OTROLIGT: Så många dagar ska det ta att få fram vaccin vid nästa pandemi

2021 06 12

Vid nästa stora pandemi ska det ta under 100 dagar att få fram ett vaccin.

Den fantastiska målplanen har antagits av världens sju ledande industrinationer G7 som består av USA, Storbritannien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Japan och Italien. Målet ingår i G7:s anti-pandemiplan som väntas formaliseras på söndag i dokumentet The Carbis Bay Deklarationen.

– Världens ledande demokratier åtar sig att förhindra att en global pandemi någonsin inträffar igen, framhåller Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Stolt ögonblick

Planen går bland annat ut på att minska tiden som det tar att utveckla och godkänna vaccin, behandlingar och diagnoser till under 100 dagar samtidigt som globala smittspårningsenheter skall aktiveras, uppger AFP.

– Ett stolt och historiskt ögonblick för oss alla, anser Boris Johnson om den nya anti-pandemiplanen.

Storbritannien ska även starta ett forskningscenter för att utveckla vaccin som hindrar att sjukdomar sprids från djur till människor.

ANALYS
Det är en otroligt ambitiös målplan som visar hur högt världen nu prioriterar kampen mot pandemier. Att få fram ett vaccin så snabbt som denna gång var redan det fantastiskt och prognosen från ledningen vid Läkemedelsindustriföreningen var att det skulle ta minst fem år att få fram ett vaccin. Det blev fantastiskt nog betydligt kortare tid än så och 100 dagar vore helt sagolikt.

Allt var inte bättre förr.

[yop_poll id="183"]