbanken har höjt styrräntan från 0,25 procent i juni 2022 till dagens nivå på 4,0 procent.

Nu har läget dock förändrats drastiskt.

Det uppger storbanken Nordea i en ny analys.

Banken framhåller att en stor vändning har skett – marknaden räknar numera med en långsammare prisökningstakt och en betydligt mindre restriktiv penningpolitik.

Ett glädjande besked för hushåll som tampas med höga räntor. Nordea bedömer att Riksbanken kommer att sänka styrräntan flera gånger under 2024.

– Centralbankernas förväntade räntesänkningar skapar förutsättningar för en återgång och stabilisering av tillväxt, inflation och delvis även av ränteläget, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Varnar: Inflationen kan bli för låg

Det finns dock orosmoln på finanshimlen, även fast framtida risker inte handlar om höga räntor och en tickande inflation.

Nordea bedömer i stället att den största risken framöver är att inflationen blir för låg, under Riksbankens mål på två procent.

– Vi bedömer att risken för en alltför låg inflation blir ett växande tema under 2024, vilket motiverar ytterligare räntesänkningar. Sammantaget räknar vi med att styrräntan sänks vid varje möte från och med maj, och att styrräntan därmed är 2,50 procent i december 2024, framhåller storbanken enligt GP.

Kan vara problematiskt

En alltför låg inflation kan vara problematiskt eftersom en viss inflation fungerar som ett smörjmedel i ekonomin.

–  Med en inflation på 2 procent kan exempelvis lönebildningen lättare se till att arbetskraften fördelas på ett bra sätt i ekonomin. Det är svårt att sänka löner eftersom detta inte anses acceptabelt, framhåller Riksbanken på sin hemsida.

Om inflationen är mycket låg och lönerna inte kan sänkas blir det således svårare att anpassa löneförhållandena – det vill säga de relativa lönerna mellan olika yrken, företag och branscher.

– Detta gör det svårare att locka arbetskraft till de delar av ekonomin där de gör störst nytta. I förlängningen kan detta medföra både högre arbetslöshet och sämre produktivitetsutveckling, skriver Riksbanken.

En alldeles för låg ränta kan även ställa till det om Riksbanken bedömer att det är nödvändigt att sänka räntan.

– Målet på två procent ger ett visst utrymme att kunna sänka räntan för att stimulera efterfrågan i lågkonjunkturer och få upp inflationen, utan att styrräntan skulle slår i golvet, framhåller centralbanken.

Foto: Nordea

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen