OVÄNTAT BESKED: Snowden beviljas medborgarskap hos diktator

2022 09 26

Den tidigare CIA- och NSA-officeren Edward Snowden har beviljats ryskt medborgarskap.

Snowdens advokat, Anatoly Kuchera, framhöll enligt nyhetsbyrån Interfax, att huvudpersonens reaktion på att han tilldelats ryskt medborgarskap självklart var glädjande:

– Naturligtvis är Edward tacksam mot Ryssland för att man inte vände sig bort från honom i ett svårt ögonblick och är glad att han blivit rysk medborgare.

I rysk exil i sju år

Den tidigare CIA-officeren har levt i exil i Ryssland de senaste sju åren, men har hållit en låg profil. Orsaken till hans flykt från moderlandet var att han 2013 gav media information om den amerikanska underrättelsetjänstens övervakningsprogram runtom i världen.

De inhemska reaktionerna blev av förståeliga skäl kraftfulla, varför Snowden flydde, först till Hongkong, sedan till Ryssland.

Amerikanska myndigheter har i flera år försökt få Snowden utvisad till hemlandet för att ställas till svars för sina handlingar, men nu ser hans framtid ut att vara säkrad.

Fru och dotter i Ryssland

I Ryssland har han också sin fru, som nu enligt advokaten också kommer att söka ryskt medborgarskap, medan deras son som är född i landet redan är rysk medborgare.

Enligt uppgifter från advokaten riskerar inte Snowden behöva tjänstgöra i den ryska armén eftersom han saknar erfarenhet och praktiskt kunnande.

Foto: A. Burden respektive Дмитрий-Хрусталев-Григорьев

Text: Redaktionen