Oväntad uppmaning till alla med trädgård inför sommaren
2024 05 19
En expert vill att de med trädgård slutar upp med att rycka ogräs.
Sommaren närmar sig och många med trädgård börjar tillbringa allt mer tid utomhus.
Då är det vanligt att gå och leta efter ogräs som man rycker upp och kastar bort för att se till att trädgården är grön och fin.
Nu går en expert ut med en uppmaning till alla som gör så, och rekommenderar motsatsen.
Det rapporterar TV4.
Flera anledningar
Det är av flera anledningar som man bör undvika att ta bort ogräset, menar herbalisten Lisen Sundgren.
Dels menar hon att mycket av ogräset faktiskt är ätbart, och att man kan skapa en hörna på tomten tillägnad åt just ogräs.
– If you can't beat them, eat them, säger Lisen Sundgren till TV4.
Bland det ätbara ogräset nämner hon bland annat tistel, maskrosblommor som kan strös över soppa och brännässlor som man kan göra soppa eller pesto på.
Drar till sig insekter
En annan anledning till att ha kvar ogräset är att det drar till sig pollinerande insekter och skapar liv i trädgården.
– Då kan man gå och plocka sin mat och så är det surr, man vill ju att det ska låta i trädgården. Det blir ju väldigt sterilt med bara gräsmatta och odlade blommor som inte drar till sig pollinerande insekter.
Flera tips
För den som försöker etablera en trevlig trädgård finns flera tips att följa.
– En trädgård blir både spännande och mer intressant om kontraster mellan olika växters växtsätt får samverka och på så vis framhäva varandra, säger Blomsterlandets trädgårdsmästare Linda Schilen.
– Ett sätt att göra detta på är att låta formklippta ligusterklot eller idegranshäckar möta livfullt prydnadsgräs eller skira perenner.
Insekter lockas
Schilen pekar ut just att insekter dras till den typen av trädgårdar.
– En bonus är att även insekter trivs i den här stilen av trädgårdar, vildvuxna perenner som blommar lockar insekter som pollinatörer och vintergröna växter blir fina övervintringsboplatser åt många nyttodjur.
En levande trädgård bedöms därmed vara bra av flera anledningar.
Foto: M. le Breton
Text: Redaktionen