Ovanligt utbrott: Allmänfarlig sjukdom i Sverige
2023 11 20
Tyfoidfeber är en svår sjukdom som i regel kräver sjukhusvård.
– Utan behandling är dödligheten ganska hög och patienten kan avlida av till exempel blödning, tarmbristning med bukhinneinflammation med mera, skriver Folkhälsomyndigheten om sjukdomen.
Fåtal fall varje år
Tyfoidfeber påträffas sällan i Sverige. Ett tjugotal fall rapporteras varje år.
Men nu har Lunds Waldorfskola i Hardeberga drabbats av ett smittoutbrott.
Flera elever har insjuknat, rapporterar Sydsvenskan.
Eleverna har drabbats av hög feber och magbesvär. Minst en av dem har behövt brådskande sjukhusvård.
– I början tänkte jag att det nog var covid. När febern steg till 41 åkte vi till helgmottagningen. De kom fram till att det var bakterier och testade vanlig penicillin. När det inte hjälpte på några dagar och febern låg på 41,3 åkte vi in till barnakuten, säger en mamma till ett av barnen som insjuknat.
Barnets kompis smittades också.
– Hon var knappt kontaktbar, pratade sluddrigt och kroppstemperaturen sjönk drastiskt, berättar mamman för Sydsvenskan.
Utreds
Eftersom Tyfoidfeber klassas som en allmänfarlig sjukdom utreds smittoutbrottet av smittskyddsläkare.
En omfattande smittspårningen har pågått sedan förra veckan.
Skolans ledning är i kontakt med två smittskyddsläkare och en hygiensjuksköterska.
– Vi har uppföljningsmöten varannan dag för tillfället, bland annat för att spåra källan. Det är ju en ovanlig smitta, så de måste veta var det kommer ifrån, säger Kerstin Brüggemann, rektor på den drabbade skolan, till Sydsvenskan.
Flera åtgärder
Skolan håller öppet som vanligt, trots utbrottet av den ovanliga sjukdomen.
Eleverna som insjuknat uppmanas att stanna hemma så länge de har symptom.
Skolan har även infört speciella städrutiner för att förhindra vidare spridning.
Fakta Tydoidfeber
- Tyfoidfeber orsakas av Salmonella Typhi, som endast förekommer hos människa och som utsöndras med avföringen. Bakterien kan föröka sig i olika födoämnen. Smittöverföring sker framförallt via förorenat vatten eller födoämne, men även från person till person.
- Infektionsdosen är låg, cirka 100 bakterier räcker för att ge sjukdom. Smitta från person till person kan därför förekomma. Patienten är ofta smittsam i fem till sex veckor. Omkring tio procent av de obehandlade fallen blir bärare i upp till tre månader. Kroniskt bärarskap ses i två till fem procent av fallen. Det är inte ovanligt att bärarskapet hos dessa varar i 20 år eller mer. Mottagligheten är allmän.
- Till skillnad från de vanliga salmonellainfektionerna, som också förekommer hos djur, är tyfoidfeber en blodförgiftning (sepsis). Sjukdomen börjar med feber som under den första veckan stiger trappstegsformat till cirka 40°C eller mer.
- Huvudvärk, hosta och muskelvärk är vanliga begynnelsesymtom. Röda utslag på bålen är ett ganska typiskt tecken (Roseol). Förstoppning är inte ovanligt under första veckan. Diarré uppträder vanligen under andra sjukdomsveckan. Utan behandling är dödligheten ganska hög och patienten kan avlida av till exempel blödning, tarmbristning med bukhinneinflammation med mera.
- Fall av tyfoidfeber, även smittbärare, behandlas med antibiotika.
- Då tyfoidfeber normalt inte förekommer i Sverige utreds varje inhemskt fall för att spåra smittkällan. Ofta kommer inhemsk smitta i Sverige från en symtomfri smittbärare som smittats utomlands.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Arkivfoto: O. Kononenko
Text: Redaktionen